HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤο κορόιδο

Το κορόιδο

Αν δεν ξέρετε γιατί κατέρρευσαν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα γης στο Αμύνταιο, γιατί καταστράφηκαν καλλιέργειες ζωής, κινδύνευσαν οι κάτοικοι τριών χωριών, που το ένα γκρεμίζεται, γιατί χάθηκαν 25 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη (προς 20 ευρώ ο τόνος!), μηχανολογικός εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ και μήνες παραγωγής, η απάντηση είναι μία: Γιατί οι αρχαιολόγοι σκάβουν ανεξέλεγκτα για αρχαία!!!

Φυσικά, το επιχείρημα δεν το λέει η επιστήμη, αλλά άνθρωποι της ΔΕΗ. Για τους οποίους προφανώς υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή είναι εκείνος ο αχαϊρευτος με το κοντάρι, που αντί να κάτσει στ’ αυγά του στις σπηλιές ήθελε να φτιάξει και εργαλεία! Ο ανεγκέφαλος.

Αλλά, την ώρα που ένα χωριό καταστρέφεται στο Αμύνταιο και άλλα δύο απειλούνται από την υποχώρηση της γης που συνεχίζεται, έχω διαβάσει και ακούσει πακτωλό λέξεων για το τι έγινε, μα δεν έχω δει ούτε λέξη για το γιατί έγινε. Εκτός από την εξωφρενική άποψη για τους αρχαιολόγους. Αν και στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι εξωφρενικό και τίποτε απίθανο.

Ίσως μάλιστα το πιο απίθανο είναι να μας πεί κάποιος από τους υπεύθυνους της επιχείρησης τεκμηριωμένα πώς γίνεται να κάνεις τέτοιου μεγέθους εξορύξεις χωρίς να τις κάνεις παράλληλα με σεισμογραφικές και γεωλογικές μελέτες σε ζωντανό χρόνο νυχθημερόν.

Πώς γίνεται, δηλαδή να σου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι το 2017 σε μια υποτίθεται σύγχρονη χώρα, την ώρα που τα τεχνικά μέσα γνώσης εδάφους και υπεδάφους, πρόβλεψης γεωλογικών μεταβολών, συμπεριφοράς εδάφους και υπεδάφους, δονήσεων και κάθε άλλης μέτρησης και υπολογισμού επιπτώσεων από εργασίες ή απλά γεωλογικά φαινόμενα είναι εξελιγμένα στο υπερθετικό βαθμό;

Τι μας νοιάζει εμάς; Μας νοιάζει και μας κόφτει. Γιατί το ρεύμα που θα εισαχθεί για να αναπληρώσει αυτό που δεν θα μπορεί να παράγει το Αμύνταιο για αρκετό χρόνο θα το πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ από την τσέπη μας.

Τα 25.000.000 τόνους λιγνίτη, και μάλιστα της καλύτερης ποιότητας κατά τους τεχνικούς της ΔΕΗ, που χάθηκαν από την τρομερή καταβύθιση, θα τα πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ από την τσέπη μας στην αναπλήρωσή τους και στην ζημιά τους.

Τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των περιουσιών των κατοίκων που προανήγγειλε χτές ο υπουργός Γ Σταθάκης, θα τις πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ από τους φόρους μας.

Τις ζημιές πάνω από 100.000.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε υποδομές, που καταστράφηκαν θα τα πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ από την τσέπη μας.

Ο απαθής μέχρι αναισθησίας υπουργός με το αιώνιο χαμόγελο (της εφοπλιστικής περιουσίας προφανώς) έλεγε χτες στους μαινόμενους κατοίκους του κατεστραμμένου χωριού στο Αμύνταιο «πώς κάνετε έτσι βρε παιδιά. Υπάρχει η συντεταγμένη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης»!

Φυσικά! Πώς κάνετε έτσι βρε παιδιά. Πληρώνει το κορόιδο.

Και για την καταστροφή στο Αμύνταιο, και για τις χαμένες ζωές και περιουσίες των κατοίκων στο Μενίδι, και για τις χαμένες ζωές των τσιγγανόπαιδων που μετατρέπονται ανεξέλεγκτα σε συμμορίες, και για τα εκατοντάδες επικυρωτικά μηχανήματα στα μέσα μεταφοράς, και για τους υποδομές σε δρόμους που καίγονται σχεδόν κάθε νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, και για τις δεκάδες καθημερινές ληστείες σε σπίτια και σε ανήμπορους πολίτες, και για τα λαθραία τσιγάρα ελληνικών εργοστασίων που βρίσκονται σπανίως, αλλά χάνονται καθημερινά ως φόροι όπως και για τους χιλιάδες τόνους λαθραίων καυσίμων ελληνικής πατρότητας.

Για όλα αυτά πληρώνει το κορόιδο. Αδιαμαρτύρητα, όπως διαπίστωσε χλευαστικά και ο πρωθυπουργός. Όχι το κάθε κορόιδο. Το ανήμπορο και το μέσο κορόιδο. Αυτό που δεν έχει σεκιουριτάδες, ατσάλινες πόρτες, αστυνομική συνοδεία και δε μένει σε περιοχές- φρούρια.

