HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΦάρος Φρουρίου Λευκάδας

Φάρος Φρουρίου Λευκάδας

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1861. Το ύψος του πύργου του ειναι 6,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα.Η πρόσβαση στον φάρο είναι εύκολη αφού βρίσκεται πάνω στα τείχη του κάστρου της Αγίας Μαύρας στην άκρη της γέφυρας του καναλιού της Λευκάδας.

3

Ο φάρος βρίσκεται στην είσοδο του νησιού όπου δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας σαν σιωπηλός φρουρός και μάρτυρας άλλων εποχών. Το κάστρο κάποτε αγκάλιαζε την πόλη και έκοβε τον δρόμο σε εχθρούς και πειρατές. Χτίστηκε γύρω στο 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι όταν πήρε την Λευκάδα για προίκα στον γάμο του με την κόρη του Δεσπότη Ηπείρου Νικηφόρου Α΄. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κάστρα της εποχής του και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. Το 1479 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους. Τότε χτίστηκε μιά μεγάλη τοξοτή γέφυρα με 360 καμάρες που διέσχιζε την λιμνοθάλασσα από την παραλία έως την θέση Καλκάνη, στηρίζοντας τους σωλήνες του Τουρκικού υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό χαρακτήριζε όλη τη περιοχή, καταστράφηκε όμως από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη σώζονται μέσα στην λιμνοθάλασσα.

4

Το πέρασμα των κατακτητών άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο κάστρο, που αντιστάθηκε με σθένος ακόμα και στους ισχυρούς σεισμούς. Ο πέτρινος φάρος του περασμένου αιώνα (1861) καθώς και η εκκλησία της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο διασώζονται πλήρως. Σήμερα δέχεται προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης για να αποκτήσει την αρχική του εικόνα και να αξιοποιηθεί.

Πηγή: www.faroi.com

Διαβάστε σχετικά: Φάρος Δουκάτο της Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Ο σκοτεινός κόσμος του κ. Τριανταφυλλόπουλου
Επομενο αρθρο
Η αμμόγλωσσα πριν από 62 χρόνια

1 Σχόλιο

  1. μακης μελας
    29 Ιουνίου 2015 at 13:12 — Απάντηση

    Η πηγη των πληροφοριων σας WWW faroi.com οσα γραφει για τους φαρους στο Φρουριο και στο Λευκατα είναι όλα λανθασμένα και διχως ιστορικη βαση.και βεβαια εσεις δεν εχετε καθολου ευθυνη γι αυτό…Ο επι των τελευταίων χρονων της αγγλοκρατιας κατασκευασθείς φαρος στο Φρουριο , καταστραφηκε από τρομερη τρικυμια το 1891 κι ανακατασκευαστηκε στη σημερινη του μορφη μετα το 1892 και ο φαρος στο ακρωτηριο Λευκατας καταστραφηκε από το σεισμο του 1948 και κατασκευαστηκε στη μορφη που υπαρχει σημερα.Στην εργασια του Δαιρπφελδ για την Λευκαδα ως Ομηρικη Ιθακη και στις φωτογραφιες του διασώζεται το παλαιο κτισμα , και σε εργασια του καθηγητη και ιστορικου Παν Ροντογιαννη υπαρχει σχεδιασμα του φαρου στο Φρουριο…..Στη διαθεση σας αργοτερα για περισσοτερες λεπτομέρειες γιατι αυτές τις μερες πρεπει ν ασχοληθώ με την υποστηριξη του ΝΑΙ στο ερωτημα ΝΑΙ η ΟΧΙ που εχουμε μπροστα μας 29 ιουνιου 2015 μακης μελας

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.