HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο πρώτο τρακτέρ στη Νότιο Λευκάδα

Το πρώτο τρακτέρ στη Νότιο Λευκάδα

Είδα με χαρά στην ιστοσελίδα σας μια ωραία φωτογραφία  και διάβασα το μικρό σας σχόλιο.

Ας μου επιτραπεί να δώσω, καθυστερημένα βέβαια, στους επισκέπτες σας κάποιες λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη φωτογραφία, τη δωρεά και τον οδηγό του τρακτέρ αιδεσιμότατο ιερέα Stefen Vernei.

DSCN6591

Το εικονιζόμενο τρακτέρ, μάρκας Fergison δωρίσθηκε στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Νότιας Λευκάδας το 1963 από τον Καθεδρικό ναό του Koventri Αγγλίας, με την ευγενή μεσολάβηση του κλιμακίου των Ελβετών που προσέφεραν την περίοδο (1961 – 1970) εθελοντικές υπηρεσίες για την οικονομική άνοδο του τόπου, τη βελτίωση των καλλιεργειών και γενικά την παραγωγή, με πλείστες όσες ενέργειες, του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου τους.

Το τρακτέρ παρέδωσε στους αντιπροσώπους των Συνεταιρισμών ο Stefen Vernei. Πρόκειται για έναν καινοτόμο ιερέα ο οποίος λίγες μέρες αργότερα απαντώντας σε σχόλιο της αθηναϊκής εφημερίδας «Βήμα» και για αποκατάσταση λαθεμένης εντύπωσης σχετική με τη λατρεία δήλωσε: «Μερικές φορές έρχονται και μας βοηθούν καλλιτέχνες για να κηρύξουμε την αλήθεια με τη μουσική και την ποίηση. Δίνουμε κονσέρτα στη Μητρόπολη με χορωδίες και ορχήστρες που δοξάζουν το Θεό με την ομορφιά και τον πλούτο της μουσικής…».

Αντίγραφο από Αντίγραφο από berger 003

berger 003Αντίγραφο από berger 003

Ο αιδεσιμότατος Stefen Vernei βρέθηκε στην Κρήτη, γνωρίστηκε με τον μακαριστό επίσκοπο Κισσάμου και Σελήνου Ειρηναίο και με άλλους επιφανείς Κρητικούς και έκανε αντίσταση στους κατακτητές.

Ο Δρ Stefen Vernei τιμήθηκε ιδιαίτερα από την κοινότητα Αγίου Πέτρου, αφού με τη σύμφωνη γνώμη των χωριανών του, ο τότε πρόεδρος Θωμάς Βασιλείου Μελάς, του προσέφερε σε τελετή, που έγινε προς τιμή του, πάπυρο με τον τίτλο του επίτιμου Δημότη και αρχοντικά τον φιλοξένησε, όσες μέρες έμεινε στη Λευκάδα.

Θ. Μελάς

Προηγουμενο αρθρο
Λευκαδίτικη λεβεντιά
Επομενο αρθρο
Δελτίο Τύπου Κ.Ο Λευκάδας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.