HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧάθηκε νότια της Καρπάθου αεροπλάνο της EgyptAir

Χάθηκε νότια της Καρπάθου αεροπλάνο της EgyptAir

Το αεροπλάνο, ένα Airbus Α320, είχε απογειωθεί τη νύχτα της Τετάρτης από το «Σαρλ ντε Γκολ» Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου. Πετώντας με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, είχε αφήσει πίσω του την Κρήτη και την Κάρπαθο και απείχε 40 λεπτά από τον προορισμό του. Τότε χάθηκαν τα ίχνη του…

Ο κόσμος της αεροπλοΐας άρχισε να ζει ξανά έναν εφιάλτη. Τι συνέβη στην πτήση MS804 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών; Αυτά που έγιναν γνωστά από τις πρώτες αναφορές της Egypt Air είναι ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 66 άνθρωποι, 56 επιβάτες, επτά μέλη του πληρώματος και τρεις άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Πετούσε σε ύψος 11.300 μέτρων πάνω από τη Μεσόγειο όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

Το ηλικίας 12 ετών Airbus εκτελούσε το πέμτο δρομολόγιο της ημέρας, είχε πετάξει στην Ασμάρα της Ερυθραίας και στην Τυνησία, ο κυβερνήτης του μετρούσε περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης στην καριέρα του, εκ των οποίων οι 2.000 σε Airbus A320. Λίγο μετά τις 9 π.μ. της Πέμπτης, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters και στο Associated Press ότι το αεροπλάνο κατά πάσα πιθανότητα κατέπεσε στην θάλασα – άρχισε εξάλλου να εκπέμπει το αυτόματο σήμα εκτάκτου ανάγκης, που ενεργοποιείται σε τέτοιες καταστάσεις…

Οι New York Times ανέφεραν πως ο Εχάμ Μοχί ελ Ντιν, επικεφαλής της αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ήταν που ενημέρωσαν τους αιγύπτιους συναδέλφους τους ότι χάθηκε η επαφή με το αεροπλάνο. «Δεν εξέπεμψαν SOS ή απώλεια ύψους, απλά εξαφανίστηκαν» είπε. Προς επιβεβαίωση όλων αυτών, ο πρόεδρος της ελληνικής ΥΠΑ δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον ελληνικό εναέριο χώρο. O κυβερνήτης του Airbus επικοινώνησε με τους έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όταν το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την Κέα, χωρίς να αναφέρει κάποιο πρόβλημα. Οταν όμως η πτήση MS804 βγήκε εκτός FIR Αθηνών, δεν επικοινώνησε και τότε ειδοποιήθηκαν οι αιγύπτιοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα έλαβε σήμα έκτακτης ανάγκης από το Airbus της EgyptAir στις 05.26 (ώρα Ελλάδος), δύο ώρες αφότου το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ. H πτήση MS804 της EgyptAir έπρεπε να έχει προσγειωθεί στο Κάιρο στις 04.15 (ώρα Ελλάδος). Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) είπε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη ανοιχτά της Καρπάθου, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο φέρεται να ανέφερε πως παρατήρησε μεγάλη έκρηξη στον ουρανό στην ευρύτερη περιοχή της Καρπάθου…

Οι ελληνικές έρευνες

Μια γιγάντια επιχείρηση έρευνας-διάσωσης ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας. Η έρευνα οριοθετήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, όπου και αναφέρθηκε η απώλεια ίχνους του αεροσκάφους. Στην έρευνα έσπευσαν να συνδράμουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που απέστειλαν ένα C-130 καθώς και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145. Επίσης, ένα δεύτερο C-130 βορείως της Κρήτης διατάχθηκε να κινηθεί προς την περιοχή του συμβάντος, όπως και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

H εξαφάνιση του αεροπλάνου, επανέφερε σκοτεινές μνήμες. Οχι τόσο για την αεροπειρατεία-παρωδία που σημειώθηκε σε αεροσκάφος της EgyptAir τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε οδηγηθεί στη Λευκωσία της Κύπρου από έναν μάλλον ψυχολογικά ασταθή αεροπειρατή, αλλά για τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στη χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2015, όταν σκοτώθηκαν 224 άτομα. Τότε η Μόσχα είχε υποστηρίξει ότι το αεροπλάνο είχε ανατιναχθεί στον αέρα από βόμβα που είχε τοποθετήσει ο ISIS.

Από πολύ νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να μάθουν τι συνέβη (Reuters)
Από πολύ νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να μάθουν τι συνέβη (Reuters)

Επικοινωνία Ολάντ με Αλ Σίσι

Ο Ιχάμπ Ρασλάν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου φέρεται να δήλωσε στο SkyNews Arabia ότι πιθανότατα το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα. «Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε για την ώρα» δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, από όπου απογειώθηκε το Airbus των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με την EgyptAir στην πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες, μεταξύ αυτών δύο βρέφη και ένα παιδί. Από τους επιβάτες, 15 δηλώθηκαν ως Γάλλοι, 30 ως Αιγύπτιοι, ένας Βρετανός, ένας Βέλγος, δύο Ιρακινοί, ένας από το Κουβέιτ και ένας από τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της EgyptΑir. «Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Το γεγονός ότι στην πτήση MS804 επέβαιναν 15 Γάλλοι έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, καθώς η Γαλλία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση συναγερμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Προηγουμενο αρθρο
Συλλαλητήριο Εργατικού Κέντρου το Σάββατο 21 Μάη
Επομενο αρθρο
Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην παρουσίαση της στρατηγικής για τον τουρισμό της ΠΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.