HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΥπαπαντή Μανωλίτση : Απεβίωσε στις 18 Απριλίου 2011

Υπαπαντή Μανωλίτση : Απεβίωσε στις 18 Απριλίου 2011

YPAPANTI

(Μια οφειλόμενη αναφορά)

Τι το ξεχωριστό έχει άραγε αυτή η ηλικιωμένη μαυροντυμένη φιγούρα μιας μητέρας, που πέθανε πέρυσι σαν σήμερα; Για όσους δεν την ήξεραν είναι μια φωτογραφία που θα περάσει μέσα στις τόσες άλλες. Εκτός αν σταθούμε προσεκτικά απέναντι της, αν διακρίνουμε τη γλυκύτητα κάτω από το βλέμμα της, αν παρατηρήσουμε τη σοφία της ζωής αποτυπωμένη στο καλοσυνάτο πρόσωπο της, αν με ένα ελαφρύ πετάρισμα των ματιών μας διακρίνουμε μέσα στο πρόσωπο της τη δική μας τη μανούλα.

Η συγχωρεμένη πια Υπαπαντή Μανωλίτση είναι η μητέρα της Ασπασίας.Είναι από εκείνες της μανάδες, που εμείς οι κάπως μεγαλύτερες είχαμε την τύχη να μας γεννήσουν και να μας μεγαλώσουν.

Μεγαλωμένες σε δύσκολες και σκληρές εποχές, γνωρίσανε πολέμους, έζησαν στη φτώχεια και πέρασαν κακουχίες. Τυραγνημένες από τη μοίρα και τη ζωή, στάθηκαν όρθιες, δούλεψαν σκληρά σαν άνδρες και γυναίκες ταυτόχρονα, ανάστησαν παιδιά, προσέφεραν μέχρι την τελευταία τους πνοή, έδωσαν και ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα.

Η απουσία της όσα χρόνια και να περάσουν ποτέ δεν αναπληρώνεται, καλή μου Ασπασία…Είσαι όμως τυχερή που είναι μάνα σου, αυτό το γνωρίζω πολύ καλά…

(Ήταν τον Απρίλη του 2012, ένα χρόνο αφότου είχε πεθάνει η Υπαπαντή Μαλωλίτση, όταν η Ασπασία Σούνδια με πλησίασε κρατώντας μια φωτογραφία της μητέρας της και μου μίλησε γι’ αυτή. Όση ώρα την άκουγα κοιτώντας τη φωτογραφία, ήταν σαν να έβλεπα τη δική μου, συγχωρεμένη πια μανούλα.Κάτω από μεγάλη συναισθηματική φόρτιση γράφτηκε τότε το παραπάνω κείμενο. Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2014 οφείλουμε μια αναφορά σ’ αυτή και σ’ όλες της μανάδες του κόσμου.)

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Τα αγριολούλουδα του χωριού μου
Επομενο αρθρο
Δημήτρης Γολέμης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.