HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤρυγήσανε και στην ορεινή Λευκάδα

Τρυγήσανε και στην ορεινή Λευκάδα

Της Καίτης Κακαβούλη

Με την μεσολάβηση του ΤΑΟΛ έγινε η συγκέντρωση σταφυλιών στο οροπέδιο του Αη Δονάτου στη Εγκλουβή. Την Κυριακή και τη Δευτέρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στο οροπέδιο του Αη Δονάτου. Ένα τεράστιο φορτηγό γεμάτο άδεια τελάρα βρίσκονταν εκεί, με την μεσολάβηση του ΤΑΟΛ, για να συγκεντρώσει τα σταφύλια των παραγώγων. Οι Εγκλουβησάνοι και όσοι έχουν αμπέλια στην γύρω περιοχή, τρυγούν από τους τελευταίους στο νησί. Τα σταφύλια, λόγω του υψόμετρου ωριμάζουν αργότερα από ότι στα πεδινά. Παρούσα στην συγκέντρωση ήταν και η γεωπόνος του ΤΑΟΛ Λίτσα Κακαβούλη η οποία μετρούσε τους βαθμούς των σταφυλιών.Επίσης η Ευγενία ήταν πανταχού παρούσα υπεύθυνη για την καταγραφή όλης της συγκέντρωσης.

6

Όπως γράφει ο Πανταζής Κοντομίχης στο βιβλίο του «Τα Γεωργικά της Λευκάδας»:

«Το οργανωμένο εμπόριο του κρασιού άρχισε στο νησί μετά το 1900. Μέχρι τότε βρισκόταν σε άνθιση το μεσιτικό δαιμόνιο, που μεσολαβούσε μεταξύ παραγωγού και εμπόρων. «Οι ενδιαφερόμενοι ξένοι, γράφει ο Ξ.Κ., ήρχοντο στη Λευκάδα με δικά τους μεγάλα καράβια και βαρέλια μεταφοράς και ανέθεταν σε διάφορους τοπικούς μεσίτες την αγορά κρασιού, εφόρτωναν και ξαναγύριζαν…

Από το 1900 κι εδώ άρχισε να αναπτύσσεται εξαγωγικό εμπόριο από διάφορους τοπικούς εμπόρους κυριότεροι των οποίων υπήρξαν οι Καββαδίας, Πολέμης, Μανιάκηδες, Σουμιέν (Πρόξενος Γαλλίας στο νησί), Χρήστος Ζαβιτσάνος, Τζεβελέκης-Αρταβάνης κ.ά.».

9

»Για το Λευκαδίτικο κρασί ενδιαφέρονταν πιο πολύ οι Ιταλοί και οι Γάλλοι που το θεωρούσαν απαραίτητο για να βάφουν τα δικά τους κρασιά. Στα 1905 εμπορεύεται το κρασί η εταιρεία «Ενιαία» και στα 1915 ιδρύεται το ΤΑΟΛ (=Ταμ. Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας), που από το 1926 κι εδώ γίνεται δυναμικός παράγοντας των ίδιων των παραγωγών. Επίσης στα 1929 η Οινοποιητική εταιρεία «ΒΟΤΡΥΣ» κατασκευάζει εργοστάσια οινοποιίας στους Σφακιώτες, Εξάνθεια, Βασιλική και Λευκάδα. Στα 1936 δημιουργείται η «Οινοποιητική Εταιρεία Λευκάδος» από ντόπιους οινέμπορους και στην κατοχή ιδρύεται η εταιρεία «Vinaria» από παλιούς εμπόρους. Στα 1949 η «ΒΟΤΡΥΣ» πούλησε τις εγκαταστάσεις της στο Τ.Α.Ο.Λ. Από τότε που ιδρύθηκαν οι εταιρείες αυτές οι αμπελουργοί της Λευκάδας ένα μέρος των σταφυλιών τους το πουλούσαν σ’ αυτές και οινοποιούσαν μόνοι τους την υπόλοιπη σοδειά….»

Προηγουμενο αρθρο
Συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
Επομενο αρθρο
«Αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.