HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο κτίριο του νέου Νοσοκομείου υψώθηκε!

Το κτίριο του νέου Νοσοκομείου υψώθηκε!

Ας μην έχουμε παράπονα! Το κτίριο του νέου Νοσοκομείου υψώθηκε. Είναι στα τελειώματά του, τουλάχιστον κτιριακά.

Έτσι λοιπόν ακολουθώντας πιστά το σύνθημα της χούντας «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο» χτίσαμε το δικό μας νοσοκομείο. Δεν μας απασχολεί τώρα, όπως δεν μας απασχόλησε το 2010, αν αρκεί ένα καινούργιο κτίριο για να υπάρξει ένα Νοσοκομείο.

Θυμίζω ότι το 2010 είχε πέσει στο τραπέζι η συζήτηση, στα πλαίσια εξορθολογισμού, να δημιουργηθεί ένα νέο Νοσοκομείο στο Άκτιο, -θα υπαγόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων- και θα εξυπηρετούσε τους νομούς της Πρέβεζας και Λευκάδας καθώς και την ευρύτερη περιοχή. Η ιδέα τορπιλίστηκε σύντομα. Κανένας δεν τόλμησε να τα βάλει με το θηρίο του λαϊκισμού, που σε συνδυασμό με έναν ανόητο τοπικισμό, παραμέρισε τη λογική. Θύματα μονίμως του λαϊκισμού και νάνων πολιτικών κραυγάζαμε τότε «κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο μας».

Με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου τουλάχιστον θα πεθαίνουμε σε καινούργια πλακάκια. Κάτι είναι κι αυτό!

Θυμίζω ακόμα πως εκείνη την εποχή το Νοσοκομείο της Λευκάδας παρότι δεν ήταν στην κατάντια που είναι σήμερα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει σοβαρά περιστατικά. Αυτά έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς, Γιάννενα, Πάτρα, Αθήνα.

Σήμερα το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν σχεδόν όλα τα περιστατικά που εισάγονται στο Νοσοκομείο της Λευκάδας, αλλά εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που θα έχουμε ένα καινούργιο κτίριο. Είπαμε είναι διαφορετικό να πεθαίνεις σε καινούργια πλακάκια παρά στο άχρηστο μωσαϊκό του παλιού νοσοκομείου!

Πάντως η δουλειά έγινε, το κτίριο είναι έτοιμο, το χρήμα κινήθηκε. Οι βουλευτές διαγκωνίστηκαν ποιος περισσότερο συνέβαλε στην εργολαβία του νέου νοσοκομείο! Από την άλλη υπάρχει μια μικρολεπτομέρεια που δεν μας πονήρεψε ούτε και τότε, μάλλον ούτε και τώρα. Αν δηλαδή με το νέο νοσοκομείο θα έχουμε περίθαλψη.

Από την εμπειρία, από το στοιχεία τόσο του 2010 όσο και τα σημερινά, από τη διεθνή πρακτική, προκύπτει ότι μόνος του ο Νομός Λευκάδας δεν μπορεί να συντηρήσει (όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως στελεχιακά) ένα νοσοκομείο πλήρους περίθαλψης. Κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στο νομό Πρέβεζας…

Αν δημιουργούνταν ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Άκτιο, αν λειτουργούσε συντεταγμένα, φανταστείτε, θα μπορούσε πέραν όλων των άλλων, να σταματούσε ακόμα και την φάμπρικα με τον εκάστοτε βουλευτή που πρέπει να τρέχει να βρίσκει γιατρούς, μηχανήματα, οδηγούς ασθενοφόρων! Δεν πειράζει όμως, φτάνει που έχουμε τόσο εμείς όσο και η Πρέβεζα από ένα «κουτάκι». Η περίθαλψη έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όλοι είναι ευχαριστημένοι από το χτίσιμο του νέου νοσοκομείου, εργολάβοι, πολιτικοί, τοπικά μικροσυμφέροντα, συνδικαλιστές (ανοίγεται μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό). Όλοι εκτός από την περίθαλψη που φαίνεται μάλλον θολή. Αλλά ποιος ασχολείται με την περίθαλψη; Τέτοια κτιριάρα αποχτήσαμε! 36 ολόκληρα εκατομμύρια!

