HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΝερό με το δελτίο ή ποιος θυμάται την ΕΥΔΑΠ

Νερό με το δελτίο ή ποιος θυμάται την ΕΥΔΑΠ

Έχουμε αναφερθεί σχετικά πρόσφατα, στο πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς- όπως αποδείχτηκε. Αποτελεί πρόβλημα σε πολλές περιοχές της πόλης, αλλά και σε ολόκληρα χωριά του νησιού.

Παρακολουθώντας κάποιος την «πορεία» του νερού το τελευταίο διάστημα μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Ενώ λοιπόν για αρκετές μέρες οι βρύσες ίσα που στάζουν, ξαφνικά φτάνει μια μέρα, που τρέχει κανονικά νερό! Κανένας δεν ποτίζει τον κήπο του, κανένας δεν το σπαταλάει, δεν επηρεάζεται από την πολυκοσμία και τρέχει κανονικά! Τι στην ευχή συμβαίνει; Μήπως η ροή του νερού από το Λούρο ακολουθεί άτακτη πορεία;

Συσκέφτομαι επίσης, μήπως οι ιθύνοντες -μια και έχουμε συνηθίσει στις ουρές των ΑΤΜ- έχουν κατά νου να μας χορηγούν το νερό με το δελτίο; Την μια μέρα να τρέχει στην παραλία, την άλλη στη Νεάπολη, την άλλη στον Αη Μηνά και πάει λέγοντας!! Οι ουρές και τα δελτία ως γνωστόν, είναι απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικοοικονομικής ιδεολογίας.

Πάντως, στα σοβαρά, το πρόβλημα της επάρκειας του νερού δεν είναι τωρινό, είναι χρόνιο. Έχει γιγαντωθεί μαζί με το νησί μας και πολύ φοβάμαι πως είναι δύσκολο να βάλει κάποιος «χέρι», εκεί που έχει φτάσει.

Για να μην ξεχνιόμαστε, και μια που αυτόν τον καιρό ξεκίνησαν να καταρρίπτονται κάποιοι μύθοι, ας θυμηθούμε πως και γιατί αρνηθήκαμε στην ΕΥΔΑΠ να αναλάβει τη διαχείριση του νερού. Αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα είχε προ πολλού μπει τάξη στο θέμα του νερού.

Η ανάθεση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ ήταν πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής αρχής. Δεν τόλμησε να την υποστηρίξει όσο έπρεπε και δεν επέμεινε αρκετά στην πραγματοποίηση της. Μόλις είδε τα σκούρα τράπηκε σε άτακτη φυγή.

Πολλοί από τους σημερινούς τοπικούς άρχοντες έχουν σαν παράσημα, τους «αγώνες τους εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού».Όπως όμως έδειξε η πραγματικότητα αποδείχτηκαν επιεικώς, κοντόφθαλμοι.

Η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιήθηκε. Επίσης παραπληροφορούσαν τον κόσμο μιλώντας για ξεπούλημα του νερού. Το νησί μας δεν έχει αρκετό, ούτε καλής ποιότητας νερό, για πούλημα. Αυτό που θα έκανε η ΕΥΔΑΠ, ήταν πρωτίστως η διαχείριση του νερού που έρχεται από τον Λούρο. Θα έμπαινε τάξη. Θα σταματούσαν τα ρουσφέτια και οι μικροπολιτικές και το κυριότερο θα υπήρχε ίση μεταχείριση προς όλους τους δημότες.

Αυτά είναι μάλλον που δεν ήθελαν όσοι αντιτάχτηκαν σθεναρά στην παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ. Όποιος είχε ένα δράμι παρατηρητικότητα τότε, θυμάται καλά εκείνες τις «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, να τις πλαισιώνουν οι κακοπληρωτές του νερού.

Επειδή κανένα πρόβλημα δεν εμφανίζεται ξαφνικά, καλό είναι να κοιτάμε κάποιες φορές στο κοντινό παρελθόν. Εκτός αν ισχύει αυτό που υποστηρίχτηκε αλλού και για άλλο λόγο: «η ιστορική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας δεν πάει πιο βαθιά από τα ξενυχτάδικα της Μυκόνου.»*

Βιολέττα Σάντα

*Τάκης Θεοδωρόπουλος

Προηγουμενο αρθρο
Αρτοκλασία στην Αγία Μαρίνα Κομηλιού
Επομενο αρθρο
Προσοχή μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και στη Λευκάδα

4 Σχόλια

  1. logikos
    19 Ιουλίου 2015 at 14:02 — Απάντηση

    Δυστυχως οι συγκεκριμενοι και μεσα στο χορο παλι κριτικοι ειναι. Μιλαμε για κουσουρι. Ξαφνικα οι λευκαδιτες ποτιζουν συνεχεια το απογευμα και δεν εχουμε νερο και ξαφνικα οι λευκαδιτες παραγουν πολλα σκουπιδια.

  2. kωστας
    19 Ιουλίου 2015 at 00:56 — Απάντηση

    καλα τα λετε αλλα δυστυχως αυτοι που ηταν εξω απο το χορο, ηξεραν μονο κριτικη τωρα απο μεσα βλεπουν το αποτελεσμα

  3. logikos
    18 Ιουλίου 2015 at 20:14 — Απάντηση

    Ειπαμε δεν ειναι στην κουλτουρα τους. Και για τα σκουπιδια επισης. Εδω πεταξαν εργο στο νυδρι 400.000 ευρω για υδρευση.

  4. Kogion
    18 Ιουλίου 2015 at 14:06 — Απάντηση

    Ήρθε η ώρα να κάνουν όσα έλεγαν για να μην έρθει η ΕΥΔΑΠ, (ο δήμος μπορεί μόνος του έλεγαν, με οργάνωση κλπ…).
    Καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν τη διαφορά του πέρυσι με φέτος, τη στιγμή που τουρίστες είναι λιγότεροι, άρα και οι απαιτήσεις.
    Άμα είναι έτσι καλύτερα να πάτε για κάνα τσίπουρο σύντροφοι. Αλλά τι λέω. Που να βγείτε στο παζάρι μετά την ανακυβίστηση.
    Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτά που λέγαμε μια αναζήτηση “δρακονταειδης ευδαπ” αρκεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.