HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο ολοκαίνουργιο!

Το οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο ολοκαίνουργιο!

Αφορμή για τη σημερινή μας αναφορά στο οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο, αποτέλεσε η φωτογραφία του τίτλου του Μ. Ιασωνίδη. Είναι τραβηγμένη από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, από τέτοιο σημείο, ώστε να φαίνεται πολύ καθαρά ο Φάρος, το Αγγλικό λιμάνι στα δεξιά, ακριβώς απέναντι το οινοποιείο του ΤΑΟΛ ολοκαίνουργιο, καθώς και η «μπαράκα» της Δημήτρως.

Το ΤΑΟΛ (Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας) ιδρύθηκε το 1915 ακολούθησε τη κοινή πορεία του Συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα με τεράστια συμμετοχή στην τοπική κοινωνία όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε ευρύτερο κοινωνικο-πολιτιστικό, με τις κάθε είδους δραστηριότητες και συμμετοχές της.

Για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε το μοναδικό σημείο οικονομικής στήριξης των αγροτών, ιδιαίτερα των σταφυλοπαραγωγών για λογαριασμό των οποίων γινόταν η συγκέντρωση των σταφυλιών.

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Λευκάδα παίρνει μεγάλη έκταση μετά το 1870, ως συνέπεια της καταστροφής στην Γαλλία. Έτσι η ζήτηση αυξάνει την παράγωγη (από 1.220.512 οκάδες το 1800 σε 4.425.000 οκάδες το 1892) και την τιμή του λευκαδίτικου κρασιού και το καθιστά ως το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού. Η οινική κρίση που ξεσπά το 1892 σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές , στην Λευκάδα είναι τεράστια και συνεχώς επεκτεινόμενη μέχρι το 1908-1910. Ο περονόσπορος κατέστρεψε τα αμπέλια και αυτόματα σταμάτησαν οι εξαγωγές προς Ιταλία και Γαλλία, με τους παραγωγούς να είναι σε δεινή οικονομική θέση. Αυτό είχε ως συνέπεια την αντίδραση των παραγωγών κάνοντας μαχητικά συλλαλητήρια ζητώντας την λύση των προβλημάτων τους, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και με τη δύναμη των όπλων.

Διαβάστε: Η Στάση των Χωρικών της Λευκάδας το 1819

Την περίοδο 1915-1916 άρχισαν να ιδρύονται στα χωριά της Λευκάδας οι πρώτοι επίσημοι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί (Αγίου Πέτρου, Σφακιωτών, Καρυάς, Λαζαράτων). Το 1915 ιδρύθηκε ο δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΜΥΝΗΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» ή «ΤΑΟΛ». Ο δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός αυτός είναι η πρώτη ένωση συνεταιρισμών της Ελλάδας και αποτελούσε ένωση ειδικού σκοπού για τους σταφυλοπαραγωγούς. Πρωτεργάτης στους αγώνες των παραγώγων ήταν ο Πέτρος-Φίλιππας Πανάγος (Γιατρός και Βουλευτής Λευκάδος) ο όποιος ίδρυσε το «ΤΑΟΛ» και υποστήριξε θερμά την λειτουργία του στα πρώτα του βήματα.

Η νεώτερη λευκαδίτικη ιστορία είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή κρασιού στον τόπο μας, με το αμπελουργικό κίνημα να βρίσκεται για δεκαετίες στην πρωτοπορία του αγροτικού κινήματος. Οι εξεγέρσεις των αμπελουργών της Λευκάδας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, «δια την τιμήν του γλεύκους», ήταν στην ημερήσια διάταξη, με αποκορύφωμα το μεγάλο αιματηρό συλλαλητήριο το φθινόπωρο του 1935.

Το πρώην οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο αποτελεί τοπόσημο για τη Λευκάδα, λόγω της ιστορικής του σημασίας και της στρατηγικής του θέσης, καθώς είναι το πρώτο κτίριο που συναντά κανείς φτάνοντας στο νησί.

Το οινοποιείο στο Κάστρο λειτουργεί από το 1949 και αποτελείται από δυο τμήματα. Το πρώτο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1949 και αποτελούνταν από χώρο για δεξαμενές για την ζύμωση και αποθήκευση του κρασιού. Το δεύτερο προστέθηκε στην δεκαετία του 1980 μέσα στο οποίο στεγάστηκαν νέες δεξαμενές και το τμήμα εμφιάλωσης.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν -ανήκουν στο ΤΑΟΛ- είναι από την κατασκευή του οινοποιείου, τα εγκαίνια, καθώς και από χώρους στο εσωτερικό του την εποχή της ακμής του.

Το οινοποιείο του ΤΑΟΛ σήμερα. Φωτογραφία Ξενοφώντας Μικρώνης
Προηγουμενο αρθρο
Τα αγριολούλουδα της παραλίας του Άη Γιάννη
Επομενο αρθρο
Ενημέρωση για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΔΙΕΚ Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Κρητικός Σπυρος
    30 Μαρτίου 2020 at 09:06 — Απάντηση

    Το σπιτάκι που φαίνεται δεξιά είναι το σπίτι της Δημητρως, μιας ερημητισας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που πούλαγε αναψυκτικά.
    Σπύρος Κρητικος

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.