HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο ωράριο των καταστημάτων, η μουσική και η χαμένη «τιμή» της Λευκάδας

Το ωράριο των καταστημάτων, η μουσική και η χαμένη «τιμή» της Λευκάδας

Ασυνήθιστα πολύς κόσμος βρέθηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Αιτία η συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η χρήση της μουσικής. Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που αναδείχτηκαν.

Ο κανονισμός δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η ισχύουσα νομοθεσία συγκεντρωμένη και κωδικοποιημένη. Ήδη από την αρχή της συνεδρίασης ο εισηγητής Μάρκος Νικητάκης πρότεινε βελτιώσεις στο σχέδιο που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Το ωράριο των καταστημάτων καθορίζεται μέχρι τις 2:00, εκτός Παρασκευής και Σάββατου που παρατείνεται μέχρι τις 3:00. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα που έχουν ηχομόνωση και μπορούν σε καθημερινή βάση να λειτουργούν μέχρι τις 3:00.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε κατά τις 8:00 μ.μ. και τελείωσε κοντά στις 12:00. Από αυτά που ακούστηκαν στις τοποθετήσεις, το κλίμα που επικράτησε, αυτά που ειπώθηκαν από τους παριστάμενους ως σχόλια, από τα χειροκροτήματα, φάνηκε καθαρά η έλλειψη  γενικότερου μπούσουλα. Στον ίδιο χώρο, για το ίδιο θέμα υπήρχαν πολλοί «κόσμοι», που μάλλον δεν συγκλίνουν.

Ένα νησί που δεν σχεδίασε, δεν οργάνωσε, δεν συζήτησε, τι είδους τουρισμό θέλει, τι νησί θέλει, που δεν διδάχτηκε από τα λάθη όσων είχαν μπει από νωρίτερα στο «χορό» του τουρισμού, εξακολουθεί να μην συγκλίνει ακόμα.

37
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, έχουν δίκιο όταν λένε ότι πλήττονται από την κρίση, Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχει κάποιος που έμεινε ανέπαφος; Δεν έχουν δίκιο όμως, όταν αναφέρουν ότι γνωρίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών του νησιού. Όχι η Λευκάδα δεν είναι ένα «νυχτερινό διασκεδαστήριο» νεαρών.

Από την άλλη η εμμονή της δημοτικής αρχής να μην παρατείνει το ωράριο μέχρι τις 3 κάθε μέρα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα -ήταν και πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης- δεν καταλάβαμε που αποσκοπούσε και τι ωφελεί. Δεν σώνεται η «χαμένη τιμή» της Λευκάδας στη μια ώρα. Το πρόβλημα που δημιουργεί όχληση στους κατοίκους της παλιάς κυρίως πόλης, είναι περισσότερο η ένταση της μουσικής.

Το αδιέξοδο των διαφορετικών κόσμων που φάνηκε στη χτεσινή συζήτηση, έχει λυθεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Εκτός από το ησυχαστήριο ή ασκητήριο –όπως ειπώθηκε- εκτός από «γκέτο» μέσα στην πόλη, υπάρχει και ο δρόμος ενός νησιού που μπορούν να ζουν όλοι αρμονικά. Να μας χωράει όλους.

Επιχειρηματίες άλλων κλάδων του τουρισμού που έχουν καλύτερη εικόνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών του νησιού, ζητούν από χρόνια να γίνει στροφή του νησιού στον ποιοτικό τουρισμό:  στη Λευκάδα του πολιτισμού, στη ανεκμετάλλευτη και παρθένα ακόμα ενδοχώρα, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η Λευκάδα της «νύχτας και της μέρας»! Οι δυο κόσμοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι σε αντιπαλότητα. Μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες αναπτυγμένες τουριστικά αλλά και πολιτιστικά. Τα συμφέροντα τόσο αυτών που βάζουν τους κανόνες, όσο και αυτών που πρέπει να τους εφαρμόζουν, δεν μπορεί να έρχονται σε ρήξη.

23

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες από την άλλη, πρέπει να φροντίζουν για την καθαρότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και των σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ομάδων του πληθυσμού. Για να μη γίνει αναλώσιμο το νησί. Για το δικό τους στενό οικονομικό συμφέρον. Για να χαίρονται το νησί και να επιχειρούν και τα παιδιά τους.

Επί της ουσίας βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο νησί μας. Η τήρηση του κανονισμού που ψηφίστηκε ανήκει σε αρμοδιότητες άλλων οργάνων και όχι του Δήμου. Θα συνεχίσει το κρυφτούλι, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα πέφτουν τα πρόστιμα και το κλείσιμο κάποιων τον Οκτώβρη μαζί με την ετήσια ανακαίνιση!

Υ.Γ. Για να είμαστε τελείως ειλικρινείς πρέπει να παραδεχτούμε πως στην χτεσινή συνεδρίαση, η ύπαρξη κοινού και μάλιστα πολυπληθούς, καθώς και τα χειροκροτήματα, είχαν και τα αρνητικά τους. Η αντιπολίτευση αποδείχτηκε «μπόλικη», ελαφρώς λαϊκίζουσα, και «ναι σε όλα». Δεν μας είχε συνηθίσει έτσι. Βεβαίως ίσως αδικούμε έναν, δυο, που δεν έπεσαν στην παγίδα. Από τη μεριά του Δήμου τώρα, όσοι ανέλαβαν να υποστηρίξουν τον κανονισμό, δεν είχαν καθόλου άνεση, φάνηκε να είναι έξω από τα νερά τους. Ο μόνος που «έσωσε» την κατάσταση για λογαριασμό τους, ήταν ο Δήμαρχος.

Προηγουμενο αρθρο
Πρωταθλητές οι νεαροί της Δόξας (πλούσιο φωτορεπορτάζ)
Επομενο αρθρο
Εορταστικό ωράριο Εμπορικών καταστημάτων & Σουπερ-Μάρκετ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.