HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο καρναβάλι μας ενηλικιώθηκε. Θέλει χώρο να απλωθεί και φως, το φως της ημέρας

Το καρναβάλι μας ενηλικιώθηκε. Θέλει χώρο να απλωθεί και φως, το φως της ημέρας

Το φετινό Καρναβάλι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Κατά γενική ομολογία ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων. Πλούτος στολών, εκπληκτικά μακιγιάζ, ευρηματικά θέματα και σάτιρα, δημιούργησαν ένα υπερθέαμα, ισάξιο ακόμα και άλλων φημισμένων καρναβαλιών.

Θα πρέπει να αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία! Κάνουμε καρναβάλι μέσα στη νύχτα. Και σε ένα χώρο τόσο στενάχωρο ίσα ίσα να ταλαιπωρούμαστε.

Ξοδεύονται χρήματα και μάλιστα πολλά, χρόνος, προετοιμασία, προσπάθεια και όλα αυτά γιατί; Μόλις πέσει το σκοτάδι χάνονται. Το καρναβάλι από τη φύση του στοχεύει στον εντυπωσιασμό. Αλλά τι εντυπωσιασμός να γίνει στο σκοτάδι. Χάνονται και τα μακιγιάζ και οι στολές και το θέαμα.

Το σύγχρονο καρναβάλι της Λευκάδας ξεκίνησε δειλά πριν αρκετά χρόνια. Η Σία Βουτσινά και όσοι άλλοι υπήρξαν πρωτεργάτες του, έβαλαν γερά θεμέλια. Οι ομάδες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται. Η θεματολογία γίνεται όλο και πιο έξυπνη και ευρηματική. Το σημαντικότερο που χαρακτηρίζει το καρναβάλι τα τελευταία χρόνια, είναι η ποιότητα. Δεν υπάρχουν προχειρότητες. Τα θέματα χρόνο με το χρόνο γίνονται και πιο έξυπνα. Φέτος μάλιστα πρέπει να υπήρξε και κάποιου είδους… «σκηνοθεσία». Δεν υπήρχαν μπουλούκια… Οι ομάδες ήταν συντεταγμένες. Τα θέματα είχαν αρχή, μέση και τέλος.

Όταν όμως έπεσε η νύχτα, χάθηκαν όλα. Όσα φώτα κι αν προστεθούν στον πεζόδρομο, δεν μπορούν να κάνουν τη νύχτα μέρα. Οι ίδιοι οι καρναβαλιστές -με την επιμονή τους τόσα χρόνια να βγαίνουν τη νύχτα- χάνουν με το αποτέλεσμα.

Παράδειγμα: το θέμα της ομάδας της Σίας, ήταν η Άλικη στη Χώρα των θαυμάτων. Το γκρουπ είχε 10 διαφορετικές αμφιέσεις. Κάθε αμφίεση παρουσίαζε και μια θεματική ενότητα. Ποιος μπόρεσε να το καταλάβει μέσα στο σκοτάδι; Εκ των πραγμάτων τη νύχτα, το οπτικό πεδίο των θεατών περιορίζεται. Βλέπουν αυτό που εμφανίζεται κοντά τους. Χάνεται όλη η σύλληψη ενός πολυθεάματος. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις υπόλοιπες ομάδες.

Οι καρναβαλικές ομάδες πρέπει να το σκεφτούν καλά. Η πορεία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια τους ανεβάζει όλο και πιο ψηλά. Ας μην σπαταλούν την προσπάθειά τους. Είναι μεν αυτοχρηματοδοτούμενες αλλά έχουν δημιουργήσει «πολλές υποχρεώσεις». Οι απαιτήσεις του κόσμου απέναντί τους έχουν μεγαλώσει. Η ποιότητα που καλλιέργησαν, δημιούργησε απαιτητικούς θαυμαστές. Το καρναβάλι ξέφυγε από τις παρεΐστικες δημιουργίες και έγινε ένα μοναδικό υπερθέαμα από… «επαγγελματίες». Οι ίδιοι από τώρα και πέρα, πρέπει να επιδιώκουν να τους παρακολουθούν όλο και περισσότεροι και να εκτιμούν αναλόγως, αυτό που βλέπουν. Κάτι που είναι ανέφικτο μέσα στο σκοτάδι.

Το καρναβάλι πρέπει να ξεκινά νωρίτερα το μεσημέρι. Είναι κρίμα οι ίδιοι οι καρναβαλιστές να ακυρώνουν τον κόπο τους με την επιμονή τους για τα… μαύρα σκοτάδια. Θα μπορούσε ακόμα να συνεχίζεται στην πλατεία της παραλίας με όλες τής ομάδες συγκεντρωμένες.

Οι ομάδες των αρμάτων, με προεξάρχουσα την ομάδα του Σύβρου, δημιουργούν κατασκευές –έργα τέχνης. Κι αυτά χάνονται στη στενότητα του πεζόδρομου και στο σκοτάδι. Η οδός Γολέμη θα ήταν ο ιδανικός χώρος να απλωθεί το καρναβάλι και να συνεχίσει μια πορεία από το καλό στο καλύτερο.

Όσα σχοινιά κι αν βάλουμε στον πεζόδρομο, όσες λάμπες φωτισμού κι αν προσθέσουμε, θα αποτελούν ημίμετρα. Το καρναβάλι μας μεγάλωσε. Θέλει χώρο να απλωθεί και φως, το φως της ημέρας.