Προηγουμενο αρθρο
Όμορφα, άσχημα και ευτράπελα από μια χτεσινή βόλτα
Επομενο αρθρο
Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία – ψάρεμα με καλαμίδι στον πίσω Μώλο (ανανέωση)

10 Σχόλια

  1. logikos
    16 Νοεμβρίου 2015 at 14:04 — Απάντηση

    Δηλαδή στα δημόσια νοσοκομεία (που υποτίθεται είναι δωρεάν) δεν πληρώνουμε?
    Η υπερφορολόγησή μας δεν υποτίθεται ότι είναι και για να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία με μαντζμεντ δημοσίου? Και γιατρούς δημόσιους υπάλληλους. Υπάρχει κάτι που πραγματικά είναι δωρεάν και όχι ανταποδοτικό σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα? Το ζήτημα είναι η ισοδύναμη ανταποδοτικότητα.
    Όλα αυτές τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε για περίθαλψη είναι υποτίθεται δωρεάν. Έχεις ρωτήσει τι πληρώνουν στο Τεβε, τσμεδε, τσαυ κλπ για να έχουμε υποτίθεται δωρεάν υγεία? Ούτε δωρεάν υγεία έχουμε ούτε κάλυψη έχουμε πληρώνουμε και τα φακελάκια στο αγαστό δημόσιο μάνατζμεντ και οι υποδομές είναι και του κ….
    Αν είχαμε ιδιωτική κάλυψη με τις εισφορες που δίνουμε μπορείς να σκεφτείς τι αντίστοιχες υπηρεσίες θα είχαμε? Και μη μου πεις ότι δίνουμε και για σύνταξη γιατί σε κανα δύο χρόνια θα δεις τι θα πάρουμε.
    Τι διαφορά λοιπόν υπάρχει τώρα που έχουμε έναν ιδιώτη διαχειριστή που λέγεται δημόσιο το οποίο το υπερπληρώνουμε για αναντίστοιχες υπηρεσίες και μας επιβάλλει τις εισφορές κατευθείαν με την έναρξη επαγγέλματος χωρίς επιλογή να ασφαλιστούμε όπου θέλουμε. Για να μη σου πω και για περιπτώσεις που πληρώνει κόσμος δύο ταμεία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Αυτά είναι τα δωρεάν κοινωνικά αγαθά που γίνεται η υπεράσπιση και η πολιτική ύπαρξη και επιβίωση χώρων και παρατάξεων????
    Το μάνατζμεντ της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας το είχαν ιδιώτες ή δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι ρυθμιστές? Το πολιτικό σύστημα που το στήριζε εμείς όλοι δεν το τροφοδοτούσαμε?
    Τέλος και να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με τους πόρους που ανέφερες σου επαναλαμβάνω ότι η λειτουργία και συντήρηση έχουν κόστος που το δημόσιο μάλλον δεν μπορεί να το αναλάβει. Το νοσοκομείο θα καταντήσει σαν το Βιολογικό μας και την υπηρεσία ύδρευσης αποχέτευσης. Όπως έτσι θα είχε γίνει και η μαρίνα. Όπως έτσι θα γινει και ο μοπακ. Εκτός κι αν δανειστεί ή να αυξήσει τις εισφορές μας ή και τα δύο μαζί που γίνονται έως τώρα.
    Και ποιος σου είπε ότι το δημόσιο μπορεί να έχει ικανό μάντζμεντ των νοσοκομείων, λιμανιών αεροδρομίων κλπ ? Με αξιολόγηση με βιογραφικά με αντικειμένικές και αξιοκρατικές προσλήψεις? Με την παρούσα κυβέρνηση και ιδεοληψία? Το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα το θεωρείς ικανό και ανταγωνιστικό? 200.000 νέοι επιστήμονες φέυγουν και πάνε σε αξιοκρατικά φιλελέυθερα συστήματα μαντζμεντ. Δεν κάθονται εδώ να ψάχνουν αόρατους εχθρούς.
    Οι διαπλεκόμενοι που λες λαϊκίζανε και δημαγωγούσαν προς τους οπαδούς και ψηφοφόρους που περιμένεις εσύ τώρα να ξεβολευτούν και να επανασταστήσουν….Διάβασε το πρώτο σχόλιο του κυρίου Τσερέ “…..Κλαίμε και ψάχνουμε ποιοι (αόρατοι όπως πάντα!) εχθροί φταίνε για το χάλι μας. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μυαλό δεν βάζουμε και ότι ετοιμάζουμε την επόμενη μεγάλη «επιτυχία» του λαϊκισμού!”

  2. ΠΑΝΟΣ ΣΤ
    16 Νοεμβρίου 2015 at 13:50 — Απάντηση

    Δεν πιάνονται με τίποτα αυτοί οι αριστεροί, επαναστάτες κλπ., όπως ο τσόπανος. Δεν πας με τα νερά τους; Έχουν έτοιμη την καραμέλα “διαστρέβλωση”, “αποπροσανατολισμός” κλπ. Μα είσαι καλά ΄άνθρωπέ μου; Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, λογικό είναι να υπάρχουν. Τι στο διάολο νομίζεις ότι μια καούρα έχουμε με το που ξυπνάμε “πως θα διαστρεβλώσουμε αυτά που λέει ο τσόμπανος”; Έλα στα ίσα σου.

