HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤυφώνας Μάθιου: Πάνω από 800 νεκροί στην Αϊτή, σε επιφυλακή οι αμερικανικές αρχές

Τυφώνας Μάθιου: Πάνω από 800 νεκροί στην Αϊτή, σε επιφυλακή οι αμερικανικές αρχές

APTOPIX Hurricane Matthew Florida

Αυξάνεται ο δραματικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή, με τον αριθμό των θυμάτων να αγγίζει πλέον τους 842 σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία. Την ίδια ώρα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Φλόριντα εξαιτίας του τυφώνα.

Στην Αϊτή, οι δρόμοι και τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε λίμνες με καφέ νερό, εκατοντάδες –μπορεί και χιλιάδες- ζώα πνίγηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν.
Ο Μάθιου ήταν πιο καταστροφικός κυκλώνας των τελευταίων 50 ετών στην Αϊτή και η χειρότερη φυσική καταστροφή από τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων 61.500 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες έως ότου διαφανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στην Αϊτή, καθώς ο απολογισμός αυξάνεται ταχύτατα και οι διασώστες αποκτούν σταδιακά πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται ανησυχίες για έξαρση κρουσμάτων χολέρας αλλά και άλλων ασθενειών, δεδομένου των ανεπαρκών υποδομών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην Αϊτή το πολεμικό πλοίο USS Mesa Verde για να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σε επιφυλακή οι αμερικανικές αρχές

Ο κυκλώνας έχει πλέον αλλάζει… ρότα και σφυροκοπά τις ακτές της Φλόριντα.

Οι αρχές έχουν ήδη κηρύξει τρεις αμερικανικές πολιτείες –Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάνω από τρία εκατομμύρια κάτοικοι παράκτιων περιοχών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μια 50χρονη γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατέληξε σε νοσοκομείο της Φλόριντα. Λίγες ώρες αργότερα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στον απολογισμό προστίθενται άλλοι δύο άνθρωποι, ένας 82χρονος και μια 60χρονη. Όπως μεταδίδει το CNN, η γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού την ώρα που βγήκε από το σπίτι για να ταΐσει τα ζώα της ενώ ο ηλικιωμένος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα αλλά τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.
Κλειστά παρέμειναν την Παρασκευή οκτώ αεροδρόμια της Φλόριντα, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Τζάσκονβιλ.
Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) υπολογίζει ότι ο Μάθιου θα κινηθεί κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα την Παρασκευή ενώ θα φτάσει στις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Ο Μπάρακ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της Φλόριντα απέφυγαν τα χειρότερα αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» είπε ο κ. Ομπάμα, και συμπλήρωσε: «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία αλλά δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές».

800.000 χωρίς ρεύμα

Παρότι εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα εγκατέλειψαν τις περασμένες ημέρες τις εστίες τους, αρκετοί είναι αυτοί που παραμένουν στην πολιτεία για να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με το Associated Press 800.000 είναι χωρίς ρεύμα ενώ οι αρχές προτρέπουν όσους παραμένουν στην περιοχή να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια.

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Επομενο αρθρο
Ξεκίνησε ο Διασυλλογικός Αγώνας Ιστιοπλοΐας Τριγώνου «Νήρικος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.