HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο γράμμα «V» στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας (ανανέωση)

Το γράμμα «V» στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας (ανανέωση)

Μια πολύ σπάνια φωτογραφία ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο. Εικονίζεται εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και η κεντρική πλατεία της Λευκάδας. Η πληροφορίες που μας δίνονται είναι ελάχιστες. Τη φωτογραφία συνοδεύει το κείμενο: «Λευκάδα -Κατοχή 1940-1945».

Με την βοήθεια φίλων προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τη φωτογραφία. Το γράμμα V που είναι γραμμένο στους τοίχους της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, ήταν η επωδός των Ιταλών κατακτητών. Το χάραζαν σε όλες τις πόλεις που κατακτούσαν. Ήταν το πρώτο γράμμα των λέξεων: Vincere e Vinceremo που σημαίνε να νικάμε, θα νικήσουμε.

Όπως μας πληροφόρησε ο Νίκος Βαγενάς το γράμμα V είναι χαραγμένο και μέσα στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας από τους Ιταλούς κατακτητές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.

Η Λευκάδα κατελήφθη από τους Ιταλούς τον Μάιο του 1941.

Στη φωτογραφία είναι αξιοσημείωτο το πλήθος του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία και μάλιστα απόγευμα, όπως συμπεραίνουμε από τις σκιές. Εικονίζονται ελάχιστες γυναίκες. Η εποχή, από το ντύσιμο των παριστάμενων, μοιάζει να είναι Άνοιξη ή Φθινόπωρο.

Θα θέλαμε να εικονίζεται η απελευθέρωση από τους Γερμανούς που έγινε τον Σεπτέμβρη του 1944. Οι στρατιώτες που εικονίζονται όμως στη φωτογραφία, φορώντας μπότες, μπερδεύουν τα πράγματα. Το γεγονός δε πως οι εμφύλιες συρράξεις στο νησί είχαν ξεκινήσει ήδη πολύ πριν την απελευθέρωση, μάλλον καθιστούν δύσκολη μια τέτοια συγκέντρωση.

Είναι πιθανόν, η μεγάλη αυτή συγκέντρωση κόσμου στην κεντρική πλατεία, να είχε γίνει στις 2 μέρες που μεσολάβησαν από την κατάρρευση των Ιταλών μέχρι την είσοδο των Γερμανών στο νησί. (9-9-1943 μέχρι 11 ή 12-9-1943)

Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια από τους αναγνώστες για την καλύτερη ανάγνωση της φωτογραφίας.

Ανανέωση

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η δημοσίευση της παραπάνω φωτογραφίας. Συνοψίζουμε όσα μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει απο συζητησεις. Πολλοί αναγνώστες επιμένουν ότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πρωί και όχι απόγευμα. Αυτό όμως από μόνο του δεν βοηθά στην περεταίρω ανάγνωση της φωτογραφίας.

Ως προς την εποχή, οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι είναι Φθινόπωρο. Αλλά και αυτό δυστυχώς δεν διαφωτίζει. Σεπτέμβριο (1943) αναχώρησαν η Ιταλοί, Σεπτέμβριο (1944) και οι Γερμανοί.

Ο κ. Μάκης Μελάς γνώριζε τη φωτογραφία και όπως μας δήλωσε, αφορά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Κατά την άποψη του είναι την ημέρα που ο Ζέρβας ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Οι οπλισμένοι «στρατιώτες» που εμείς θεωρήσαμε ότι είναι Ιταλοί, είναι αντάρτες του Ζέρβα.

Όσο αφορά το γράμμα «V» που είναι γραμμένο σε τρία σημεία στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ήταν στο πνεύμα των Ιταλών κατακτητών η προσβολή θρησκευτικών συμβόλων. Το ίδιο γράμμα βέβαια βρέθηκε χαραγμένο και στο Κάστρο αλλά και στην μάντρα της Βιβλιοθήκης. Βέβαια το κάστρο ήταν στρατώνας και το κτίριο της βιβλιοθήκης η κομαντατούρ των Ιταλών.

Να αναφέρουμε εδώ (όπως διαβάζουμε στην Ιστορία του Ροντγιάννη) πως το πρώτο στρατιωτικό Ιταλικό τμήμα που έφτασε στο νησί αποτελούνταν από απλούς στρατιώτες. Μετά από δεκάμηνο κατέφθασε στο νησί σύνταγμα «μελανοχιτώνων» (φασίστες) και έμεινε για 6 μήνες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Βόνιτσα. Αυτοί πιθανόν θα μπορούσαν να μην σεβαστούν το χώρο της εκκλησίας. Μπορεί επίσης να το έγραψαν ντόπιοι συνεργάτες των Ιταλών.

Στη φωτογραφία υπάρχει ακόμα ένα σύνθημα «Ζήτω οι σύμμαχοι». Είναι προφανές ότι αυτό γράφτηκε σε διαφορετικό χρονικό διάστημα, ίσως με την απελευθέρωση

Προηγουμενο αρθρο
Ταξίδι στο χρόνο: ο ιππότης με το τρύπιο στήθος
Επομενο αρθρο
Οι Αγιοπετρίτες της Αυστραλίας ενισχύουν την ποδοσφαιρική ομάδα του Αγίου Πέτρου

2 Σχόλια

  1. μακης μελας
    27 Σεπτεμβρίου 2016 at 01:49 — Απάντηση

    Κυρια Σαντα η φωτογραφια εχει δημοσιευθει απο το Ν Γαζη στο φορτσα λευκαδα στις 12/12/2015 σε αρθρο ‘”Του αγιου σπυριδωνα σημερα'” με την πληροφορια οτι την εχει παρει απο το fb του Dimitri Papadopoyloy [??? ποιος ειναι δεν γνωριζω].

