HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο όργωμα και η σπορά

Το όργωμα και η σπορά

Η σπορά ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Ήταν καλοτυχιά για τους αγρότες να βρέξει πρώιμα, να μαλακώσει η γη και ν’ αρχίσει η σπορά. Οι γεωργοί είχανε συνδυάσει τη σπορά με τις γιορτές της Παναγίας, την οποία θεωρούσαν προστάτισσά τους, και ήθελαν η σπορά να ξεκινάει τον Σεπτέμβριο μετά το Γενέσιον της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) θα έπρεπε ο καλός αγρότης να έχει σπείρει τα μισά χωράφια (Παναγία Μεσοσπορίτισσα). Μάλιστα, στις 21 Νοεμβρίου οι αγροτικές οικογένειες συνήθιζαν να τρώνε πολυσπόρια ή πολυκούκια.

30

31

Λόγω του εδάφους και του μικρού κλήρου οι αγρότες της Λευκάδας χρησιμοποιούσαν πολύ το τσαπί στις σπορές μα και στις άλλες καλλιέργειες.

DSCN0863

Χρησιμοποιούσαν ακόμα ξύλινο άροτρο, αλέτρι φτιαγμένο από ξύλο αγριελιάς, ή αγραπιδιάς, ή συκιάς, ή πουρναριού, ή από ρουπάκι, δάφνη, ή φτελιά. Τα αλέτρια οι Λευκαδίτες τα κατασκεύαζαν μόνοι τους. Πρόσεχαν προ πάντων να κόβουν τα ξύλα στη χάση του φεγγαριού, για να μην τα πιάνει το σαράκι.

51

Χρησιμοποιούσαν στο όργωμα πιο πολύ τα βόδια και λιγότερο τα άλογα, τα μουλάρια και, εν ανάγκη τα γαϊδούρια. Πολλές φορές έβαναν μόνο ένα ζώο, γιατί οι εκτάσεις στο νησί δεν ήταν μεγάλες.

50

Ο γεωργός φόρτωνε τα ζυγάλετρά του στο γαϊδούρι ή στο μουλάρι κι ό,τι άλλο του χρειαζότανε και ξεκινούσε πρωί-πρωί για το χωράφι. Με την ανατολή του ήλιου έπρεπε να είναι έτοιμος για το όργωμα. Στην αρχή άνοιγε με το αλέτρι «παραβολή», δηλαδή μια αυλακιά, με την οποία όριζε την έκταση, που θα έσπερνε και θα όργωνε.

11

Ύστερα έπαιρνε το σακούλι με το σπόρο και πετούσε τον καρπό ομοιόμορφα και με τέχνη. Αν ήταν δύο ή περισσότεροι, πατέρας και γιος ή παππούς ή θείος, αυτή τη δουλειά την έκανε ο μεγαλύτερος, που θεωρούνταν ο πιο έμπειρος. Στη συνέχεια ο ζευγάς όργωνε όλο το χωράφι. Έτσι ο σπόρος σκεπαζόταν, για να φυτρώσει, χωρίς να τον φάνε τα πουλιά.

52

Όταν τελείωνε η σπορά του χωραφιού, ο γεωργός το περνούσε με τη σβάρνα, για να σπάσουν οι βόλοι και να ισιώσει το χωράφι, ώστε να μην λιμνάζουν τα νερά στις γούβες και να γίνεται ο θερισμός πιο εύκολος.

spora-1946

Οι αγρότες έσπερναν κυρίως σιτάρι και κριθάρι, βρώμη καλαμπόκι… Η σπορά του σιταριού άρχιζε στα μέσα Νοέμβρη και συνεχιζόταν ως τις αρχές Δεκέμβρη. Σαν όριο χρονικής αφετηρίας έβαναν την γιορτή του αγίου Φιλίππου στις 14 Νοέμβρη με το παλιό.

Στοιχεία αντλήθηκαν από το διαδίκτυο και από: «Τα Γεωργικά της Λευκάδας» του Πανταζή Κοντομίχη, εκδόσεις Γρηγόρη.

Προηγουμενο αρθρο
Ο «Βαγγέλης» των Τρικάλων… Βοήθεια!
Επομενο αρθρο
Μακελειό στο Παρίσι -Τουλάχιστον 153 νεκροί σε έξι επιθέσεις τρομοκρατών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.