HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο ατμόπλοιο «Λουτσίντα»

Το ατμόπλοιο «Λουτσίντα»

Το ατμόπλοιο «Λουστίντα» εκτελούσε τη γραμμή Λευκάδα – Πάτρα – Πειραιά από το 1949 μέχρι το 1954. Ήταν ιδιοκτησία των αδελφών Τυπάλδου.

Από τα λίγα στοιχεία που έχουν πέσει στην αντίληψή μας, αποκομίσαμε την άποψη πως το πλοίο που έμεινε στις καρδιές των Λευκαδίων δεν ήταν το «Λουστίντα» αλλα ο «Γλάρος». Το «Λουτσίντα» σαν πλοίο πρέπει να μην είχε την «ευστάθεια» του Γλάρου στα ταξίδια. Είναι χαρακτηριστικό πως σε Λευκαδίτη που είχε κάπως χαρακτηριστικό περπάτημα (πέρα δώθε), χάριν αστειότητας, είχε δοθεί το παρατσούκλι «Λουτσίντας».

Ναυπηγήθηκε το 1899 με το όνομα «Shemara» στα ναυπηγεία Rummage & Ferguson, στο Leith της Σκωτίας, Scotland και ήταν από τα πλέον άνετα σκάφη της εποχής του με σαλόνι, αίθουσα μουσικής, καπνιστήριο στο κύριο κατάστρωμα και οκτώ μεγάλες καμπίνες.

Διέθετε μηχανές 220 ίππων και είχε μήκος 220 πόδια, πλάτος 26, βύθισμα 16.7 και εκτόπισμα 800 τόνων. Το πλήρωμά του ήταν 26 άντρες, ενώ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν πλοίο βάση στα νησιά Shetlands Το 1933 μετανομάστηκε σε LUCINDA, το 1948 δρομολογήθηκε στις γραμμές Πειραιάς- νησιά Ιονίου όπου και ταξίδεψε μέχρι το 1951. Τότε δρομολογήθηκε και στις Κυκλάδες, ενώ το 1954 αποσύρθηκε και διαλύθηκε.

Λέγεται, πως το 1949, με τον καταστροφικό σεισμό της Λευκάδας το Λουτσίντα ερχόταν από την Κέρκυρα. Ο καπετάνιος βλέποντας τη σκόνη που σηκώθηκε από την κατάρρευση των κτιρίων, τηλεγράφησε στην Αθήνα πως το νησί βυθίστηκε!

Το Λουτσίντα στο Μεγανήσι
Η φωτογραφία είναι του Μάκη Μελά.
Προηγουμενο αρθρο
Αριστοκράτες
Επομενο αρθρο
Τα μαθητικά πεπραγμένα του Σικελιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.