HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΦωτιές 50 μέτρων, θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου ζώνουν το Σίδνεϊ

Φωτιές 50 μέτρων, θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου ζώνουν το Σίδνεϊ

Σκηνές αποκάλυψης με τις πυρκαγιές να οδεύουν ασταμάτητες προς τον ωκεανό. Η κυβέρνηση της χώρας έριξε ακόμη περισσότερους στρατιώτες και πολεμικά πλοία στο τιτάνιο έργο κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, με τις διαμαρτυρίες για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση να επιμένουν

Τα δημοσιογραφικά κλισέ έχουν ξαναβρεί το νόημά τους. Το σκηνικό Αποκάλυψης είναι μια ζοφερή πραγματικότητα στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, η οποία ύστερα από εβδομάδες καταστροφικών πυρκαγιών βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια τρομακτική αλήθεια: οι φλόγες είναι αδύνατο να σταματήσουν καθώς η θερμοκρασία το Σάββατο θα άγγιζε και τους 50 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν και ενώ οι άνεμοι αναμενόταν να ενισχυθούν —η φωτιά που κατακαίει τα πάντα στην ενδοχώρα θα σταματήσει μονάχα όταν φτάσει στον ωκεανό.

Υπολογίζεται ότι μισό δισεκατομμύριο ζώα, από τα πιο σπάνια του πλανήτη, έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκτιμάται ότι τα κοάλα δεν θα βρουν ποτέ ενδιαίτημα για να ζήσουν, πιθανώς και τα καγκουρό. Και όπως συμβαίνει σε μετα-αποκαλυπτικές ταινίες —τραγική ειρωνεία, τέτοιες πρώτες, όπως το κλασικό «Mad Max», άρχισαν να γυρίζονται προ δεκαετιών στην Αυστραλία— την οικολογική καταστροφή, έρχεται να διαδεχθεί η μάχη για την επιβίωση των ανθρώπων.

Ολο και περισσότεροι Αυστραλοί, κάτοικοι και τουρίστες, αρχίζουν να συγκεντρώνονται στις ακτές σε μια προσπάθεια να διαφύγουν από μια κόλαση. Εχουν εγκαταλείψει σπίτια και περιουσίες στο έλεος των πυρκαγιών —που αναπτύσσονται σε εκατοντάδες μέτωπα σε όλη την (τεράστια) επικράτεια της Αυστραλίας— και σαν σε μία νέα Δουνκέρκη (εδώ), περιμένουν από την κυβέρνηση να στείλει πλοιάρια και άλλα σκάφη για να τους σώσει.

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μιλούν πλέον για τερατώδη μέτωπα, με φλόγες που φτάνουν ακόμη και 50 μέτρα σε ύψος και διασχίζουν ποτάμια σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Αυτές οι πυρκαγιές δημιουργούν σχεδόν το δικό τους μικροκλίμα στις περιοχές που καίνε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίπτουν το ένα το άλλο.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί του Καγκουρό (που είναι σε έκταση περίπου το μισό της Κρήτης), στον νότο της χώρας, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας σε 12. Επιπλέον, άλλοι 21 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στη πολιτεία Βικτόρια, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τους 28 που είχαν αναφερθεί την Παρασκευή.

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλές εκτός ελέγχου, με το Σίδνεϊ να πολιορκείται από τις φλόγες και τους πυκνούς καπνούς. Η φωτιά άρχισε ήδη να επηρεάζει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα καθώς κάηκαν δύο σημαντικοί υποσταθμοί. Οι αρχές της συγκεκριμένης Πολιτείας —με έκταση έξι φορές σαν την Ελλάδα— απηύθυναν έκκληση να υπάρξει περιορισμός στην κατανάλωση, ακόμα όμως και στις αντλίες για νερό.

Στη Βικτόρια οι αρχές διέταξαν εκκένωση περιοχών λόγω των επικίνδυνων διαστάσεων που έχουν πάρει έξι πυρκαγιές και εξέδωσαν έκτακτα δελτία για 11 άλλες, ενώ δεκάδες ακόμη μαίνονται.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν οι φωτιές κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να αναζητήσουν καταφύγιο στις ακτές.

Από την έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών, τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ περισσότερα από 1.300 σπίτια έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια. Εχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση σχεδόν ίση με το μισό της Ελλάδας (περίπου 60.000 τ.χλμ).

Παρέμβαση του στρατού

Η κυβέρνηση κάλεσε 3.000 έφεδρους να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, προχωρώντας σε πρωτοφανή κινητοποίηση των μέσων που διαθέτει το κράτος, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού ειδικά εξοπλισμένου για περιπτώσεις καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η απόφαση αυτή μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερους άνδρες επί του πεδίου, περισσότερα αεροπλάνα στον ουρανό, περισσότερα πλοία στη θάλασσα», είπε ο Μόρισον, ο οποίος δέχεται σφοδρότατες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις φονικές πυρκαγιές από τον Σεπτέμβριο.

Ενας στρατηγός δύο αστέρων επιφορτίστηκε να εποπτεύει την επέμβαση του στρατού και το ελικοπτεροφόρο HMAS Adelaide μετέχει στις επιχειρήσεις για να συνδράμει στην προσπάθεια καταπολέμησης των πυρκαγιών. Εδώ και μήνες, ο αυστραλιανός στρατός προσφέρει βοήθεια στην αεροπορική αναγνώριση, την χαρτογράφηση, την έρευνα και διάσωση, την επιμελητειακή και αεροπορική υποστήριξη. Έχουν ήδη αναπτυχθεί περίπου 2.000 στρατιώτες.

Δύσκολο Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο και η Κυριακή προοιωνίζονται καταστροφικές στο μέτωπο των πυρκαγιών. Αναμένεται καύσωνας και σήμερα Σάββατο, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς ανέμους. Υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθούν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, που κατακαίουν τη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν ακόμη ανεξέλεγκτες.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Τα πορτογάλια»: Αναζητώντας τις ρίζες ενός ιδιαίτερου εθίμου της πόλης της Λευκάδας…
Επομενο αρθρο
Σπουδαίο διπλό στο Μπραχάμι για την Νίκη Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.