Κι αφού πληρώνει αδιαμαρτύρητα το κορόιδο, γιατί να υπάρχει πρόνοια, πρόβλεψη, καταλογισμός και τιμωρία σ αυτή τη χώρα; Για να βάλουμε δουλειά στο κεφάλι μας; Αφού κι έτσι που είμαστε μας ψηφίζει. Το κορόιδο.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Πηγή: www.liberal.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η ωραία Άλμα ποζάρει στους Μύλους
Επομενο αρθρο
Μάνος Χατζιδάκις: Η λιποθυμία των λέξεων πάνω σε πέντε γραμμές

1 Σχόλιο

  1. θοδωρής Αραβανής
    13 Ιουνίου 2017 at 18:54 — Απάντηση

    Εφ όσον γίνεται αποδεκτό ότι η κοινωνική επιδότηση χρόνια για την ΔΕΗ ( το πάγιο όσο κατεβλήθη εκ δυστάσεώς της) έχει αναλωθεί τιμολογιακά ( μέσω χαμηλής τιμής χρέωσης της κιλοβατόρας όδο τούτο ίσχυε) , το επόμενο βήμα είναι να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ , για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην παραγωγή και στην διάθεση.
    Εφ όσον επιπλέον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ελληνικό λιγνίτη επιφέρει κσι αυξημένο κόστος παραγωγής ένεκα πληρωμής ρύπων , που έτσι εξαυλώνεται η όποια εσωτερικά προστιθέμενη αξία ( λόγω του εγχώριου καυσίμου) , υπεισέρχεται ένας πλέον λόγος καθετοποιημένης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
    Και μπορεί στην πορεία να αποδειχτεί ότι η μή ιδιοτικοποιήση της ΔΕΗ από χρόνια ( τουλάχιστον απ όταν άρχισαν οι πρόσθετες χρεώσεις το 2010 αν θυμάμσι) ίσως αποτελεί δυναμικό λάθος οικονομικά που εισφέρει προοδευτικά στην αύξηση του κόστους τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας απ την ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμλης πώλησης.
    Υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει και έπρεπε να διευκρινιδθούν .
    Α) Γιατί η παραγωγή ενέργειας διαφοροποιήθηκε τιμολογιακά από την διανομή ( πρόσθετη χρέωση στους λογαριασμούς) ενώ γνώριζε η Δημόσια επιχείρηση ότι η Ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται και άρα η παραγωγή προ’υ’ποβάλει την τατυτόχρονα διανομή- κατανάλωση ή αλλέως ή διανομή – κατανάλωση λειτουργεί αναδραστικά ώς πρός παραγωγή.???
    Β) Γίνεται οποιαδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση καθετοποιημένα, ώστε ο ιδιώτης παραγωγός- διανομέας να μπορει να καθορίσει και να προσδιορίσει το συνολικό κόστος κατανάλωσης ανά μονάδα άρα και να τιμολογήσει?? Αλλά ταυτόχρονα να αναλάβει και όλες τις δαπάνες επιχειρηματικής επένδυσης , με βάσει την πρώτη ύλη κάθε φορά για την παραγωγή και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να επενδύσει για την μείωση του κόστους ανταγωνιστικά???
    Γ) Έχει προσδιοριστεί το συνολικό κόστος πώλησης της ΔΕΗ ώς ολότητα ή έστω τμηματικά καθετοποιημένα, με βάσει και την σημερινή χρηματιστηριακή αξία πλέον την αναπτυξιακή κεφαλαιοποίηση της ( ώς ποσό εισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας από καταβολής της).??? Εδώ εκλαμβάνεται δεδομένη η ανάλωση και εξάντληση της κοινωνικής επιδότησης ( πάγιο) , αλλά παραμένει ενεργή η ποσότητα που εισέφερε στην ανάπτυξη της χώρας και στην μεγέθυνση σωρευτικά του ΑΕΠ η λειτουργία της ΔΕΗ , ώς φυσικό κοινωνικό μονοπώλιο , από συστασεώς της.
    Δ) Έχει υπολογιστεί υπερ της ΔΕΗ το κόστος εξυπηρέτησης των Δήμων- κοινοτήτων χρόνια , ώς η δαπάνη που θα κόστιζε στους Δήμους- κοινότητες -ΕΡΤ δημιουργία μηχανισμού είσπραξης των Δημοτικών τελών της εισφοράς της ΕΡΤ – χαρτοσήμων .Και ακόμα έχει υπολογιστεί η διαφυγούσα δαπάνη και του Δημοσίου, για την είσπραξη μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ του τέλους ακινήτων ΕΤΤΗΔΕ , όσο χρόνο αυτό ίσχυσε.???
    Υπάρχουν ακόμη πολλές ίσως παράμετροι που θα οδηγούσαν σε μια στέρεη επιχειρηματική και κοινωνικά έγκυρη θεώρηση της υπόθεσης τιμολόγησης τηςΗλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες την βιομηχανία – βιοτεχνία και όλες τις άλλες χρήσεις .Και με στόχο την ίδια την κοινωνική συναίνεση και διαφανή αποδοχή μεταξύ παραγωγών -εμπορευομένων και πολιτών καταναλωτών, για τα χρόνια που έρχονται. Χρόνια που η αναγκαιότητα για αποδοχές και συναινέσεις κοινωνικές είναι αναγκαίες και θα τελούνται όπου οι παράμετροί που θα απαρτίζουν θα πρέπει να λειτουργούν και ώς κριτήρια που θα τις εξηγούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.