  3. Α.Ρ.T.
    16 Νοεμβρίου 2015 at 13:24 — Απάντηση

    Μωρέ τσόπανε αφού ξέρεις πιοι ειναι οι διαπλεκόμενοι γιατί δεν μας τους λες; Γιατί να περιμένουμε μέχρι του Αγίου Σούτσου, που θα βγει το μετοχολόγιο μπλα, μπλα , μπλα…?

  4. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
    16 Νοεμβρίου 2015 at 12:37 — Απάντηση

    Φίλε tsopane
    1. Το ερώτημά σου δεν χρειάζεται απάντηση. Δικαίωμά σου να υπαινίσσεσαι και να μη το λες “στην ψύχρα”.
    2. Για τη διαπλοκή: Γιατί μας κρατάς σε αγωνία. Γιατί δεν μας τα λες από τώρα “χύμα και τσουβαλάτα” σε μας τους αφελείς; Τα ξέρεις τα ονόματα; Τι “όταν ανακοινωθούν…χρήσιμα συμπεράσματα” κλπ. Πεστα! Τώρα!!! Τελεία και από μένα σε αυτό.
    3. Η απάντησή μου στο “Επειδή σε προκαλώ”: Το ανέκδοτο το ξέρεις “Και σεις καταπιέζετε τους μαύρους”; Πιστεύω επίσης να ξέρεις με τι βάφονται τα αυγά!

  5. logikos
    16 Νοεμβρίου 2015 at 10:25 — Απάντηση

    Ενώ αν παραμείνει το νοσοκομείο δημόσιο θα δουλέυει άρτια και θα συντηρείται και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο όπως όλα τα υπολοιπα νοσοκομεία τα δημόσια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το κράτος δεν έχει μία και το ΕΣΥ είναι υπό κατάρευση!!! Και χρωστάει και 450 δις και θα συνεχίσει να χρωστάει γιατί το ταμείον του είναι μείον επειδή σπαταλά περισσότερο από όσα εισπράττει και επειδή καθε φορά που πήγαινε να γίνει μεταρρύθμιση με κοστος όλοι στα κάγκελα και στη διαμαρτυρία για τα μαγαζάκια μας και να μην ξεβολευτούμε. Το σύστημα όλοι το τροφοδοτήσαμε. Ήρθε η ώρα για αυτοκριτική tsopane. Το αόρατο σύστημα που φταίει για όλα είμαστε όλοι μας. Και με τα ΣΔΙΤ αρχικό κεφάλαιο βάζει κυρίως ο ιδιώτης. Ξέρεις άλλον τρόπο να χρηματοδοτηθούν έργα και συντηρήσεις στη ψωροκώσταινα εκτός από αυτό και από ΕΣΠΑ που είναι πάλι κεφάλαια του συστήματος? Το κράτος δεν μπορεί πολύ απλά γιατί με φορολογία του φουκάρα για να καλύψεις τα πάντα δεν μπορείς.

    • τsopanos
      16 Νοεμβρίου 2015 at 12:01 — Απάντηση

      Υπάρχει μια τάση για διαστρέβλωση εδώ μέσα . Δύο πιθανότητες. Είτε δεν ομιλώ σωστά την Ελληνίδα γλώσσα ,είτε κάποιοι δεν γνωρίζουν να την διαβάζουν. Αποπροσανατολίζεται σκοπίμως η συζήτηση. Για μια ακόμη φορά( και τελευταία) :

      Το Νοσοκομείο Λευκάδας παραδίδεται πλήρως εξοπλισμένο και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το Ελληνικό Δημόσιο και Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Χωρίς δεκάρα θα βρεθούν κάποιοι να διαχειρίζονται υγεία και χρήματα του Λευκαδίτη με γνώμονα αποκλειστικά του τι διαθέτει η τσέπη του ασθενή και πως θα κερδίζουν κάποιοι που με ενδιαφέρον θα δούμε ποιοι θα είναι.

      Είναι διαφορετικά από το να βάλει κανείς λεφτά όπως λχ βλ μαρίνα Λευκάδας, εκεί μπορεί κανείς να συμφωνήσει.

