HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας

Το Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας μετά την κατεδάφιση (στις αρχές του 20ού αιώνα) του παλιού κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου, του λεγόμενου «Pubblico», το οποίο βρισκόταν μπροστά στον τότε “Ανθώνα” επί της σημερινής οδού Θεοδώρου Στράτο, μεταφέρθηκε στο «οίκημα Θεριανού» στην οδό Μητροπόλεως.

Το «οίκημα Θεριανού»  όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσερές βρισκόταν στην οδό Μητροπόλεως και συγκεκριμένα στον (σημερινό) αριθμό 15-17, δίπλα και βορειότερα από το κτίριο του ιστορικού εστιατορίου «Ρομάντικα».

Από εκεί μεταστεγάστηκε στο γνωστό κτήριο στο Μαρκά, το οποίο οικοδομήθηκε το 1935 και κατεδαφίστηκε το 1983.

Οι δυο επόμενες φωτογραφίες παρότι προέρχονται από διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους πηγές, δείχνουν να έχουν τραβηχτεί στο ίδιο σημείο και πιθανόν την ίδια ημερομηνία.

Ο δάσκαλος, παπά Ματαράγκας και οι μαθητές του δημοτικού Σχολείου Λευκάδας στην είσοδο του Σχολείου το έτος 1930.
Ο δάσκαλος Γεώργιος Π. Ροντογιάννης (πατέρας του ιστορικού Πάνου Ροντογιάννη) εν μέσω μαθητών

Στην επόμενη φωτογραφία οι μαθητές είναι πιθανόν να βρίσκονται στο προαύλιο του Σχολείου πριν από την παρέλαση.

Η φωτογραφία ελήφθη πιθανότατα πριν από την σχολική παρέλαση της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1930. Διακρίνονται από αριστερά οι δάσκαλοι Παναγιώτης Δημ. Ροντογιάνης, παπά Νικόλαος Ματαράγκας, Γεώργιος Ροντογιάννης (πατέρας του ιστορικού Πάνου Ροντογιάννη) και δεξιά η δασκάλα Χρυσή Μεσσήνη (με το καπέλο). Εντύπωση προκαλεί η ολοφάνερη σοβαρότητα και το περιποιημένο της εμφάνισης των απαθανατιζομένων στη φωτογραφία δασκάλων και μαθητών.
Προηγουμενο αρθρο
Η μοναξιά του φωτογράφου... (στη γέφυρα) *
Επομενο αρθρο
Με αφορμή μια ανολοκλήρωτη παρέλαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.