HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΧαμένοι στο επαρχιακό δίκτυο

Χαμένοι στο επαρχιακό δίκτυο

Η χρήση του δικτύου των επαρχιακών δρόμων αρχίζει να πυκνώνει και θα κορυφωθεί τους 2 επόμενους μήνες από τους επισκέπτες του νησιού μας.

Αποτελεί πρωταρχικό καθήκον και είναι δείγμα πολιτισμού για ένα Νομό που θέλει να υποδέχεται ξένους, η επαρκής και κατατοπιστική σήμανση του οδικού δικτύου για πεζούς και αυτοκίνητα.

Είναι επίσης γεγονός, ότι πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ηλεκτρονικών και δορυφορικών μέσων, ο εντοπισμός τοποθεσιών και σημείων επίσκεψης γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία. Παρ’ όλα αυτά η παραδοσιακή σήμανση με πινακίδες παραμένει σημαντική.

Θα ήταν χρήσιμο για τους αιρετούς μας να περιπλανηθούν στους επαρχιακούς δρόμους. Θα ήταν ακόμα καλύτερο να ξεχάσουν πως είναι ντόπιοι και να προσπαθήσουν να καθοδηγηθούν με τις πινακίδες του δρόμου. Πολλές φορές θα χαθούν, θα βλαστημήσουν, θα εκνευριστούν…

Η σήμανση του οδικού δικτύου τόσο με πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας, αλλά κυρίως με ενημερωτικές καθοδήγησης, παρουσιάζει μια τραγελαφική εικόνα. Μια εικόνα που μας ντροπιάζει. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική, να φέρεις βόλτα ένα μικρό νησί σαν το δικό μας.

Πινακίδες φθαρμένες, κατεστραμμένες, μουντζουρωμένες, αντικρουόμενες, κρυμμένες πίσω από δέντρα, κλαριά και χορτάρια, δυσανάγνωστες, παραχαραγμένες και διορθωμένες σε σημείο που δεν αναγνωρίζεται, αν η επέμβαση έχει γίνει αρμοδίως ή από τη γνωστή αληταρία, προσθήκες κατά το δοκούν, συνθέτουν τη σήμανση του οδικού δικτύου του νησιού μας.

23

Επίσης η ανεξέλεγκτη χρήση διαφημιστικών πινακίδων σε πολλές διασταυρώσεις, όταν δεν κρύβουν τις ενημερωτικές, καθιστούν προβληματικό τον εντοπισμό τους.

Οι επισκέπτες εύκολα μπορεί να χαθούν, να κάνουν αναστροφή επί τόπου και να προξενήσουν τροχαία ατυχήματα.

Βέβαια τα Βαλκάνια είναι ανεξάντλητα, ο τουρισμός μας βαίνει αυξανόμενος και αιτιάσεις σαν τις παραπάνω μπορεί να εκληφθούν από τους μακάριους και λαϊκίζοντες αιρετούς μας, σαν απόρροια… θολωμένων μυαλών!

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η χτεσινή μετάδοση της εκπομπής 60 λεπτά Ελλάδα που ήταν αφιερωμένη στη Λευκάδα. Συγκράτησα αυτούς που αντέδρασαν με το αιτιολογικό πως η εκπομπή ήταν ρηχή και δεν παρουσίασε τον πολιτισμό μας. Είμαι σίγουρη πως οι σχολιαστές με την έννοια του πολιτισμού, θα εννοούσαν τους μεγάλους ποιητές μας. Γιατί πρωταρχικά πολιτισμός σε έναν τόπο, μεταξύ των άλλων, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων του και η επίλυση θεμάτων όπως η σωστή σήμανση των δρόμων. Τέτοιο πολιτισμό δυστυχώς δεν έχουμε. Ας μην μας κακοφαίνεται λοιπόν…Για πόσο θα βαυκαλιζόμαστε με το παρελθόν;

Προηγουμενο αρθρο
Ο Θέρος
Επομενο αρθρο
«Συρανό ντε Μπερζεράκ» στο ανοιχτό Θέατρο της Λευκάδας τον Αύγουστο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.