HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤρεις φωτογραφίες με το ίδιο θέμα

Τρεις φωτογραφίες με το ίδιο θέμα

Και οι τρεις φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω έχουν το ίδιο θέμα. Στην πρώτη εικονίζεται το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Χώρας που χρονολογείται από το 1726. Το σχέδιο, μαζί με λεπτομερέστατο κτηματολόγιο, συντάχθηκε από τον μηχανικό Santo Semitecolo κατ’ εντολήν του Ανωτέρου Προνοητού Λευκάδος, Άγγελου Μάνιο και ευρίσκεται στο Αρχειοφυλακείο Λευκάδας. [Δες εδω].

Όπως αναφέρει η αρχιτέκτονας Χαρά Παπαδάτου στο παραπάνω άρθρο «Ο πολεοδομικός ιστός της Χώρας, ακολουθεί πιστά τις συνταγές της πολεοδομίας της μεσαιωνικής Ευρώπης, όπως εξελίχθητε μέχρι τις αρχές της Αναγεννήσεως, πράγμα που δεν συμβαίνει τόσο χτυπητά με τις πρωτεύουσες των άλλων νησιών της Επτανήσου, όπως η Ζάκυνθος, το Αργοστόλι ή η Κέρκυρα.

Ενώ στα άλλα νησιά ο πολεοδομικός ιστός δείχνει την αυθόρμητη ανάπτυξη των πόλεων, με όαση έναν παλιό πυρήνα και τις ανάγκες που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν, στην Λευκάδα υπάρχει ένα ελεγχόμενο σχέδιο, που αντανακλά την μεσαιωνική αντίληψη της πόλεως….

Στις πρώτες μεσαιωνικές πόλεις δεσπόζουν το παλάτι, η εκκλησία ή το μοναστήρι. Η πλατεία της εκκλησίας, γίνεται σιγά – σιγά εμπορική πλατεία, όπου αργότερα προστίθεται και το δημαρχείο.
Οι δρόμοι είναι ακτινωτά διατεταγμένοι γύρω από τα σημεία αναφοράς της κοινωνίας: παλάτι, εκκλησία, εμπορικό κέντρο, που γίνονται και σημεία αναφοράς του πολεοδομικού ιστού…

Η Λευκάδα, η Χώρα, δεν αναπτύχτηκε σιγά – σιγά ανάλογα με την εκάστοτε αύξηση του πληθυσμού (είναι σχετικά μια νέα πόλη). Εδώ έχουμε μια μεταφορά πόλεως και μάλιστα της πρωτεύουσας του νησιού και το σχεδιασμό της από την αρχή…»

Στην επόμενη εικόνα είναι από αεροφωτογραφία η παλιά πόλη της Λευκάδας ίσως προς το τέλος της δεκαετίας του 1960.

Η τελευταία φωτογραφία του Θωμά Σβορώνου είναι των τελευταίων ημερών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη φωτογραφία επήλθαν μεταβολές και καταστροφές στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Εμείς οι κάπως μεγαλύτεροι απλοί πολίτες γνωρίζουμε τις πιο «χτυπητές».

Η εργασία της Χαράς Παπαδάτου που αναφέρουμε παραπάνω, δημοσιεύτηκε το 1999. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μαθαίναμε από τότε μέχρι τις μέρες μας, ποιες ακόμα παρεμβάσεις-καταστροφές επήλθαν στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης.

Η δεύτερη με την τρίτη φωτογραφία του Θωμά Σβορώνου απέχουν σχεδόν 50 χρόνια. Η ομορφιά της τελευταίας φωτογραφίας συγκεντρώνει από μόνη της μεγάλο θαυμασμό. Το θέμα είναι αυτός ο θαυμασμός να μας κάνει περισσότερο σοφούς και να διατηρήσουμε αυτή την ομορφιά κάνοντας τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στο πολεοδομικό σχέδιο της Χώρας, ώστε μετά από 50 χρόνια να μπορούν οι επόμενες γενιές να αισθάνονται τον ίδιο θαυμασμό για την πόλη τους.

Προηγουμενο αρθρο
Πάσχα στο χωριό του παππού και της γιαγιάς πολλά χρόνια πίσω
Επομενο αρθρο
Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο ζωοτροφών LAKY δίπλα από τα αλλαντικά της ΒΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.