HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤo ΤΕΙ Λευκάδας κινδυνεύει με οριστική απομάκρυνση

Τo ΤΕΙ Λευκάδας κινδυνεύει με οριστική απομάκρυνση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ
Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΤΕΙ Λευκάδας κινδυνεύει με οριστική απομάκρυνση από το νησί μας

1.Η εισήγηση της συσταθείσας επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου φαίνεται ότι καταλήγει, μέχρι σήμερα, στην εξαίρεση της Λευκάδας από έδρα ενός έστω τμήματος του Πανεπιστημίου, εξαιτίας όπως λένε «ακαδημαϊκών» κριτηρίων.

2. Αναρωτιέμαι αν στη βάση αυτής της πρώτης εισήγησης, η Λευκάδα ανήκει στα Ιόνια Νησιά ή καθίσταται νησί 2ης κατηγορίας των Ιονίων Νήσων.

3. Όταν ένα Πανεπιστήμιο με γεωγραφική έδρα εκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια, αδυνατώ να καταλάβω πως η Λευκάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτή.

4. Σε κάθε περίπτωση, μετά από επαφές που είχα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με κάθε αρμόδιο, έχω επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι το ΤΕΙ Λευκάδας κινδυνεύει με οριστική απομάκρυνση από το νησί μας.

5. Επιμένω ότι η Λευκάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να φιλοξενεί τμήμα ή τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι μόνο διότι δεν μπορεί να είναι το μοναδικό νησί των Ιονίων που δεν θα διαθέτει κάτι τέτοιο, αλλά και διότι έχει σαφή πλεονεκτήματα, όπως αυτό της οδικής πρόσβασης, κάτι το οποίο λειτουργεί επ΄ ωφελεία των φοιτητών και του επιστημονικού προσωπικού.

6. Ο διάλογος όπως ειπώθηκε από τον υπουργό Παιδείας συνεχίζεται, ωστόσο εγώ από την πλευρά μου καλώ τους Λευκαδίτες από όποια θέση και εάν βρίσκονται να είναι σε εγρήγορση, γιατί καμία από τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, όπως αυτή περί προγραμμάτων διετούς φοίτησης για τους απόφοιτους Λυκείων, δεν μας ικανοποιεί. Δεν θα μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

7. Ελπίζω ότι το υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψη του το γεγονός, ότι ένα αποκεντρωμένο Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει τμήματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Οι όποιες αδυναμίες που προβάλλονται ως επιχειρήματα μπορούν να μετεξελιχθούν σε πλεονεκτήματα εάν υπάρχει πολιτική και κυβερνητική βούληση.

8. Το γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο δεν είναι ώρα να αναζητηθεί. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν όταν πρέπει.

9. Εγώ από την πλευρά μου θα συνεχίσω να προσπαθώ για την επίτευξη του στόχου παραμονής και αναβάθμισης του ΤΕΙ Λευκάδας με όλες μου τις δυνάμεις.

10. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας».

Προηγουμενο αρθρο
Περιστολή Τμημάτων εισηγήθηκε η Επιτροπή για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίου
Επομενο αρθρο
Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου: Διεκδικούμε τα αυτονόητα!

2 Σχόλια

  1. Κοινός Νους
    28 Οκτωβρίου 2017 at 07:16 — Απάντηση

    Έχει απόλυτο δίκιο ο Λευκαδίτης: Όλοι η Λευκάδα πρέπει να κινητοποιηθεί γιατί το ΤΕΙ στο κάτω κάτω της γραφής αυτήν εξυπηρετεί. Ποιος αμφισβητεί ότι πριν το ΤΕΙ με το που έμπαινε Σεπτέμβρης, εκεί κατά το χαλίπωμα, δεν κυκλοφορούσε ψ´χή, που λέει κι Μπάμπης ο Γούρμος! Ενώ τώρα, και οι καφετέριες είναι γεμάτες και δε χρειάζεται να κλείσουν, και τα εστιατόρια κάνουν δουλειά, και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν κλείνουν το χειμώνα και προπαντώς κάνουν αυτές τις υπέροχες εννιάμηνες μισθώσεις προκειμένου να είναι πάλι ελεύθερα το καλοκαίρι, και, γενικά, αυτά τα 500 νέα παιδιά λίγο ως πολύ την κινούν κάπως την αγορά, οπότε, με υπουργική απόφαση, (όπως ήταν η δημιουργία του ΤΕΙ) ρυθμίζεται η οικονομία του νησιού και δε χρειάζεται, φερ´είπείν, να αγχωθούμε να προσελκύσουμε τουρίστες το χειμώνα, ώστε να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος, ή να προσφέρουμε ένα άλλο εναλλακτικό προϊόν, τουριστικό ή άλλο, ώστε να “ζεσταθεί” η οικονομία του νησιού. Ο (κάθε) υπουργός την έδωσε τη λύση – γι’ αυτό δεν τους ψηφίζουμε άλλωστε;

