HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤραγωδία στο Αγαθονήσι -16 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο, εκ των οποίων 7 παιδιά

Τραγωδία στο Αγαθονήσι -16 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο, εκ των οποίων 7 παιδιά

Ανείπωτη τραγωδία σήμερα το πρωί στο Αγαθονήσι όπου με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν χάσει τη ζωή τους 16 μετανάστες, ανάμεσά τους και επτά παιδιά.

Το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν 20 πρόσφυγες και μετανάστες. Νεώτερες πληροφορίες, όμως, ανεβάζουν τον αριθμό των επιβατών στους 22, με τις δυνάμεις του Λιμενικού να συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, η επιχείρηση του Λιμενικού ξεκίνησε στις 8.30 σήμερα το πρωί, όταν εντοπίστηκαν στις ακτές του νησιού δύο άνδρες και μία γυναίκα, που ενημέρωσαν για το ναυάγιο.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησαν επιχείρηση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτή μετέχουν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά του Λιμενικού, μία κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Παράλληλα, στις έρευνες παίρνει μέρος κλιμάκιο ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού (ΜΥΑ) προκειμένου να καταδυθεί για τη διερεύνηση του ναυαγίου και τη συλλογή πειστηρίων.

Η Τουρκία διεκδικεί την πατρότητα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης

Εντωμεταξύ η Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται την τραγωδία του Αγαθονησίου και διεκδικεί την πατρότητα των επιχειρήεων διάσωσης.

Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε Navtex, από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, η οποία κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue).

Κατά πληροφορίες πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζει πάγια η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια για ναυάγια στην περιοχή.

Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Θλίψη για τη νέα τραγωδία

Η Υπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους από ναυάγιο στο Αιγαίο.

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου», αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Η Υπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες».

«Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία», καταλήγει.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Κέρδισε τον Δούκα η Δόξα Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Αποτελέσματα - Βαθμολογία 26ης Αγωνιστικής Α΄ ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.