HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤο Πνευματικό Κέντρου για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τη Leucate

Το Πνευματικό Κέντρου για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τη Leucate

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τη Leucate

Αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη με τη Λευκάδα πόλη Leucate της Γαλλίας επισκέφτηκε το νησί μας, από τη Δευτέρα 13.04.2015 έως και τη Δευτέρα 20.04.2015, σε μια επίσκεψη που λειτούργησε καταλυτικά στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των αδελφοποιημένων πόλεων και σε ανταπόδοση προηγούμενων επισκέψεων χορευτικών τμημάτων τριών πολιτιστικών σωματείων της Λευκάδας στη Leucate, ο Δήμος μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την τριμελή δημοτική αντιπροσωπεία της γαλλικής πόλης, με επικεφαλής τον Δήμαρχό της, κ. Michel Py, συνοδευόμενη από χορωδιακό τμήμα 50 ατόμων.

Οι εντυπώσεις από τη Λευκάδα, όπως εκφράστηκαν με την ευκαιρία κάθε δημόσιας παρέμβασης των εκπροσώπων της γαλλικής αποστολής, ήταν ιδιαίτερα θετικές, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας, πέραν των κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένων κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, δόθηκε η ευκαιρία ουσιαστικής διασύνδεσης και επικοινωνίας των δύο πόλεων. Κοινός τόπος μεταξύ της εκπροσώπων της δημοτικής αρχής της Leucate και της Λευκάδας ήταν η ανάγκη να προχωρήσει βαθύτερα η συνεργασία τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι, συμφωνήθηκε σε άμεσο χρόνο να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης της γαλλικής αντιπροσωπείας:

Η αποστολή κατέφθασε στη Λευκάδα το βράδυ της Δευτέρας 13.04.

Την Τρίτη 14/04 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Δημοτικών Συμβούλων της Leucate με Διευθυντές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ανταλλαγή ιδεών για την υλοποίηση εκπαιδευτικών σχολικών επαφών ανάμεσα σε σχολεία των δύο πόλεων.
Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην πόλη μας, στα μουσεία και στα αξιοθέατά της.

Την Τετάρτη 15/04 το βράδυ, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, πραγματοποιήθηκε χορωδιακή βραδιά, με την εμφάνιση της παιδικής χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου, κ. Ελισάβετ Χαλικιά, της χορωδίας του Ορφέα. υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου, κ. Κώστα Τσίντζα και της χορωδίας της Leucate, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου, κ. Lionel Torra.

Την Πέμπτη 16/04 το πρωί, ο Δήμαρχος της Leucate, κ. Michel Py, επισκέφθηκε στο Δημαρχείο της πόλης μας τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κώστα Δρακονταειδή και είχαν μια πολύ φιλική και γόνιμη συζήτηση, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις πάνω σε θέματα συνεργασίας και ανταλλαγών σε διάφορους τομείς. Στη σύσκεψη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, κ. Γιώργος Γεωργάκης, ο Αντιδημάρχος κ. Θανάσης Περδικάρης και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης και οι αντιδήμαρχοι της Leucat, κ. Evelyne Rouffia και κ. Daniel Petite.
Το βράδυ, το σωματείο της Νέας Χορωδίας Λευκάδας παρέθεσε δείπνο στους φιλοξενούμενους, στην ταβέρνα Burano, που εξελίχθηκε σε κεφάτο γλέντι, ως αργά.

Την Παρασκευή 17/04 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο, ο Δήμαρχος της Leucate και οι χορωδοί παρέθεσαν μικρή δεξίωση στα μέλη του υπό ίδρυση Συλλόγου Φιλίας Λευκάδας – Leucate, στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Λευκάδας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, κατά την οποία ανταλλάχτηκαν απόψεις πάνω σε θέματα εμπορικών και τουριστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους δύο Δήμους.
Το βράδυ, η χορωδία της Leucate πραγματοποίησε τη δεύτερη εμφάνισή της, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας Λευκάδας, που διατέθηκε ευγενώς για το σκοπό αυτό, σε ένα πρόγραμμα με εκκλησιαστικούς κυρίως ύμνους, με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλου, των Δημάρχων των δύο πόλεων, Αντιδημάρχων και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών από τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Λευκάδας και τον εφημέριο του Ναού Ευαγγελίστριας π. Γεράσιμο Ζαμπέλη και τη γαλλική αντιπροσωπεία.
Κατόπιν το σωματείο του Ορφέα Λευκάδας παρέθεσε δείπνο στους φιλοξενούμενους στο ξενοδοχείο ΙΑΝΟΣ στη Μαρίνα Λευκάδας, σε μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Αντιπροσωπεία του χορευτικού του Ορφέα, παρουσίασε χορούς του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής και η βραδιά έκλεισε με ευρωπαϊκούς χορούς που χόρεψαν και οι φιλοξενούμενοι.

