HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο δυο πρόσωπα του Δήμου Λευκάδας

Το δυο πρόσωπα του Δήμου Λευκάδας

Διπρόσωπος εμφανίζεται ο Δήμος Λευκάδας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από το 2016. Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε πως δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε κατά λάθος αλλά με σκοπό και σύστημα.

Αν δώσουμε αναζήτηση στο facebook στο όνομα διαφόρων Δήμων της χώρας θα  εμφανιστεί -και σωστά- μια σελίδα στο Όνομα π.χ. Δήμος τάδε. Οι σελίδες των Δήμων ως μη φυσικά πρόσωπα αναφέρονται ως: Οργανισμός, κρατικός Οργανισμός, κοινότητα, Δημόσια υπηρεσία. Έχουν δηλαδή γνωρίσματα μη φυσικών πρόσωπων. Έχουν ξεχωριστή διάταξη και είναι συνήθως ενημερωτικού χαρακτήρα. Στο δήμο Ιωαννίνων για παράδειγμα που κοιτάξαμε τον Μάιο τα θέματα που παρουσιάζονταν ήταν εκδηλώσεις κυρίως πολιτιστικές καθώς και γενικού ενδιαφέροντος θέματα σχετιζόμενα με το Δήμο. Ούτε μια μπουλντόζα, ούτε μια ασφαλτόστρωση! Δεν κάνουν έργα φαίνεται στα Γιάννενα ή δεν είναι μάγκες σαν τους δικούς μας!

Ο Δήμος Λευκάδας εμφανίζεται με δυο σελίδες στο facebook. Μια σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω δηλαδή ως κρατικός οργανισμός. Από το 2016 όμως κάποιος εξυπνάκιας άλλαξε την υπόσταση του Δήμου. Δημιούργησε ένα ακόμα προφίλ Δήμος Λευκάδας στην ουσία ψεύτικο. Παρουσιάζει τον Δήμο Λευκάδας ως φυσικό πρόσωπο. Στέλνει μάλιστα και αιτήματα φιλίας για να ψαρεύει πελατεία!

Τι έγινε. Κάποιος αντιδήμαρχος ή εξουσιοδοτημένος υπάλληλος -κατ΄ εντολή ανωτέρων- δήλωσε ψεύτικα στοιχεία (ονοματεπώνυμο), ως δήμος Λευκάδας. Ξεκίνησε την προπαγάνδα και τα αιτήματα φιλίας σε χαζοδημότες, οι οποίοι δεν αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν ένας Δήμος να είναι ταυτόχρονα και φυσικό πρόσωπο, και να στέλνει αιτήματα φιλίας! Είναι γνωστό, πως οι σελίδες των Δήμων διαφέρουν από των υπολοίπων πολιτών.

Το όλο θέμα αντίκειται τόσο στην πολιτική δεοντολογία όσο και στην δεοντολογία του facebook, το οποίο έχει αυστηρούς όρους. Αν δηλαδή γίνουν κάποιες ηλεκτρονικές καταγγελίες προς το facebook, το σύστημα θα ζητήσει επιβεβαίωση στοιχείων και μπορεί ακόμα να κλείσει το ψεύτικο προφίλ του Δήμου. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν αύριο ξυπνήσει κάποιος και δημιουργήσει προφίλ στο facebook π.χ. ως Αρχαιολογικό Μουσείο, ως Δημόσια Βιβλιοθήκη, ως 5ο Λύκειο. Θα θεωρήσουμε όλοι ότι πρόκειται για τρελό. Κι όμως στον τυπάκο που βρίσκεται πίσω από το ψεύτικο προφίλ «Δήμος Λευκάδας» του κάνουμε like!

Όπως ανέφερα και παραπάνω το δεύτερο προφίλ στο facebook του Δήμου δεν έγινε κατά λάθος. Ούτε, κυρίως, υπήρξε κάποια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ώστε να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδης κανόνες λειτουργίας. Έγινε πολύ απλά για λόγους προπαγάνδας. Ο δήμαρχος και η παρέα του αντιμετωπίζουν το Δήμο ως φέουδο. Κερδίζοντας το Δήμο προσπαθούν να αλώσουν το φέουδο με κάθε τρόπο.

Αυτοί, οι αριστεροί της προόδου, που κατηγορούσαν τον προηγούμενο δήμαρχο για Βοναπαρτικές αντιλήψεις και πρακτικές, αυτοί οι θιασώτες ενός «συμμετοχικού, αμεσοδημοκρατικού Δήμου» -μια μικρή μειοψηφία στην κοινωνία της Λευκάδας- έγιναν ο Δήμος Λευκάδας! Ένας Δήμος από τον οποίο απουσιάζει η Λευκάδα.

Δήμος της Λευκάδας για κάποιον που δεν είναι από τη Λευκάδα, στο facebook, είναι ο Δήμαρχος και η παρέα του. Είναι βίντεο με τους θλιβερούς μονόλογους του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο -απαντήσεις, σε ερωτήσεις που δεν ακούγονται!

Είναι φωτογραφίες από… μπαλώματα προπαγάνδας. Παρουσιάζεται η επιδιόρθωση ενός δρόμου που άνοιξε ο εργολάβος για κάποια έργο, ως μεγάλη επιτυχία. Λες και δεν είναι υποχρέωση, του εργολάβου να επισκευάσει την οδό Αναπαύσεως, που την έσκαψε για να περάσει σωλήνες.

Η δημιουργία δεύτερου προφίλ στο facebook στο όνομα του Δήμου, δείχνει καθαρά τα ποιοτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά της δημοτικής Αρχής. Δείχνει περίτρανα πως οι μεγάλοι δημοκράτες εννοούν την δημοκρατία. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, Δήμος Λευκάδας είναι ο δήμαρχος και η παρέα του! Στρογγυλοκάθισαν στις καρέκλες, γλυκάθηκαν στην εξουσία, προσφέρουν τεράστιο έργο και ποδηγετούν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επανεκλογή τους.

Θυμηθείτε παρακαλώ, αν ποτέ άλλος δήμαρχος πλασάρισε τα μπαλώματα σαν μεγάλα έργα. Θυμηθείτε αν η αλλαγή 10 πλακών σε κάποιο δρόμο, είχε παρουσιαστεί σαν «πλακόστρωση του ιστορικού κέντρου της πόλης». Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί, αν στο παρελθόν είχε τολμήσει δήμαρχος να χρησιμοποιήσει το όνομα και την οντότητα του Δήμου για καθαρά προσωπική προβολή.

Αριστερές πολιτικές με τη βούλα του αριστερού κρατισμού και του αριστερού καθεστωτισμού. Ή πιο απλά: πως ο δήμαρχος και η παρέα του χτίζουν το νέο καθεστώς.

«Το Κράτος είμαι εγώ», διακήρυττε με αλαζονεία ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΔ’. Ο Δήμος είμαστε εμείς, διακηρύττουν οι δικοί μας…

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Τα παλιά Χάνια και οι Χατζήδες της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για τις ηλεκτρονικές εγγραφές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.