HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΦάρος Δουκάτο – video

Φάρος Δουκάτο – video

Ανοιχτός για το κοινό ο φάρος Δουκάτο στο ακρωτήριο Λευκάτα, σήμερα 18 Αυγούστου

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου και κάθε φάρος έχει να πει μια ξεχωριστή ιστορία.

Ενας από αυτούς βρίσκεται στο ακρωτήρι Λευκάτας της Λευκάδα και είναι ο φάρος «Δουκάτο».

Η Λευκάτα βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα (το οποίο κατά την μυθολογία λέγεται ότι ίδρυσε ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα) και ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Από αυτό προήλθε και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα.

Ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς). Από εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, αυτοκτόνησε η Σαπφώ (αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) λόγω της ερωτικής απογοήτευσης που είχε από τον Φάωνα.

Ο φάρος “Δουκάτο” στη Λευκάδα, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890 με πετρέλαιο. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παρέμεινε σβηστός και λειτούργησε ξανά το 1945 και πάλι με πετρέλαιο. Το 1950 καταστράφηκε από σεισμό και λειτούργησε προσωρινά ως αυτόματος πυρσός ασετυλίνης μέχρι το 1956 οπότε και επισκευάστηκε. Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον με ηλεκτικό ρεύμα.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αλλάξαν οι καιροί...
Επομενο αρθρο
Γιατί μας ενοχλούν τα τροχόσπιτα που δεν είναι σε οργανωμένα κάμπινγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.