HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο Μεσολόγγι τίμησε το νησί Κάλαμος!

Το Μεσολόγγι τίμησε το νησί Κάλαμος!

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα απόλυτου σεβασμού το Ιστορικό Μουσείο “Διέξοδος” και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργάνωσαν στον Κάλαμο εκδήλωση με σκοπό το Μεσολόγγι να τιμήσει το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου και της Απελευθέρωσης της Ιερής Πόλης (1821 – 1829).

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του μεγαλοπρεπή ιερού ναού της Αγίας Τριάδας Καλάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του περικαλλούς μνημείου που κατασκεύασε για λογαριασμό των οργανωτών ο εικαστικός κ. Ευάγγελος Ρόμπολας, ομιλία, χορωδιακά τραγούδια, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων του Μεσολογγίου και του Καλάμου, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου….

Τις εκδηλώσεις έκλεισε αργά το βράδυ ο χορευτικός όμιλος Μεσολογγίου με παραδοσιακούς χορούς στο λιμάνι του νησιού, ενώ το απόγευμα είχε προηγηθεί ιστιοπλοϊκός αγώνας.

Οι Μεσολογγίτες ποτέ δεν ξέχασαν πως, όσο διαρκούσε η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα γυναικόπαιδα είχαν βρει καταφύγιο στον Κάλαμο από όπου γινόταν και ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων προγόνων τους σε τρόφιμα, όχι μόνο στα διαλείμματα του πολέμου αλλά και σε περιόδους εχθροπραξιών.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντοτε εύκολα τα πράγματα, καθώς οι Άγγλοι κυρίαρχοι του Καλάμου, θέλοντας να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, απέτρεπαν την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού οικογενειών και ιδιαίτερα των φτωχών και εξαθλιωμένων.

Στο γεγονός αυτό αναφέρονται και οι στίχοι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη:

“…διωγμένοι από τον Κάλαμο, με την ψυχή στο στόμα χιλιάδες γυναικόπαιδα δεν βρίσκουν φούχτα χώμα να μείνουν ακυνήγητα… Κι ο Χάρος δεκατίζει…”

Πλοιάρια των Μεσολογγιτών και καΐκια των Καλαμισάνων ακολουθώντας μυστικές διόδους στη λιμνοθάλασσα προμήθευαν την Ιερή πολιορκημένη πόλη με νερό, αλεύρι, καφέ και άλλα χρειαζούμενα.

Όταν, τον Οκτώβριο του 1825, ο Κιουταχής απέσυρε προσωρινά τα στρατεύματά του, πολλοί πιστεύοντας ότι έλυσε την πολιορκία μετέφεραν τις οικογένειές τους στο Μεσολόγγι. Αποτέλεσμα, να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων στην πόλη που μετά την επιστροφή και τη νέα πολιορκία της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα, που δημιούργησε εντονότερο το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων. Όταν η κατάσταση έφτασε αργά και βασανιστικά στο απροχώρητο οι Μεσολογγίτες πραγματοποίησαν την ηρωική Έξοδο.

Και τότε πάλι ο Κάλαμος αποδείχθηκε το φιλόξενο νησί που περιέθαλψε όσους από τους απελπισμένους Μεσολογγίτες κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί ζητώντας καταφύγιο.

Παρόλα αυτά η πολυπόθητη ημέρα της ελευθερίας είχε φτάσει.
Η ελευθερία του Καλάμου από τους δικούς του κυριάρχους πραγματοποιήθηκε το 1864 όταν, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, ενώθηκε με την κυρίως Ελλάδα.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

Προηγουμενο αρθρο
Ο Χωριάτικος Γάμος στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Δυνατός σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αθήνα -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.