HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤο θέμα καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Λευκάδας

Το θέμα καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το θέμα της καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας, έχουμε να αναφερθούμε στα παρακάτω σημεία και παρατηρήσεις, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ΟΛΗ την πραγματικότητα κι όχι αυτή που επιλεκτικά (;) τους παρουσιάζεται:

1. Η Λευκάδα διαθέτει 10 μείζονες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις: α) Το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, β)Το κλειστό γυμναστήριο στα Βαρδάνια γ) Το γήπεδο Σφακιωτών δ) το γήπεδο Νυδριού ε) το γήπεδο Καρυάς στ) το γήπεδο Τσουκαλάδων ζ)το γήπεδο Αγίου Πέτρου, η) το γήπεδο Σύβρου θ) το γήπεδο Μαραντοχωρίου και ι) το γήπεδο Βλυχού.

Το τελευταίο δεν έχει ελεγχθεί καθόλου και το προτελευταίο δεν είχε δοθεί καν για έλεγχο και ελέγχθηκε μετά από παρέμβαση μας αρκετό διάστημα μετά τις πρώτες στερήσεις καταλληλότητας, ενώ το γήπεδο Καρυάς που δεν χρησιμοποιείται δόθηκε για έλεγχο εξ αρχής!!!!

2. Την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κι ενώ στον τοπικό τύπο φαινόταν ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει τακτοποιήσει το θέμα αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, μετά από σχετικά έγγραφα της Αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννησου, Δ. Ελλαδας και Ιονίων Νήσων, αποκαλύπτεται και βέβαια ξαφνιάζει το γεγονός ότι 6 και ακολούθως 7 αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν άδεια καταλληλότητας.

3. Άδεια καταλληλότητας απέκτησαν και μάλιστα οριακά στα τέλη Αυγούστου του 2014, μόνο το γήπεδο της πόλης και το κλειστό γυμναστήριο,( μάλιστα δε, υπό προϋποθέσεις), ενώ το θέμα ήταν και είναι γνωστό, στις αρχές, τουλάχιστον για μια τετραετία και καλυπτόταν πίσω από παρατάσεις, που δεν ήξερε ο πολύς κόσμος.

4. Παρά την σχετική παράταση, το τέλος Σεπτέμβρη του 14, η οποία δόθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, που τελικά αποδείχτηκε και μερική, αφού αφορά μόνο στα θέματα πυρασφαλείας αλλά και άκουσον άκουσον, πολεοδομικής άδειας των γηπέδων (τα περισσότερα είναι αυθαίρετες κατασκευές κι επιχειρούμε τη νομιμοποίηση τους πλέον μέσω του νόμου περί αυθαιρέτων), προκύπτει θέμα άμεσης αποκατάστασης των ελλείψεων των γηπέδων, που κυρίως αφορά στην ασφάλεια κι εξυπηρέτηση των θεατών των αγώνων.

5.Με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, αφού επισκεφτήκαμε όλα τα γήπεδα σχεδόν, 2 φορές, επιχειρούμε να κάνουμε το αδύνατο, ό,τι δεν φτιάχτηκε σε 4 και πλέον χρόνια να γίνει σε 4 μήνες. Καταγράψαμε τις ελλείψεις και υπολογίσαμε το κόστος αποκατάστασης τους, ώστε τα γήπεδα μας να γίνουν κατάλληλα. Το κόστος αυτό με μια πρώτη, λόγω δεσμευτικού χρόνου, εκτίμηση και με μέτριο υπολογισμό, ανέρχεται στις 157.000 Ευρώ κι όχι σε …κάτι ψιλά όπως λέχτηκε ή γράφτηκε. Είναι επίσης σαφές ότι ο στενός χρόνος του ενός μήνα ή και ο σχετικά λιγότερος στενός μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2015 δεν επαρκεί, ώστε να καλυφθεί η αδράνεια και οι ελλείψεις τόσων ετών και μάλιστα μ’ αυτό το έκτακτο, μεγάλο κόστος.

6. Αυτά και πολλά άλλα τα γνωστοποιήσαμε σε σχετική μας επιστολή στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

7. Σ αυτό το πλαίσιο αναφορών θα πρέπει να προσθέσουμε και διάφορα …λαχεία, που μας έρχονται στο Δήμο, όπως το εξώδικο της εταιρείας, που επισκεύασε το 2010 το παρκέ και παραμένει απλήρωτη και ζητά τα χρήματα της ή τα χρήματα που ζητά ο ηλεκτρολόγος που έφτιαξε τα φώτα του κλειστού και παραμένει απλήρωτος εδώ και χρόνια . Τα ποσά μόνο από τα ανωτέρω αναφερθέντα, που δεν ξέρουμε αν θα προκύψουν κι άλλα, ανέρχονται περίπου στο 1/5 του ποσού που απαιτείται για την καταλληλότητα, άρα αθροιστικά θα υπερβούμε τις…ψωροδεκάρες, που κάποιοι είπαν πως απαιτούνται για την καταλληλότητα των γηπέδων. Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύουν την σοβαρότητα των σχεδιασμών που προΰπήρξε, για τον αθλητισμό.

8. Τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις παρατάσεις, κάποιοι ήξεραν ότι είχαμε αθλητικές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, απλά αφήναν το πρόβλημα να είναι εδώ και να εξελίσσεται και μάλιστα σ’ εποχές καλύτερες οικονομικά.

9. Στα πλαίσια των εργασιών και των απαραίτητων εφοδιασμών περιλαμβάνονται: περιφράξεις, τουαλέτες αθλητών, διαιτητών και θεατών, διαχωρισμοί κερκίδων, εγκατάσταση κρουνών πυρόσβεσης, πυροσβεστικών φωλεών, ιατρείων κι εξοπλισμού τους, ρευματοδότηση, τοποθέτηση ταβανιών στα αποδυτήρια, πολεοδομικές άδειες, επέκταση αγωνιστικού χώρου κλπ.

10. Παρ’ όλα αυτά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της πολυετούς αδιαφορίας, έχοντας ήδη εκθέσει το πρόβλημα εκεί που έπρεπε, ζητήσαμε πίστωση χρόνου και χρηματοδότηση, αναζητούμε ίδιες πηγές χρηματοδότησης και ελπίζουμε ότι δεν είμαστε ο μοναδικός Δήμος που του βάζουν τόσο στενά περιθώρια αποκατάστασης.

Εντεταλμένος Σύμβουλος
Πολίτης Σπύρος

Προηγουμενο αρθρο
Πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι: Εκεί που οι θρησκείες και οι πολιτισμοί συνυπάρχουν αρμονικά
Επομενο αρθρο
Ο Ευκλέας Λευκάδας παρουσίασε το Taekwon-Do στον πολιτιστικό σύλλογο «οι Σκάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.