HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ήταν μια φαρσοκωμωδία…

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ήταν μια φαρσοκωμωδία…

(Άρωμα Λευκάδας: Το παρακάτω κείμενο είναι σχόλιο ανώνυμου αναγνώστη κάτω από το άρθρο: ΤΕΙ Λευκάδας, μια ιστορία για ανόητες κεφαλές!! Ευχαριστούμε τον αναγνώστη. Ξεχωρίσαμε το σχόλιο και το δημοσιεύουμε σαν αυτοτελές άρθρο για πολλούς λόγους.
Πολλά από τα σχόλια που φτάνουν σ’ αυτή την ιστοσελίδα δεν είναι παρά άναρθρες κραυγές, ανόητες κόντρες, κάποια δε προσφάτως, ήταν και διανθισμένα με εμφυλιοπολεμικά τσιτάτα. Το παρακάτω σχόλιο έχει «αρχή, μέση και τέλος», συμβάλει στο διάλογο με αυτά που καταθέτει, δημιουργεί στοχασμό, αυτοκριτική και προβληματισμό. Μα το κυριότερο, εκφράζει μια «καθαρή» σκέψη εν μέσω της «θολοκουλτούρας» που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο.)

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ήταν μια φαρσοκωμωδία με κύρια στόχευση την ικανοποίηση του τεράστιου ΕΓΩ των νοτίων Επτανησίων. Ειδικά για τη Λευκάδα ήταν πραγματικά όνειδος η κατάσταση που επικράτησε. Τύποις τριτοβάθμιες σπουδές χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές σε κτίρια, προσωπικό, βιβλιοθήκη, εστία κλπ.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν χρήζει βαθιάς περισυλλογής και αυτογνωσίας πως φτάσαμε ως εδώ ώστε να μην αναλώνεται η συζήτηση στο «τι έκανα τότε εγώ», «τι δεν έκανες εσύ», «τι θα κάνω, όμως, τώρα εγώ» γιατί δεν τιμά τους σπουδαστές και αποφοίτους. Όσοι έχουν σπουδάσει σε οργανωμένο ΑΕΙ με πανεπιστημιούπολη, καταλαβαίνουν και θλίβονται.

Όπως (απ)έδειξε η ιστορία είναι πανεύκολο ένας Υπουργός να ιδρύσει από το Μαρούσι Αττικής με ν/σ ένα τμήμα ΑΕΙ αλλά ακόμα δυσκολότερο αυτό να οργανωθεί σε τοπικό επίπεδο, να λειτουργήσει σε τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια κλίμακα, να κρατηθεί ζωντανό στο χρόνο!

Μήπως η όλη συζήτηση σε τοπικό επίπεδο θα έπρεπε να είναι πρώτα του τι υποδομές έχει η Λευκάδα προκειμένου να υποδεχθεί είτε τριτοβάθμιες είτε διετείς σπουδές σε ΑΕΙ; Ψιλά γράμματα για κάποιους… «δεν έχουμε χρόνο και χρήματα, τώρα παίρνονται οι αποφάσεις (στο Μαρούσι)»… οπότε επιστρέφουμε στην πρώτη παράγραφο.

Ωραία ακούγεται το «Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Ιόνιου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα» αλλά έχει μεγάλη διαφορά το «ωραία ακούγεται» σε πρώτη φάση από το «ωραίο είναι» στην ουσιαστική του φάση όταν ενδεχομένως να έχει προβλήματα σε υποδομές ή καθηγητές εν τη γενέσει του. Και οι… Κερκυραίοι, ξέρετε, θα μετράνε ευρώ το ευρώ στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος (όχι όπως τώρα που η Διοικούσα του ΤΕΙ τα ξόδευε στα… ενοίκια)! Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή της ντόπιας νοοτροπίας και συμπεριφοράς ότι ο φοιτητής δεν αποτελεί ένα εφήμερο χειμωνιάτικο παραδάκι.

Δεν ξέρω τι γίνεται στο θέμα «οικόπεδο στα Βαρδάνια» αλλά αναρωτιέμαι: όταν και όποτε λειτουργήσει το Νοσοκομείο στα νέα του κτίρια, τι θα απογίνει το παλιό του κουφάρι; Θα μείνει έτσι να ρημάζει;
Χωρίς αυταπάτες, καθώς χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δε θα μπορούσε να μετατραπεί σε:

Πανεπιστημιακό – Ερευνητικό Κτίριο; Να συστεγάσει π.χ.:
-Πανεπιστημιακά Τμήματα με αμφιθέατρα, εργαστήρια, εξοπλισμό, γραφεία
-Ερευνητικό Κέντρο Ιστορίας «Ν. Σβορώνου»
-Ερευνητικό Κέντρο Λυρικής Ποίησης «Αγγ. Σικελιανός» με Μουσείο
-Ελληνοιαπωνικό Κέντρο Πολιτισμού «Λευκάδιου Χέρν» με Μουσείο
-Κεντρική Βιβλιοθήκη (Πανεπιστημιακή, Λευκάδας, Ιστορικά Αρχεία Νομού κλπ)
-Στο υπόγειο ένα Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Θ. Στάμος» με μόνιμες και περιοδικές συλλογές ή και ακόμα μελλοντικά μια ομώνυμη Σχολή Καλών Τεχνών
…και τόσα άλλα!

Επιλέγουμε τι είναι εφικτό να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου με -προφανώς- γενναία χρηματοδότηση, τι ικανοποιεί πρωτίστως την ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ τοποκοινωνία που επιβάλλεται να γεννηθεί!

Η τοπική μας κοινωνία πρέπει να οραματιστεί, να φύγει μπροστά, να διεκδικεί συνεχώς οργανωμένα και πολύπλευρα. Φτάνει πια η διαμαρτυρία για τη διαμαρτυρία, οι αλληλοκατηγορίες ή ο αγώνας για τα… πρωτεία χωρίς αποτέλεσμα!

ΥΓ. Κλείνει ένα ΤΕΙ (από το «κακό μνημόνιο») κι η πλωτή γέφυρα μένει ανοιχτή;;; Άκρα του τάφου σιωπή στην Αμαξική βασιλεύει… Είναι όμως και σαγηνευτική η θέα του Πόντε από τα γραφεία του Διοικητηρίου βλέπετε!

ΥΓ2. Ακόμη ένα δεύτερο πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα -και απαραίτητο- θα ήταν αυτό της… Ψυχολογίας! Τι, όχι?;)

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο σημείωμα της οικογένειας Τηλέμαχου Στεριώτη
Επομενο αρθρο
Η Κορίνα Πολίτη στην Εθνική Γυναικών με στόχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου

1 Σχόλιο

  1. αμελιαζ
    12 Δεκεμβρίου 2017 at 10:16 — Απάντηση

    ΣΥΡΟΣ ΑΣΔΡΑΧΑΣ
    Η καλυτερη απαντηση για ενα ΤΕΙ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.