HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤρύπησαν κιόλας οι μπάλες του δεματοποιητή;

Τρύπησαν κιόλας οι μπάλες του δεματοποιητή;

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι τραβηγμένες πριν από τουλάχιστον 10 ημέρες, όπως μας έγραψε ο αναγνώστης που μας τις έστειλε σήμερα.

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι μπάλες του δεματοποιητή να είναι σχεδόν όλες τρύπιες. Τεχνικοί δεν είμαστε αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Μια εξήγηση είναι, τα δέματα να τρύπησαν από τα πουλιά. Από την άλλη όμως, όλοι οι ανάλογοι χώροι θα είχαν το ίδιο πρόβλημα, αφού σε τέτοια σημεία συνήθως, υπάρχουν πουλιά. Μπορεί να φταίει και το υλικό που χρησιμοποιείται για περιτύλιγμα…

Τα δεματοποιημένα σκουπίδια είναι λιγότερο ενοχλητικά εμφανισιακά, ενώ στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο επικίνδυνα και καταστρεπτικά για το περιβάλλον. Τα σκουπίδια συμπιέζονται σε κενό αέρα. Ο κάθε ζωντανός οργανισμός περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες, όταν λειτουργεί, είναι σε ελεύθερη μορφή. Όταν όμως συμπιέζονται, αυτές οι ουσίες παράγουν κάποια παραπροϊόντα, γίνονται οι λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Συλλέξαμε μερικά στοιχεία από το διαδίκτυο για το τι είναι ο δεματοποιητής και τι κάνει. Ο δεματοποιητής, δυστυχώς, δεν λύνει το πρόβλημα των απορριμμάτων, όπως αφήνουν να πλανάται στην ατμόσφαιρα κάποιοι. Είναι ένα προσωρινό στάδιο, σε έναν αγώνα δρόμου που πρέπει να υπάρξει, μέχρι την μεταφορά των δεμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας. Αν το εργοστάσιο δεν λειτουργήσει σε ορισμένο χρονικό διάστημα, τα δέματα μπορεί να γίνουν… μπουρλότα.

«Η δεματοποίηση συμμείκτων σκουπιδιών έχει εφαρμοστεί σε Δήμους της χώρας ως μια βραχυχρόνια πρακτική για προσωρινή εναπόθεση, σε μη εγκεκριμένους χώρους, περιορισμένου όγκου σκουπιδιών. Ένα μηχάνημα κάνει πακετάρισμα με συμπίεση, σύμμεικτων σκουπιδιών σε μπάλες, για να μεταφερθούν έπειτα σε εγκεκριμένο χώρο απόθεσης – επεξεργασίας.

Δεν είναι ούτε μπορεί να αποτελέσει στάδιο μιας νόμιμης και μόνιμης διαχείρισης… Λειτουργεί ως προσωρινή διαχείριση υπό περιορισμούς και προϋποθέσεις, μετά από αναγκαστικό κλείσιμο ΧΥΤΑ, στο μεσοδιάστημα μεταξύ χωματερής και κατασκευής εγκεκριμένου χώρου για επεξεργασία σκουπιδιών και για ταφή των υπολειμμάτων τους.

Στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες η δεματοποίηση γίνεται μόνο στα αδρανή και ποτέ σε σύμμεικτα σκουπίδια, η δεματοποίηση των οποίων δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί.

Τα δεματοποιημένα σκουπίδια είναι λιγότερο ενοχλητικά εμφανισιακά, ενώ στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο επικίνδυνα και καταστρεπτικά για το περιβάλλον. Από τις πρώτες περιπτώσεις δεματοποίησης ήταν στην Κρήτη, στον Κουπουπητό, όπου εφαρμόστηκε αυτή η μέθοδος για διάστημα μικρότερο από ενάμισι χρόνο. Όταν ξεκίνησε η μεταφορά των δεμάτων στο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάστηκε στο μεταξύ, διαπιστώθηκε πως μόνο τα δέματα του τελευταίου μήνα μπορούσαν να μεταφερθούν. Τα παλαιότερα είχαν σπάσει ή αναφλεγεί από μόνα τους κι αναγκάστηκαν να θάψουν όπως – όπως τα καμένα σκουπιδόβουνα, με συνέπεια να αχρηστευτεί παντελώς η περιοχή προσωρινής απόθεσής τους.

Όπως είπε ο καθηγητής κ. Χριστοδουλάκης σε σχετική ομιλία του στο REX στις 10.11.2008: «Θα σας αναφέρω κάτι πολύ χαρακτηριστικό που μου ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων. Μου είπε λοιπόν ότι οι ανατινάξεις εκεί ήταν τόσες πολλές και δυνατές που οι ντόπιοι νόμιζαν ότι πέφτουν μπαλωθιές. Στην αρχή έπαιρναν φωτιά οι κάτω μπάλες που στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στις πιο πάνω και τελικά γινόντουσαν πυροτέχνημα. Ξέρετε, ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες. Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12

Αν οι όποιοι δήμαρχοι πιστεύουν ότι η δεματοποίηση θα κάνει θαύματα, κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια κάθε είδους γυαλί, σίδερο, φλούδες χαρτιά, πλαστικά, νοσοκομειακά απόβλητα θα συμπιέζονται, ώστε ο όγκος τους από π.χ. 10 κυβικά να φτάσει τα 4. Τι θα συμβεί όμως τότε; Ο κάθε ζωντανός οργανισμός περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες, όταν λειτουργεί, είναι σε ελεύθερη μορφή. Όταν όμως συμπιέζονται, αυτές οι ουσίες παράγουν κάποια παραπροϊόντα, γίνονται οι λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.»*

*ΠΗΓΗ: enandro.gr

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Κούρτη: «Της Αλμύρας Λόγια»
Επομενο αρθρο
Γιορτή Μελιού 2018 στο Δράγανο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.