HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο ψήσιμο του πασχαλινού οβελία στη Λευκάδα κατά τα πατροπαράδοτα

Το ψήσιμο του πασχαλινού οβελία στη Λευκάδα κατά τα πατροπαράδοτα

Μέρα Λαμπρής σήμερα και η Λευκάδα ξύπνησε μ’ έναν ολοφώτεινο ήλιο. Ο ήλιος κρύφτηκε στη συνέχεια αλλά ο καιρός είναι ζεστός. Είναι ο ιδανικός καιρός για το σούβλισμα του παραδοσιακού οβελία.

Η φύση της Λευκάδας είναι πανέμορφη αυτή την εποχή και προσθέτει στη σημερινή μέρα ευωδιές και αρώματα, πέραν της γνωστής μας μυρωδιάς από το ψήσιμο του οβελία, που από το πρωί επικρατεί σε κάθε γωνιά του νησιού. Αυλές, κήποι, εξοχές, τεχνικές ψησίματος, επιστρατεύτηκαν για το ψήσιμο του οβελία.

Μέχρι και πριν από μια εικοσαετία, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά της Λευκάδας έψηναν το αρνί ή το κατσίκι την Δευτέρα του Πάσχα. Με τα χρόνια -το ζήσαμε στις μέρες μας- το έθιμο ξεχάστηκε. Ελάχιστοι παρέμειναν –αν έμειναν- που ψήνουν τη Δευτέρα.

Στου Μπακόλα στη Κουζούντελη…

Χρόνια ο Νιόνιος αναλαμβάνει και ψήνει τα πασχαλιάτικα σφαχτά με τέχνη και μαεστρία. Από τις 5:00 σήμερα το πρωί ξεκίνησε. Εκτός του ψητού φτιάχνει κοκορέτσι και όλα τα συνακόλουθά του.

DSC_0313

DSC_0317

DSC_0318

DSC_0320

DSC_0324

 

Ο γιος του Κώστας ετοιμάζεται για το αυριανό γλέντι που θα στηθεί στο μαγαζί για την πρωτομαγιά.

DSC_0328

DSC_0329

Η καθιερωμένη επίσκεψη στου Φώντα στην Απόλπαινα…

IMG_4697

IMG_4698

IMG_4701

Και ο φούρνος είχε φούριες σήμερα…

IMG_4702

Προηγουμενο αρθρο
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά οι επισκέπτες της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Η Πρωτομαγιά των λουλουδιών και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

1 Σχόλιο

  1. tak
    2 Μαΐου 2016 at 17:34 — Απάντηση

    ξεχασατε το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο. Η σουβλα ειναι ξενόφερτη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.