HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤι ειρωνεία αλήθεια

Τι ειρωνεία αλήθεια

Στην Εύη Βουτσινά θα είναι αφιερωμένο όπως διαβάζω το 1ο φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας! Αξιέπαινη πρωτοβουλία δίχως άλλο.

Τι ειρωνεία αλήθεια, εφτά μήνες μετά το θάνατο της, η πατρίδα και γενέτειρα της Εύης, η Λευκάδα, θυμήθηκε, ότι της οφείλει κάποια τιμή! Τιμή που όσο ζούσε, ενώ τιμούσε μέτριους, ποτέ δεν της προσέφερε.

Γνώριζα την Εύη, ήταν πρώτη ξαδέλφη του συζύγου μου. Είχα βρεθεί στο σπίτι της και είχαμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Ποτέ της δεν θυμάμαι να βαρυγκώμησε για την αδιαφορία της ιδιαίτερής της πατρίδας απέναντι στην προσφορά της. Είναι γνωστό το έργο της δεν θα το απαριθμήσω, ούτε και είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου.

Η Εύη ήταν γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα, είχε τιμηθεί αρκετές φορές εκτός Λευκάδας. Είχε εκδώσει πάνω από 20 βιβλία. Παρά την κλονισμένη υγεία της, με δικά της έξοδα, κόπο, και προσπάθεια, επισκέφτηκε όλη τη Λευκάδα, όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, κάνοντας καταγραφές για την Ελληνική κουζίνα και διατροφή. Ελάχιστο από το έργο της έχει επεξεργαστεί. Κάποια μέρη του μελετά και επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Στην καθημερινή και βιοποριστική της ενασχόληση μέσα από εφημερίδες και περιοδικά, δεν παρέλειπε να κάνει συνεχείς αναφορές στην Λευκάδα και στη λευκαδίτικη κουζίνα.

Η πατρίδα της όμως, έκανε πως δεν την γνώριζε. Όσο ζούσε, ποτέ και πουθενά, από τους ιθύνοντες του νησιού, δεν έγινε, μια εκδήλωση, μια αναφορά του ονόματος και της προσφοράς της.

Θυμάμαι μόνο, πριν από χρόνια την παρουσίαση κάποιου βιβλίου της στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Οργανώθηκε μάλλον, από τον εκδοτικό οίκο, που εξέδωσε το βιβλίο της «Λευκαδίτικα μαγειρέματα»!

Αισθάνομαι πολλή πικρία για την υποκρισία μας, μετά από πλήρη αδιαφορία, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε την Εύη Βουτσινά εφτά μήνες μετά το θάνατο της.

Η Εύη είναι απλώς η αφορμή για μια πικρή διαπίστωση. Στην εποχή της μετριοκρατίας, σ’ έναν τόπο που διοικείται σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας από μετριότατους, αν κάποιος ξεχωρίσει, αν ξεφύγει από την πνευματική και κομματική μιζέρια, τον αγνοούμε μέχρι να πεθάνει.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Τρεις παλιές φωτογραφίες από το αρχείο του Πάνου Φέξη
Επομενο αρθρο
Ιαπωνική τελετή τσαγιού στη Λευκάδα (φωτό + βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.