    Απο οταν την ειδα την εδωσα για αναλυση σε καποιον δικο μου…Με ενημερωσε για το μισοτελειωμενο συνθημα [δεξια οπως βλεπουμε πισω απο το μεγαλο V] ΖΗΤΩ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ και σημερα μετα την νεα δημοσιευση σας σε επικοινωνια μας για το μικροτερο μισοτελειωμενο [αριστερα οπως βλεπουμε διπλα στο μικρο V]. ΖΗΤΩ Ο ΖΕΡΒΑΣ.

    Απο οσα βλεπουμε ειναι τραβηγμενη μαλλον απο το κτηριο που ειναι το ξενοδοχειο “των Πατρων” παρα απο το κτηριο που στεγαζε το Δημαρχειο. Απο το διευθυνση που εχουν οι σκιες των ατομων, του κεντρικου φανου ,των εξαρτηματων μαλλον των τηλεγραφου η τηλεφωνου στο τοιχο του ναου [ψηλα δεξια οπως βλεπουμε], ειναι τραβηγμενη πριν το μεσημερι .Τα ατομα οπως τα βλεπουμε ειναι αλλα αοπλα και αλλα ενοπλα αυτα ομως με διαφορετικα οπλα δηλ τουφεκια ,η αυτοματο .Τα ενοπλα ατομα ειναι αλλα με στρατιωτικα ρουχα μποτες γεννιαδες η με πολιτικα ρουχα αλλα διαφορετικων ηλικιων Διακρινονται αρκετοι χωροφυλακες με δερματινες ζωνες στη μεση και χιαστι [ενας μπροστα στο περιπτερο αριστερα με ανοιχτοχρωμα ρουχα], ενας ιερεας σχεδον μπροστα στη κυρια εισοδο του ναου , νεαροι ξυπολητοι , ενας κοντα στο κεντρικο φανο με αθλητικη ασπρη φανελλα ,αρκετοι νεαροι η μεγαλυτερης ηλικιας καλοντυμενοι ,καμποσες δεσποινιδες η κυριες με συνοδους η μονες σε παρεες να συνομιλουν, χωρικοι με χαρακτηριστικη ενδυμασια κα Το κτηριο που στεγαζεται σημερα ο ΟΡΦΕΑΣ πρωην Θεριανου κλπ ειναι με τα παραθυρα ανοικτα ,κατοικησιμο ενω το κτηριο βορεια απο το ναο ειναι με τα παραθυρα κλειστα και δειχνει ακατοικητο .Ηταν η κλινικη του γιατρου Μιχαλη Μελα υπευθυνου του ΕΔΕΣ Λευκαδας που ειχε δολοφονηθει στη Πρεβεζα απο τον Κιτσοπανο. [γραφει γι αυτο ο καπετανιος του ΕΛΑΣ Ντουσιας]

    Απο τα τρια V που εμφανιζαν την προηγουμενη ιταλικη παρουσια ,τα συνθηματα στο τοιχο του ναου “ζητω οι συμμαχοι” και “ζητω ο Ζερβας” ,[απουσιαζουν τα ΕΑΜ ΕΛΑΣ κλπ], τις εικονες των ενοπλων ,τη παρουσια των χωροφυλακων κα οδηγηθηκα στο συμπερασμα οτι η μετακατοχικη φωτογραφια των ενοπλων ανταρτων και των πολιτων της Δεξιας και ισως αρκετων νεαρων περιεργων με καποιο γεγονος ειχε σχεση., Συνδιαζοντας αρκετα δημοσιευματα εφημεριδων του ετους 1944 τις εργασιες του Μυριδακη [ΕΔΕΣ ΕΟΕΑ ] του Παπακωσταντικου [Παπαρα του ΕΛΑΣ ] το τηλεγραφημα του Λευκαδιτη Αγιοπετριτη αντισυντ.Μαραγγου – [Βερου του ΕΔΕΣ] προς τον Ζερβα πως και ποτε κατελαβε την Λευκαδα πραγματοποιωντας οπως λεει αποβαση στον Αγιο Νικητα κλπ σχηματισα την αποψη οτι τραβηχτηκε τον Σεπτεμβρη του 1944 λιγο μετα την καταληψη της Λευκαδας απο τον ΕΔΕΣ..

    Αποριες προκυπτουν α] γιατι δεν υπαρχει ελληνικη σημαια? β] απο το περιθωριο της φωτογραφιας που δειχνει συνεχεια στο φιλμ. δηλ υπαρχουν κι αλλες φωτογραφιες πριν η μετα?, και γ] εχει τραδηχτει απο τοπικο φωτογραφο η ξενο? η μηπως προερχεται απο μικρο φιλμακι καμερας και αποκοπηκε? περισσοτερες πληροφοριες θα προκυψουν αν αναζητηθουν αυτες σ οσους την πρωτοδημοσιευσαν[που την βρηκαν ποιος τηνεδωσε κλπ]

    Συγγνωμη για το μεγαλο κειμενο ομως ειναι ιστορικη φωτογραφια ,ευχαριστω για την φιλοξενια.

    27 σεπ 2016 Μακης Μελας

  2. Ψωμας Δημητριος
    26 Σεπτεμβρίου 2016 at 18:05 — Απάντηση

    σας παρακαλω αν γίνετε να κάνετε κάποια μεγενθυση το κομματι που ειναι πάνω απο την πορτα και θα δειτε οτι εχει δυο γραμματα Ψ και Τ διοτι δεν μπωρο να βρω τετοια φωτογραφια σας ευχαριστωτα δυο γραματα λενε ψωμας και τσαρλαμπας για να δουνε καποιοι οτι ητανε η μαγαλοι κτητορες τους 8-η 9 που ητανε
    ολοι

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.