Προηγουμενο αρθρο
Βιβλιοπαρουσίαση της Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου
Επομενο αρθρο
Συμμετοχή αθλητών του Γυμναστικού σε ημερίδες και Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού Στίβου

4 Σχόλια

  1. Θωμαs Στραγαλινοs
    24 Φεβρουαρίου 2018 at 15:35 — Απάντηση

    Η μαγεια του Λευκαδιτικου καρναβαλιου,η διαφορα του απο τα αλλα πολλα (π.χ. Πατραs),ειναι η αμεσοτητα που δημιουργειται στην ατμοσφαιρα του πεζοδρομου αναμεσα σε καρναβαλιστεs και θεατεs.
    Αυτη η αμεσοτητα που κανει τουs θεατεs να συμετασχουν σαν καναβαλιστεs, δημιουργονταs αυτη την μοναδικη ατμοσφαιρα,θα χαθει οταν το Λευκαδιτικο φαρομανιτο καταντισει παρελαση με φωταψιεs και κορδελεs να χωριζουν καρναβαλιστεs και θεατεs.

    Αs μεγαλωσε το καρναβαλι μαs,μην το χαλασουμε αναβαθμιζονταστο !!

    Θωμαs Στραγαλινοs

  2. dope
    20 Φεβρουαρίου 2018 at 15:45 — Απάντηση

    να το κανετε στο γηπεδο και με τον κοσμο στις κερκιδες ,η οσμωση καρναβαλιστων κοινου και νυχτας με μερικα φωτα επιπλεον συν μικροφωνικη καλυψη θα απογειωση το καρναβαλι

  3. Καρνα ΒΑΓΓΗΣ
    20 Φεβρουαρίου 2018 at 13:14 — Απάντηση

    Το καρναβαλι μεγαλωσε και θελει φως ημερας λενε πολλοι το τελευταιο καιρο.Ισως ομως αυτη να ειναι και η μαγεια του
    Οτι γινεται μεσα σε αυτον τον πεζοδρομο.Αναμεσα σε χρωματα και ομορφα τσιγκινα σπιτακια και σε σπανια εκλησιαστικα μνημεια.Φοβαμαι και ψευτης να βγω οτι οταν θα βγει απο την αλλη πλευρα στην Γολεμη που θελουν, θα χαθει μεσα στην κακη αισθητικη των ψητοπολειων με τις τραγικες ταμπελες, που αν υπηρχε μια σοβαρη δημοσια υπηρεσια θα επρεπε να τις εχουν ξηλωσει.Θα χαθει αναμεσα σε κτηρια που μας θυμιζουν την ασχημη πλευρα της πολης μας.Οσο για το φως ημερας δεν τους ειπε καποιος να μην ξεκινανε μια -δυο ωρες νωριτερα.

  4. Ηλιας
    20 Φεβρουαρίου 2018 at 09:41 — Απάντηση

    Πολυ καλες οι επισημανσεις σας.
    Ναι,το καρναβαλι ενηλικιωθηκε.
    Θελει χωρο και φως!!
    Χωρο,εξω απ τον στενο πεζοδρομο και φως αρα μερα,αναλογα με τον αριθμο που συμμετεχουν
    Διασκεδαση και τζερτζελες(αν μου επιτρεπεται) δεν γινεται ομως εκτος πλατειας και πεζοδρομου. Αρα απαιτειται σκεψη και οργανωση.
    Ουτε να το πνιξουμε ουτε να το…εξορισουμε.
    Εφετος ολα τα σχηματα ηταν για βραβειο και συγχαρητηρια σε ολους τους συμμετεχοντες..
    Μια επισημανση. Οι πολυ καλες αναπαραστασεις κλπ ειναι τελειες αλλα το γελιο?Τι βγαζει γελιο??Εδω ειναι αλλο ενα θεμα!!!!
    Γιαυτο κι ο Νικος(ναναι καλα) εβγαλε γελιο ενω ολα τα πολυ καλα σχηματα εβγαλαν θαυμασμο…
    Καρναβαλι σημαινει γελιο,σατυρα,καυτηριασμο!!!(ΗΤαν οι Τσουκαλαδες κι η Καρυα) Και??
    Χρειαζεται κι εδω προσοχη!!!
    Οσο για τον γυμνο πεζοδρομο τις υπολοιπες μερες..ας μη μιλαμε.
    Καποιοι βαριουνται και δεν κανουν καλα.
    Ζουμε στη Λευκαδα με 2 φιλαρμονικες αλλα δεν εκαναν τον κοπο να ..αναστατωσουν τον τοπο με καθημερινες εμφανισεις τους,ακομα και μασκε(θυμαμαι..θυμαμαι ,ειχε γινει κι αυτο..τοτε που ερχιζε να κουνιεται κατι…..)
    Κι ηταν ολοι οι παλιοι της φιλαρμονικης με τα οργανα τους,τα μπρουτζινα ,τα παληα,τις πολυχρωμες απλες μπερτες τους και τις μασκουλες τους, με οτι εβγαζε ηχο(θυμαμαι τον Σπ.Βαγενα με ξυλο πλυσταριου και τοσους αλλους)!! Μαεστρος,ο Νιονιος ο Κωτσολος!!
    Αυτα βγαζουν ομως και γελιο περα απ την αναζητουμενη καθημερινη γλυκια ηχηρη αναστατωση..
    Και του χρονου!!
    ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.