HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤρία κορίτσια κι ένα αγόρι από τη Λευκάδα στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Τρία κορίτσια κι ένα αγόρι από τη Λευκάδα στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης ηλικίας 16-18 ετών, τη δυνατότητα να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει από το 1992, τις ημερίδες «EUROSCOLA» στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

12

Η επιλογή των μαθητών γίνεται μέσω γραπτού διαγωνισμού που διενεργείται στις σχολικές μονάδες διάρκειας 2 ωρών. Ο διαγωνισμός έγινε τον Οκτώβριο του 2014 με θέμα: «Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του ευρωπαίου πολίτη και πώς μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;»

1

24 μαθητές από τα Ιόνια Νησιά αρίστευσαν. Από τη Λευκάδα πρώτευσαν 4 μαθητές: Έλενα Καρακασίδου, Ηρώ Κουνιάκη και ο Παρόμοβ Ροστισλάβ, μαθητές του 2ου Λυκείου και η Άννα Μαρία Μαμαλούκα μαθήτρια του 1ου Λυκείου.

9

Το ταξίδι των μαθητών διήρκησε μια εβδομάδα. Ταξίδεψαν οδικώς μέσω Ιταλίας μαζί με καθηγητές συνοδούς.

Στις 25 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη επίσκεψη των μαθητών στο ευρωκοινοβούλιο. Αφού ξεναγήθηκαν και γευμάτισαν στο χώρο, χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας. Τα παιδιά της Λευκάδας είχαν προετοιμάσει για παρουσίαση το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης: αν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να απειληθεί ο πλανήτης και να επιτευχθεί αλλαγή συμπεριφοράς.

13

Τα παιδιά βρέθηκαν στο χώρο συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί για πρώτη γνωριμία, η κάθε ομάδα παρουσίασε τον τόπο της.

Οι ομιλίες και οι διάλογοι γίνονταν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά – υπήρχαν όμως ακουστικά για μεταφράσεις.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα στα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής για πολλά ευρωπαϊκά θέματα όπως για το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα, το προσφυγικό, για την Αγγλία που επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε, καθώς επίσης και για την τρομοκρατία σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

8

Η παραμονή των μαθητών στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου ήταν πλούσια σε δραστηριότητες. Δούλεψαν σε ομάδες εργασίας οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις για μείζονα ευρωπαϊκά θέματα και έλαβαν μέρος στο παιχνίδι eurogame.

3

Στα παιδιά απονεμηθήκαν αναμνηστικά διπλώματα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση Ευρωπαϊκού Ύμνου.

Οι μαθητές της Λευκάδας επέστρεψαν στο νησί μας ενθουσιασμένοι και φορτωμένοι χρήσιμες εμπειρίες.

14

Προηγουμενο αρθρο
Φάτε μάτια ψάρια… και χάσαμε τη ΜΟΜΑ στοπ!
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας, Equal Society, 9ο Γυμνάσιο Λάρισας & 2ο Γυμνάσιο Λευκάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.