HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔυο σπάνιες φωτογραφίες του 1950

Δυο σπάνιες φωτογραφίες του 1950

Ο χώρος, το τοπίο, το φόντο που επιλέγουμε για να φωτογραφηθούμε μαρτυρούν πολλά. Οι παλιές φωτογραφίες εκτός από ανάγνωση και σύγκριση των τόπων που μας προσφέρουν, γίνονται αφορμή να ανακαλύψουμε το αποτύπωμα των ανθρώπων στα μεγάλα και σημαντικά του νησιού.

Οι  φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα δεν έχουν θέμα το Πέραμα. Αυτό που εικονίζεται πρέπει να ήταν μια κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε  για τις ανάγκες μεταφοράς των υλικών κατά την ανέγερση εργοστάσιου  του ΤΑΟΛ.

Οι φωτογραφίες με τα πρόσωπα τραβήχτηκαν στις 26 Ιανουαρίου 1950 από το φρούριο της Αγίας Μαύρας. Το οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο λειτούργησε το 1949.

Τα εικονιζόμενα πρόσωπα στήθηκαν να φωτογραφηθούν με φόντο το νεοϊδρυθέν τότε Εργοστάσιο οινοποιίας του ΤΑΟΛ. Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο για τη Λευκάδα εκείνη την εποχή. Τα εικονιζόμενα πρόσωπα αλλά και ο φωτογράφος Μενέλαος Ιασωνίδης, κατανοούν τη σπουδαιότητα του έργου, χαίρονται και καμαρώνουν για τις προοπτικές που ανοίγει στο νησί. Τοποθετούν τους εαυτούς τους στο κάδρο μαζί του και χαμογελούν με αισιοδοξία για το μέλλον.

Το μικρό κτίριο στα δεξιά της εικόνας είναι η γνωστή στους παλιούς μπουρανέλους «Μπαράκα της Δημήτρως». Όπως αναφέρει ο Νίκος Βαγενάς:

«Η μπαράκα της Δημήτρως λειτουργούσε κατά το μισό ως καφενείο και κατά το άλλο μισό ως χώρος διαμονής της ενοίκου της. ‘Όταν πλησίαζε η εορτή της Αγίας Μαύρας (3 Μαΐου), ολόκληρο το οίκημα, τα γύρω πεζούλια, ακόμα και τα κοντινά μπηγμένα κανόνια, που στέκονταν ακόμα όρθια, ασβεστώνονταν μετά μανίας και μάλιστα με τη χρήση σκούβλου από την ακάματη Δημήτρω, παρ’ όλο που είχε τα χρονάκια της και επί πλέον… κούτσαινε και ήταν σχεδόν διπλωμένη από την οσφυαλγία. Πραγματικό στοιχειό του Κάστρου, αλλά με την καλή σημασία, έκαμε το όνομά της ονομασία τοποθεσίας… Η σωματική της δυσλειτουργία δεν την εμπόδιζε κατά τη θερινή, περίοδο να κουβαλά καθημερινά νερό από το πηγάδι, που βρισκόταν μέσα στο Κάστρο, για τις ανάγκες του καφενείου της, έστω κι αν αυτό ήταν υφάλμυρο…»*

* Νίκος Βαγενάς «Πάτρια Ίχνη – Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χτες», εκδόσεις Fagotto books, 2014

Προηγουμενο αρθρο
Τα προεκλογικά «φυτεύματα» στην οδό Φιλοσόφων ξεραίνονται
Επομενο αρθρο
Πλαγιώτικα Σημειώματα: Στέρνα και Σόλλιον