HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΦιλοζωική Πρέβεζας: Είναι κρίμα, να δημιουργηθεί ακόμη ένα κολαστήριο για ζώα

Φιλοζωική Πρέβεζας: Είναι κρίμα, να δημιουργηθεί ακόμη ένα κολαστήριο για ζώα

Επιστολή στο Δήμο Λευκάδας
Κοιν.: ΜΜΕ

Γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά το εξαιρετικό φιλοζωικό έργο που πραγματοποιείται στη Λευκάδα εδώ και αρκετά χρόνια κι έχοντας επίσης άριστη συνεργασία τόσο με τα δύο σωματεία του νησιού αλλά και με ζωόφιλους που δραστηριοποιούνται εκεί, το άκουσμα της είδησης πως το ΔΣ αποφάσισε να δημιουργήσει καταφύγιο αδέσποτων ζώων, μας εξέπληξε δυσάρεστα. Πόσο μάλλον όταν ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός είναι και ο ίδιος κτηνίατρος, και είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζει καλά τα όσα θα αναφέρουμε κι εμείς παρακάτω.

Η Λευκάδα έχει ένα φανταστικό προνόμιο σε σχέση με όλους εμάς, είναι ένα νησί μικρό και θα μπορούσε να συσταθεί μια υπηρεσία καταγραφής όλων των ζώων κυνηγετικών, ποιμενικών σκύλων και κατοικίδιων σε μικρό χρονικό διάστημα. Να σημειώσουμε πως η Λευκάδα έχει την πανελλαδική πρωτοπορία της ύπαρξης Δημοτικού Κτηνιατρείου εδώ και αρκετά χρόνια. Θα μπορούσε άνετα να αναβαθιστεί τόσο ο χώρος όσο και οι υπηρεσίες του Δημοτικού Κτηνιατρείου, δημιουργώντας εκεί τις αναγκαίες υποδομές για κάποια περιστατικά βραχείας ή μακράς νοσηλείας, παρακολούθησης, φιλοξενίας κλπ, στελεχώνοντας το αναλόγως. Το ζήτημα αν ο συγκεκριμένος χώρος είναι ή όχι κατάλληλος δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως μια τέτοια δομή θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο κοντά στην πόλη, το οποίο θα είναι προφανώς επαρκώς στελεχωμένο και ελεγχόμενο επί 24ώρου βάσεως.

Από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο και στην νομοθεσία πως, τα «καταφύγια» είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, για εμβολιασμό, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή και επανένταξη του ζώου ή υιοθεσία του, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν ενισχύεται το υπάρχον Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας και αποφασίζουν κάτι που με βεβαιότητα θα δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ότι στην Ελλάδα τα καταφύγια το μόνο που συνεισέφεραν ήταν η αντικοινωνική – εγκληματική συμπεριφορά της εύκολης εγκατάλειψης, ανεπιθύμητων ζώων είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αποτέλεσαν δυστυχώς την εύκολη λύση για όποιον θέλει να εγκαταλείψει το σκυλί του ή τα κουτάβια που γέννησε το κάθε δεσποζόμενο.

Έχουμε μια εμπειρία την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Δεν είναι τυχαίο ότι κοντά στο καταφύγιο Πρέβεζας – αλλά και όπου αλλού υπάρχει καταφύγιο στην Ελλάδα- οι εγκαταλείψεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν έχουμε ούτε την παιδεία, ούτε την νοοτροπία σαν λαός ώστε να λειτουργούν τα δημοτικά καταφύγια όπως θα έπρεπε. Επίσης δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι αφού υπάρχει καταφύγιο τα αδέσποτα πρέπει να είναι έγκλειστα και όχι να κυκλοφορούν στις πόλεις. Πράγμα που είναι σαφώς παράνομο.

Ο μόνιμος εγκλεισμός ζώου είναι παράνομος. Έτσι το πρόβλημα απλά κρύβεται και δεν λύνεται, στις περισσότερες πόλεις το βάρος πέφτει και πάλι στους εθελοντές αφού οι δήμοι ξεχνούν την ύπαρξη τόσων ζώων, το θέμα τους είναι απλά να εξαφανιστούν από τον αστικό ιστό. Μια επίσκεψη στο δικό μας «καταφύγιο» θα λύσει σίγουρα πολλές απορίες. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στις πόλεις που δεν υπάρχει καταφύγιο ο αριθμός των αδέσποτων είναι πολύ μικρότερος. Αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα σήμερα στη Λευκάδα κυρίως με την εξαιρετική δραστηριότητα των φιλοζωικών σας.

Στην Πρέβεζα με ένα από τα πιο παλιά καταφύγια (το 2004 αδειοδοτήθηκε, από το 2002 άρχισε πιλοτικά) έχουμε τα πιο πολλά αδέσποτα ακριβώς επειδή υπάρχει. Φαύλος κύκλος. Εγκατάλειψη κι αδιαφορία, καμία πρόθεση αλλαγής νοοτροπίας σε σχέση με τον σεβασμό στα ζώα, την ευζωία, την φιλοζωία.

Είμαστε απολύτως σίγουροι πως η ίδρυση Δημοτικού Καταφυγίου στη Λευκάδα όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως, αλλά θα γιγαντώσει τις εγκαταλείψεις από την περιοχή της γειτονικής σας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είναι καταγραμμένη ως μία από τις χειρότερες περιοχές της χώρας μας, σε ότι αφορά την παντελή έλλειψη κάθε ελέγχου. Γεννήσεις, εγκαταλείψεις, κακοποιήσεις.

Στείρωση, τσιπάρισμα και έλεγχοι σε όλα τα δεσποζόμενα και ενημέρωση στους πολίτες από τον κάθε δήμο. Και όπως είπαμε στη Λευκάδα αυτό είναι εφικτό να γίνει πολύ εύκολα και να αποτελέσει ένα υπέροχο παράδειγμα για όλη τη χώρα. Έτσι μόνο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και όχι με την τακτική «κάποιοι εγκαταλείπουν και κάποιοι περισυλλέγουν».

Θέλουμε να ελπίζουμε πως συμβάλουμε σε μια διαβούλευση που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί των αποφάσεων. Είναι κρίμα, ανεξάρτητα με το αν οι προθέσεις του Δήμου είναι θετικές, να δημιουργηθεί ακόμη ένα κολαστήριο για ζώα, η εμπειρία από το πανελλήνιο αυτό αποδεικνύει, κυρίως σε μία περιοχή όπως η Λευκάδα στην οποία η κατάσταση σήμερα είναι ελεγχόμενη και όπου υπάρχει Δημοτικό Κτηνιατρείο το οποίο χρειάζεται απλά να ενισχυθεί.

Πρέβεζα 17/02/2020
Για την Παρέμβαση για τα Ζώα Πρέβεζας
Το Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Εκεί στην Κεντρική Πλατεία...
Επομενο αρθρο
Νυχτερινή παρέλαση Συλλόγου Καρναβαλιστών Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.