HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Μουσείο της Φιλαρμονικής

Το Μουσείο της Φιλαρμονικής

Στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η ΦΕΛ δημιουργήθηκε ένα «μικρό» Μουσείο. Τη βραδιά της γενέθλιας εκδήλωσης της Φιλαρμονικής είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ και να το φωτογραφίσω. Περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες σε κάδρα, μουσικά όργανα, στολές, κάποιες παρτιτούρες κ.λ.π..

Είναι πράγματι μικρός ο χώρος, αν και δεν γνωρίζω, αν υπάρχει χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει την ιστορία ενός από τα αρχαιότερα σωματεία του νησιού. Η ΦΕΛ είναι άρρηκτα δεμένη με τις χαρές τις λύπες τις επιτυχίες, τους καημούς και την ιστορία αυτού του νησιού. Είναι ίσως το μοναδικό σωματείο που έχει τόσο πολλές και τόσο βαθιές ρίζες σε όλη τη κοινωνία της Λευκάδας.

Ένα σωματείο που ιδρύθηκε με τις προσπάθειες φωτισμένων προγόνων μας, πέρασε ένδοξες και δραματικές στιγμές, προσπαθώντας να επιβιώσει ανάμεσα σε φτώχειες, δυστυχίες, πολέμους και εθνικούς διχασμούς και παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο ζωντανό κύτταρο της πόλης μας. Είναι στις μέρες μας ίσως, ο μοναδικός θεσμός που μας ενώνει. Σ’ έναν κόσμο που έχουν έρθει τα πάνω κάτω, αποτελεί την κοινή συνισταμένη μας.

Σαράντης Βλάχος
Ανδρέας Κακιούσης

«…Παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα οι καμπάνες καλούν με τους χτύπους τους στον εσπερινό. Οι ψαλμωδίες κατακλύζουν και ηρεμούν τους πιστούς που συγκεντρώνονται. Ξάφνου η κατάνυξη διαταράσσεται, οι ήχοι μπερδεύονται κάτι πρωτόγνωρο ακούγεται μέσα στα γραφικά στενά της Λευκάδας και πλησιάζει στην εκκλησία. Μπροστά ο Αρχιμουσικός Αντώνης Καπνίσης και παραταγμένοι πίσω του 31 μουσικοί που αποδίδουν τους χαρμόσυνους ήχους του εμβατηρίου, που πρώτη φορά διακόπτει την ηρεμία των καντουνιών και ξεσηκώνει τις καρδιές των Λευκαδιτών. Η Φιλαρμονική πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση»!

Το ημερολόγιο γράφει 11 Δεκεμβρίου 1852!

IMG_0945
Διευθύνει ο Σπύρος Κατωπόδης
IMG_0950
Ο αρχιμουσικός Τάσος Κοψιδάς
Προηγουμενο αρθρο
Μια μεγάλη τιμή για τη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Που πάει το ποτάμι;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.