HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΥπάρχει πρόβλημα στα Σχολεία με τις επισκευές που δεν έγιναν;

Υπάρχει πρόβλημα στα Σχολεία με τις επισκευές που δεν έγιναν;

«Γνωρίζει κάποιος τι γίνετε με τις επισκευές; Στο 1ο δημοτικό και στο 5ο νηπιαγωγείο Λευκάδας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Έχει εικόνα κάποιος για το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα; Οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία επισκευή. Αληθεύει;
Δεν έχουμε μηχανικούς στο Δήμο ή και ιδιώτες; Δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε; Τι συμβαίνει; Είμαστε σίγουροι πως δεν θα κάνει άλλο σεισμό και θα ξεκινήσουμε την νέα σχολική χρονιά σε σχολεία που έχουν πληγές μεγάλες ή και μικρές από τον πρόσφατο σεισμό;»

Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα γονέα που έγιναν σε ανάρτηση στο facebook, που αποτελούν και ερωτήματα πολλών άλλων, και εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, κάναμε ένα μικρό ρεπορτάζ για τα σχολεία της Λευκάδας.

Από τον σεισμό του Νοεμβρίου του 2015, κρίθηκε ακατάλληλο για να στεγάσει μαθητές το 5ο νηπιαγωγείο Λευκάδας. Οι μαθητές τελείωσαν τη σχολική χρονιά στο 1ο Δημοτικό. Το Γυμνάσιο της Βασιλικής επίσης λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο κτίριο, στεγάστηκε σε προκάτ κατασκευές που έγκαιρα τοποθετήθηκαν.

Η επιτροπή που ήλεγξε όλα τα σχολεία του νησιού αμέσως μετά τον σεισμό, σημείωσε μια σειρά από επισκευές που πρέπει να γίνουν. Τονίζουμε, πως όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, οι ζημιές στα υπόλοιπα σχολεία είναι από τον προηγούμενο σεισμό του 2003, και δεν έχουν να κάνουν με τη στατικότατα των κτιρίων.

Για τις επισκευές των Σχολείων τόσο αυτών που είναι στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας (5ο Νηπιαγωγείο και Γυμνάσιο Βασιλικής) καθώς και των υπολοίπων που είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, έχουν εγκριθεί και τα σχετικά κονδύλια. Ποσό 450.000 ευρώ είναι στη διάθεση της Περιφέρειας από τον Φεβρουάριο και ποσό 500.000 ευρώ στην στη διάθεση του Δήμου προ τριμήνου.

Τα Σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως ήταν τον Ιούνιο του 2016 και τον Νοέμβριο του 2015 μετά το σεισμό. Το 5ο νηπιαγωγείο θα στεγαστεί και αυτή τη χρονιά στο κτίριο του 1ο Δημοτικού; Οι μαθητές της Βασιλικής θα στεγασθούν στα λυόμενα.

Επαναλαμβάνουμε αυτό που μας τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Κούρτης, πως σε όσα σχολείο πρόκειται γίνουν επισκευές, δεν υπάρχει θέμα στατικότητας των κτιρίων. Για τις επισκευές του 4ου Δημοτικού είναι έτοιμη η μελέτη, χρειάζεται έλεγχο από την Τεχνική Υπηρεσία και στη συνέχεια δημοπράτηση του έργου. Για τις επισκευές των υπολοίπων σχολείων αρμοδιότητας του Δήμου, υπάρχει ανάδοχος του έργου και εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης. Οι επισκευές κατά την άποψη του, ούτε επηρεάζονται ούτε επηρεάζουν τη ροή της σχολικής χρονιάς, αφού μπορούν να γίνονται αργίες, διακοπές και το επόμενο καλοκαίρι.

Ο αντιπερειφερειάρχης κ. Χαλικιάς παραδέχτηκε πως έχουν καθυστερήσει με τα Σχολεία. Η περιφέρεια δεν έχει αρκετούς μηχανικούς. Δόθηκε προτεραιότητα από τη υπηρεσία στους δρόμους του νησιού. Για τα Σχολεία χρειάζεται να γίνει προκήρυξη των μελετών και στη συνέχεια δημοπράτηση των έργων, διαδικασίες πολύ χρονοβόρες, μας είπε.

Όπως όλα δείχνουν η σχολική χρονιά θα κυλήσει όπως και η περσινή. Κατανοώ την ανησυχία των γονέων. Καταλαβαίνω τη λογική τους. Τα σχολεία ήταν κλειστά το καλοκαίρι, άρα θα μπορούσαν να γίνουν επισκευές. Έτσι θα έκανε και ο κάθε πολίτης για να έχει έτοιμο το σπίτι του το χειμώνα. Κρίνοντας όμως, από τις χωρίς προηγούμενο καθυστερήσεις στη διαχείριση των υπολοίπων θεμάτων που έχουν να κάνουν με το σεισμό, τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Αποτελούν μια σχεδόν… φυσιολογική εξέλιξη!

Προηγουμενο αρθρο
Χρώμα έχει μπλε…
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας για τη συμπλήρωση 42 ετών από την ίδρυση του

1 Σχόλιο

  1. Angie
    5 Σεπτεμβρίου 2016 at 00:14 — Απάντηση

    Κατόπιν επικοινωνίας μου άτομο το οποίο έχει άριστες νομικές γνώσεις, ενημερώθηκα για τα εξής:
    Υπεύθυνο είναι το τμήμα της πολεοδομίας της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο οφείλει να διευκρινίσει το είδος και την έκταση της βλάβης που έχει προκληθεί στα σχολικά κτίρια και να προβεί τάχιστα στην επιδιόρθωση αυτών. Όταν ο δήμαρχος (ψάχνω και δεν μπορώ να βρω πουθενά το βίντεο στο Ίντερνετ) ανακοίνωνε μετά τον σεισμό ότι το 4ο δημοτικό σχολείο έχει βλάβη σοβαρή, τόσο σοβαρή που δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ΜΟΝΟ για αυτό (μελέτη και εργασίες), τρομοκρατημένη επικοινώνησα με την πολεοδομία της πρωτοβάθμιας η οποία με ενημέρωσε ακριβώς για το ότι συγκεκριμένα κτίρια του σχολικού συμπλέγματος τα οποία αντιμετωπίζουν έτσι και αλλιώς πρόβλημα χρόνιας διάβρωσης από την υγρασία, χρειάζονται επισκευή αλλά όχι όμως άμεσα. Με ερώτησε μάλιστα ο πολύ συνεργάσιμος και εξυπηρετικός κύριος (του οποίου το όνομα κάπου το σημείωσα αλλά δεν κράτησα νομίζοντας ότι θα γίνουν οι σχετικές εργασίες το καλοκαίρι) ότι αν ήταν επικίνδυνα τα κτίρια νομίζετε ότι θα αφήναμε τα παιδιά μας να μπαίνουν μέσα σ’ αυτά;

    Είμαι καλοπροαίρετη και σας παρακαλώ να μην με παρεξηγήσετε. Φοβάμαι γιατί η πληροφόρησή μου είναι ελλιπής και μου προκαλεί σύγχυση:

    Ποιον να πιστέψουμε; Τί να πιστέψουμε;

    Σας ευχαριστώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.