HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο αμαρτωλό μας νησί!!

Το αμαρτωλό μας νησί!!

(Παρακαλώ μη διαφύγει της προσοχής σας πως το παρακάτω κείμενο γράφτηκε πριν από 71 χρόνια, στις 6 Φεβρουαρίου 1947!)

Δεν έχομεν την αξίωσιν να υποτεθεί, ότι κομίζομεν γλαύκα εις Λευκάδα δι΄ ότι θα γράψομεν δι΄αυτό το αμαρτωλό μας νησί με την νοοτροπίαν των κατοίκων του.

Μας χωρίζουν 36 χρόνια αφ΄ ότου εις την εξοχήν μας εθριάμβευεν η καλλιέργεια των αμπέλων και εβλέπαμε εις την αγοράν μας, 17 ποιότητας σταφυλάς. Επροόδευεν η δενδροκομική και είχαμε λογής λογής φρούτα. Είχε συστηματοποιηθεί η καλλιέργεια δημητριακών καρπών και η παραγωγή, τόσον η εντοπία, όσον και εν τη γείτονι Ακαρνανία, ήτο πλουσία.

Η ελαιοπαραγωγή μας σχετικώς ήτο αποδοτική και ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος, ημιλλάτο πώς να εργασθεί , πώς να σπείρει, πώς να καλλιεργήσει και πώς να επιτύχει σχετικήν απόδοσιν, από την μικράν του ή μεγάλην περιουσίαν.

Φαίνεται όμως, ότι κάποια κατάρα μαστίζει αυτό το νησί. Διότι ή αι νέαι ιδέαι ανάθεμα τρις, ή η έκδηλος τεμπελιά και η θεσιθηρία και η νοοτροπία, πως μπορούμε να ζήσομε μη εργαζόμενοι, σιγά σιγά, από χρόνο σε χρόνο χειρότερα.

Τα αμπέλια μη υπαρχούσης φροντίδος, γίνονται κούτσουρα! Οι αγροί μη καλλιεργούμενοι, μένουν χέρσοι. Τα δένδρα, μη ανανεωθέντα και μη εκκεντριζόμενα ξεραθήκανε! Τα ελαιόδενδρα μη κλαδευόμενα, μη ανανεούμενα, εκουφώσανε και δεν παράγουν ελαιόκαρπον!

Και ούτως εχόντων των λυπηρών, δυστυχώς, αυτών φαινομένων, πως εις το μέλλον θα ζήσει η αγροτιά, και εξ αυτής ολόκληρο το νησί μας και αυτή η πόλις;

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Ιωάννης Κωτσιάς ο νεαρός σεφ που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας έως την Πέμπτη -Φθινοπωρινό σκηνικό

2 Σχόλια

  1. ΦΩΤΗΣ Ν.ΓΑΖΗΣ
    29 Ιουνίου 2019 at 10:53

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΔΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ .
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΛΩΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΒΥΛΕΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΕΤΑΛΩΝΑΜΕ ΑΛΟΓΑ …..ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ
    ΟΜΩΣ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΑ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ !!!

  2. Αλεκος
    25 Ιουνίου 2018 at 11:10

    O Δ. Αθηναίων στρώνει στην άσφαλτο καινοτόμο υλικό για μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη

    Αυτα συμβαινουν αλλου κι εμεις ΔΗΜΑΡΧΕ δεν μπορουμε να κλεισουμε μια λακουβα 3 χρονια ακριβως στη διασταυρωση της Καρυας που τρεχει…νερακι