Το πρωινό του Σαββάτου 18/04 πραγματοποιήθηκε θαλάσσια κρουαζιέρα της αποστολής, γύρω από τα νησάκια Σκορπιό, Σπάρτη, Μαδουρή, Μεγανήσι και το ακρωτήριο Λευκάτας.
Το βράδυ, οι φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν την Καρυά, όπου το τοπικό σωματείο του Απόλλωνα, τους παρέθεσε δείπνο στο χώρο του πρώην Δημαρχείου, σε μια ευχάριστη και συγκινητική ατμόσφαιρα που δημιούργησε το αντάμωμα παλιών φίλων από την επίσκεψη του Απόλλωνα στη Leucate, με την παρουσία και τους ήχους λαϊκής ορχήστρας. Μέλη του χορευτικού του Απόλλωνα είχαν μια ολιγόλεπτη εμφάνιση και η βραδιά συνεχίστηκε και έκλεισε με χορούς που χόρεψαν τόσο οι χορευτές του Απόλλωνα όσο και οι φιλοξενούμενοι.

Την Κυριακή 19/04 η χορωδία της Leucate πραγματοποίησε οδικώς ολοήμερη περιήγηση στο νησί μας, με επίσκεψη σε Σύβοτα, Βασιλική, Κάθισμα, Άγιο Νικήτα, όπου και τους προσφέρθηκε γεύμα και στη συνέχεια επίσκεψη στο μοναστήρι της Φανερωμένης.
H αποστολή αναχώρησε για την Leucate το πρωί της Δευτέρας 20.04, γοητευμένη από τις ομορφιές της Λευκάδας και από τη θερμή φιλοξενία, όπως τη χαρακτήρισαν.

Όλοι διέμειναν στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΑΝ BLUE, η διεύθυνση του οποίου το διέθεσε για τη δωρεάν φιλοξενία τους (ύπνο και πρωινό). Για την ευγενική αυτή χορηγία, ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στο ξενοδοχείο και στον διευθυντή του, κ. Νικήτα Ρακόπουλο.

Λίγα λόγια για τη Leucate

Η Leucate βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, ανάμεσα στη θάλασσα της Μεσογείου και τη λίμνη στους πρόποδες των βουνών Κορμπιέρς, με εντυπωσιακή θέα στην κορυφή Κανιγκού. Είναι μια ήσυχη πόλη περιτριγυρισμένη από ειδυλλιακούς αγρούς και περιβόλια, που όλα δημιουργούν ένα αρμονικό και μοναδικό τοπίο φυσικού κάλλους.
Αποτελείται από πέντε οικισμούς, με πρώτο την Leucate, λίκνο της πλούσιας τοπικής ιστορικής κληρονομιάς, που βρίσκεται ανάμεσα σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από ένα φρούριο και μεγάλο γεωλογικό οροπέδιο.
Συνδυάζει ιστορία, γαστρονομικούς θησαυρούς (στρείδια, κρασί, θαλασσινά), πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές διοργανώσεις, ιδίως στον τομέα του θαλάσσιου αθλητισμού, καθώς και διάφορα φεστιβάλ, το πιο διάσημο των οποίων είναι το φεστιβάλ του Μαΐου, που σηματοδοτεί και την έναρξη της θερινής περιόδου και του αθλήματος του kite surfing, για το οποίο και είναι παγκοσμίως γνωστή.
Το λιμάνι της διαθέτει μια μαρίνα με 1.200 αγκυροβόλια, που υποδέχεται τους παραθεριστές και τους ναυτικούς όλο το χρόνο. Διαθέτει επίσης και μια μεγάλη και φιλόξενη αμμουδιά.
Η Leucate παρουσιάζει εκπληκτικές ομοιότητες στο όνομα, το γεωφυσικό περιβάλλον και τους παραγωγικούς τομείς με τη Λευκάδα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το ομόηχο και με κοινή ετυμολογική ρίζα όνομα των δύο πόλεων, που προέρχεται από την ελληνική λέξη «λευκό», οι λιμνοθάλασσες, η ύπαρξη Μαρίνας, οι μεγάλες λευκές αμμουδιές, η πολυετής διοργάνωση φεστιβάλ και οι κατάλληλες συνθήκες αέρος για την άσκηση του αθλήματος kite surfing.

Το ιστορικό της αδελφοποίησης

Η αδελφοποίηση του Δήμου Λευκάδας με το Δήμο της Leucate ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2001 με την επίσκεψη του Δημάρχου της, κ. Michel Py, στη Λευκάδα και την υπογραφή με το Δήμαρχο Λευκάδας, Παναγιώτη Σκληρό της πρώτης πράξης. Ολοκληρώθηκε το έτος 2005, με την επίσκεψη στη Leucate δικής μας δημοτικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Λευκάδας, Γιώργου Γληγόρη, Δημοτικό Σύμβουλο, Σπύρο Κόγκα, και επικύρωση με τον ίδιο Δήμαρχο της Leucate, τη συμφωνία της αδελφοποίησης.

Οι κάτοικοι της Leucate θεωρούν ότι η πόλη τους ιδρύθηκε από Λευκαδίτες ναυτικούς γιατί ετυμολογικά το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «λευκός» και το Ακρωτήριο Λευκάτας της Λευκάδας. Επιπλέον, η μελέτη της τουριστικής αξιοποίησης και ανάπτυξης της Leucate έγινε από τον Έλληνα πολεοδόμο Γεώργιο Κανδύλη, ο οποίος είχε επισκεφτεί τη Λευκάδα για τον ίδιο σκοπό, το 1980.

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση Παραγωγών Τοπικών Προϊόντων για συμμετοχή σε πρόγραμμα
Επομενο αρθρο
Για 4η φορά η Λευκάδα συμμετέχει στο Let's do it!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.