    Τώρα, τι λένε οι γραφικοί ότι και καλά τα πανεπιστήμια πρέπει να εξυπηρετούν πρωτίστως τους φοιτητές τους, ότι ποιο το νόημα να υπάρχει σχολή που οι φοιτητές εισάγονται με βάση το τρία (στα 20 φαντάζομαι, πάνε και χρόνια…), ή το άλλο το αστείο ότι οι σχολές καλό είναι να είναι κοντά η μια στην άλλη, προκειμένου και οικονομία κλίμακας να επιτυγχάνεται, και να υπάρχει διαδραστική αλληλεπίδραση μεταξύ των αντικειμένων… Χαζά πράγματα! Εδώ μιλάμε με αριθμούς: 500 δωμάτια θα μείνουν ανοιχτά το χειμώνα. Εστιατόρια και μπαρ θα δουλεύουν, απ´το να βαράνε μύγες. Δικοί μας άνθρωποι θα είναι οι καθηγητές! Αφού και οι Λευκαδίτες, τόσο αγαπάνε το ΤΕΙ που η βασική τους φιλοδοξία είναι τα παιδιά τους εκεί να τα στείλουν. Προς το παρόν βέβαια πάνε εκείνα με βαθμούς από 9 έως 3, και τα δικά μας πάνε σ´αυτές τις κακές μεγάλες πόλεις, με τις σαχλές οργανωμένες πανεπιστημιουπόλεις, ή, έτι χειρότερα, και άκουσον άκουσον, στα εξωτερικά (Ευρώπες, Αγγλίες -γιατί μην αυταπατάστε, κυκλοφορούν και Brexit- κι Αμερικές)… Το ΤΕΙ αυτό είναι για το λαό, να τρώει ο κοσμάκης ψωμί!

    Γιλαυτο λοιπόν σύσσωμη να κατέβει η Λευκάδα στους δρόμους, να ανατρέψει αυτήν την αισχρή απόφαση που θα επαναφέρει την παρακμή και την κατ´φρόνια! Νομάρχης/δήμαρχος/περιφερειάρχης πως αλλιώς τον λένε, αλλά και ο δεσπότης, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ένωση ξενοδόχων, η ένωση σώματι άσων, η ένωση καφετεριών/μπαρών/εστιατορίων μπροστά και πίσω μώλου, και γενικά όλο το πόπολο να κατεβεί στη μάχη. Η λευκαδίτικη οικονομία μπορεί και πρέπει να βασίζεται σε μια υπουργική απόφαση- άλλωστε αυτοί που “είναι στα πράγματα” πρεσβεύουν την κεντρική ρύθμιση της οικονομίας! Μαύρο σε όποιον δεν συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα μας. Τα παιδιά μας αξίζουν κάτι καλύτερο (τα δικά μας, αυτά του ΤΕΙ ενδεχομένως όχι).

    Μωρ´ δε λες καλά που υπάρχουν και τα μνημόνια;… Αλλιώς δε γλιτώναμε μανούλα μ’…

  2. Λευκαδιτης
    26 Οκτωβρίου 2017 at 19:19 — Απάντηση

    Οχι,κυριε
    Δεν αναμενουμε τις αποφασεις του Υπ.Παιδιας
    Οργωνουμε τη Λευκαδα και ενημερωνουμε τους κατοικους -που δεν εχουν παρει χαμπαρι -και υποβαλουμε δυναμικα τα πλεονεκτηματα μας(που ειναι πολυ περισσοτερα!!!
    Ενεργοποιουμε το Δημοτικο συμβουλιο με αποφασεις,
    ενεργοποιουμε το-για πολλα ασχολουμενο-επιμελητηριο-
    Ξεσκεπαζουμε την στοικη αναμονη του δημου που δεν ενεργοποιειται
    Προκαλουμε παντελη απουσια της ΕΛΜΕ και αλλων φορεων
    Ετοιμαζουμε κινητοποιησεις γιατι απλα θαναι πολυ αργα,αν…
    Τελος ας σκεφτει καθενας τη Λευκαδα τον χειμωνα χωρις 500 ατομα νεας γενιας,πώς θα ειναι…
    Οπως παλια!!!!
    Ερημια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.