  6. τsopanos
    16 Νοεμβρίου 2015 at 09:10 — Απάντηση

    Eσείς αυτό καταλάβατε κυρία; Και γιατί να το υπαινίσσομαι και να μην το γράψω στην ψύχρα στα ίσια και στα κυπαρίσσια κι άφησα εσάς να το ερμηνεύσετε κατά το δοκούν;

    Λέω λοιπόν, όταν ανακοινωθούν οι ιδιώτες μέτοχοι που θ΄ αναλάβουν το νέο Νοσοκομείο , τότε θα βγουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την μακρόχρονη διαπλοκή στην Λευκάδα.

    Αυτό και τελεία.

    Ν΄απαντήσω όμως για το σύστημα που υπερασπίζεσαι ότι λειτούργησε γιατί με προκαλείς.

    Ναι λειτούργησε αλλά δημιούργησε 450 δισσεκατομμύρια ευρώ χρέος και χαντάκωσε και τρεις τουλάχιστον μελλοντικές γεννεές χωρίς συντάξεις και περίθαλψη. Να τους χαίρεσαι!

  7. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
    15 Νοεμβρίου 2015 at 18:09 — Απάντηση

    Αγαπητέ tsopane μας λες για καινούργια πράγματα γνωστά εδώ και δεκαετίες. Στον δυτικό, δηλαδή, στον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο, πάντα το κράτος αναλαμβάνει τα έργα υποδομής. Ακόμα και στην σούπερ-καπιταλιστική ΗΠΑ με την σούπερ-ιδιωτική πρωτοβουλία! Και επίσης γίνεται αυτό το “πονηρό”…δούναι και λαβειν ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι γνωστά όλα αυτά. Αλλά το σύστημα αυτό, με όλα τα λάθη του, λειτούργησε δέκα φορές καλύτερα από το ποικίλα “λαϊκά συστήματα”, που μας έταζαν ότι θα διορθώσουν τις ατέλειες του καπιταλιστικού συστήματος. Επομένως, επιλογή ενός τέτοιου συστήματος (γιατί αυτό υπαινίσσεσαι) για να διορθώσουμε αυτό που έχουμε…να μας λείπει. Δεν διορθώνεται ένα λάθος με την επιλογή 5 καινούργιων λαθών!

  8. tsopanos
    15 Νοεμβρίου 2015 at 13:57 — Απάντηση

    Aγαπητή κ. Σάντα πιο ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που τρίβουν τα χέρια τους και περιμένουν τα ΣΔΙΤ στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατροί μεγαλομέτοχοι που όπως παντού χρειάζονταν το δημόσιο για να τους τα φτιάξει και να τους τα παραδώσει χωρίς να βάλουν ούτε δεκάρα.

    Μην βασανίζεσθαι και στο Άκτιο να γίνονταν την ίδια ακριβώς μοίρα θα είχε.

    Έτσι λειτουργεί η κρατικοδίαιτη ιδιωτική πρωτοβουλία την οποία μας πολυδιαφημίζουν. Σε 30 χρόνια όταν θα χρειάζεται ανακαίνιση θάρθει πάλι μια “αριστερή” κυβέρνηση δήθεν να το κάνει κρατικό και μετά ξανά έτοιμο στους ιδιώτες για να μην βάλουν φράγκο από την τσέπη τους και το λογαριασμό να τον πληρώνει συνέχεια ο φουκαράς

    Τα ίδια με τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια . Σκεφθείτε λχ την ΔΕΗ, ποιος θα έβαζε λεφτά να κάνει τα δίκτυα και πότε θα γινόνταν απόσβεση. Σου λέει ο ιδιώτης τράβα εσύ την δουλειά και τα έξοδα και γω νταβατζιλίκι θα σου πουλάω μάνατζμεντ και θα παίρνω το παραδάκι.

    Θυμηθείτε αυτό που σας λέω για το νοσοκομείο την ώρα που θα ανακοινώνονται οι μεγαλομέτοχοι ιδιώτες!

  9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΡΕΣ
    15 Νοεμβρίου 2015 at 12:15 — Απάντηση

    Βιολέττα, δυστυχώς έχεις δίκιο. Ήταν απολύτως βέβαιο από το 2010 το σημερινό κατάντημα. Όπως ήταν φανερή και η λύση (αναβαθμισμένο Νοσοκομείο στο Άκτιο). Όλα ολοφάνερα. Κι όμως η φωνή της σύνεσης ηττήθηκε κατά κράτος από την παντοδύναμη και κακόφωνη βαβούρα του πανταχόθεν επελαύνοντος λαϊκισμού. Τώρα; Κλαίμε και ψάχνουμε ποιοι (αόρατοι όπως πάντα!) εχθροί φταίνε για το χάλι μας. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μυαλό δεν βάζουμε και ότι ετοιμάζουμε την επόμενη μεγάλη “επιτυχία” του λαϊκισμού!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.