HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας

Το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας

Η Φιλαρμονική είχε ταυτιστεί στις μνήμες όλων των Λευκαδίων αλλά κυρίως των κατοίκων της πόλης με το Μ. Σάββατο πρωί, αφού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κάθε μορφής αναβίωση του εθίμου «το κομμάτι», όσα χρόνια πίσω μπορούμε να θυμηθούμε τελείται αδιάλειπτα με την παρουσία της, παιανίζοντας το εμβατήριο «Εωθινόν», που συνέθεσε ο Βαυαρός Αρχιμουσικός της Α. Σάϊλερ (1865). Μουσική χαρούμενη για τον εορτασμό της πρώτης Ανάστασης.

Νωρίς το μεσημέρι η Φιλαρμονική διέσχισε την κεντρική αγορά η οποία είχε στην κυριολεξία κατακλυστεί από κόσμο. Νωρίτερα είχαν μοιραστεί πήλινα παδελάκια στον κόσμο. Στην κεντρική πλατεία επίσης σε περιφραγμένο χώρο (!) συνεχίστηκε το σπάσιμο, με τη μπάντα να παιανίζει.

Όπως αναφέρει ο λαογράφος της Λευκάδας, Πανταζής Κοντομίχης:

«…Αμέσως, στο άκουσμά της [καμπάνας], οι γυναίκες βγαίνουν στο παράθυρο και «ρίχνουν το κομμάτι» στο δρόμο, πετώντας ένα πήλινο αγγειό, πιάτο, λαγήνι, μπότης και στην ανάγκη ένα κεραμίδι, γυάλινο, γενικά ένα εύθραυστο δοχείο και το κάνουν συντρίμμια. Το «κομμάτι» είναι έθιμο απαράβατο και διασκεδαστικό, Τα συντρίμμια του σκεύους δεν κάνει να τα μαζέψουν το Μ. Σάββατο. Μόνο από την Κυριακή και πέρα τα μαζεύουν, και μάλιστα ένα-ένα κομματάκι και με τα χέρια, όχι με σκούπα. Το κομμάτι, λένε, το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μ. Εβδομάδας… Στη Χώρα, με το χτύπημα της καμπάνας, βγαίνει και η Φιλαρμονική και παίζει εμβατήρια στους πιο κεντρικούς δρόμους. Έτσι ο ήχος της μουσικής ανακατεύεται με τον, καθόλου μουσικό, αλλά χαρούμενο, κρότο των κομματιών.»

Χρόνια Πολλά Καλή Ανάσταση

Προηγουμενο αρθρο
Χωρίς νερό ο Κάβαλος από την Μ. Τετάρτη
Επομενο αρθρο
ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΥΡΑ ΛΛ 702

2 Σχόλια

  1. Αλαφροϊσκιωτος
    1 Μαΐου 2019 at 17:42 — Απάντηση

    Και η λαμπάδα που θα κρατάς το βράδυ είναι αγορασμενη από τα JUMBO και είναι κινέζικη….τι σημαίνει αυτό ότι πρέπει να καταργηθεί και η Ανάσταση….κακό πράγμα η ισοπέδωση…..

  2. αμελιαζ
    27 Απριλίου 2019 at 21:10 — Απάντηση

    Μονο που ο αειμνηστος Κοντομιχης δεν αναφερει οτι το…δημοτικο ¨κοματι¨ειναι..madein italy,Δυστυχως,οπως εγραφε και το ειδαμε σημερα
    Κριμα δημαρχε
    Σου ξεφυγε

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.