HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΨήφισμα Διαμαρτυρίας για τη μη Έγκριση Λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων των Λ.Τ. Καρυάς

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για τη μη Έγκριση Λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων των Λ.Τ. Καρυάς

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για τη μη Έγκριση Λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς Λευκάδας»

1. Με την υπ’ αριθμ 5252/30-9-16 απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγο¬με¬λών τμημάτων Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων της ΔΔΕ Λευκάδας, του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων δεν εγκρίθηκαν για τις Λυκειακές Τάξεις Καρυάς:

α. Τα μαθήματα επιλογής των Γαλλικών και της Πληροφορικής για την Α΄ Λυκείου.
β. Οι ομάδες Προσανατολισμού Θετικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών για τη Β΄ Λυκείου.

2. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαί¬δευσης Ιονίων Νήσων ενήργησε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 108279/Δ2, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Αρ. Φ. 2182/14-7-2016 και παρέπεμψε το θέμα της λειτουργίας ή μη των παραπάνω μαθημάτων – ομάδων στο Υπουργείο Παιδείας για λήψη τελικής απόφασης, με θετική ευτυχώς εισήγηση.

3. Πρέπει να τονιστεί ότι:

α. Τα παραπάνω μαθήματα επιλογής στην Α΄ Λυκείου, όπως και οι ομάδες προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου, λειτουργούν κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους, καθόσον υπάρχουν καθηγητές οργανικά τοποθετημένοι στο σχολείο και δεν απαιτείται επιπλέον διδακτικό προσωπικό.
β. Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα των προαναφερθέντων ομάδων από την αρχή του Σχολικού Έτους και σύμφωνα με τις επιλογές που έχουν οι ίδιοι κάνει για το επαγγελματικό τους μέλλον, ως δικαίωμα τους συνταγματικά κατοχυρωμένο. Σε περίπτωση μη λειτουργίας των ομάδων, αιφνιδιαστικά ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός και οι επιλογές τους και καλούνται μεσούσης της σχολικής χρονιάς να αλλάξουν κατεύθυνση σπουδών ή να μετοικήσουν σε άλλη περιοχή του Νομού, καθόσον η καθημερινή μετακίνηση σε άλλη σχολική μονάδα της πρωτεύουσας του Νησιού είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και κουραστική.
γ. Το Γυμνάσιο & Λ.Τ Καρυάς εξυπηρετούν το σύνολο των χωριών της Ορεινής Λευκάδας, μιας εκτεταμένης και εξαιρετικά σεισμογενούς περιοχής αποτελούμενης από 12 χωριά με δύσκολα ορεινά δρομολόγια, όχι τουριστικά αναπτυγμένης όπως τα παράλια του Νησίου, με αγροτικό κυρίως πληθυσμό και συνεπώς οικονομικά πιο ευάλωτο σε περίπτωση περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Διότι τυχόν μη τελική έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, θα αποτελέσει αρχή για διαρροή μαθητών, οριστική κατάργηση τάξεων και τελικώς κατάργηση όλου του Σχολείου και θα οδηγήσει τον τοπικό πληθυσμό σε αναγκα¬στική εσωτερική μετανάστευση (αστικοποίηση), θυμίζοντας εποχές της δεκαετίας του 60, που όλοι μας καταδικάζαμε.
δ. Επιπλέον θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και τελικά στην κατάργηση και του μοναδικού Δημοτικού Σχολείου που έχει απομείνει στην Ορεινή Λευκάδα (Δημ. Σχολ. Σφακιωτών), καθόσον οι γονείς των μαθητών θα είναι σε μόνιμη αβεβαιότητα, για το ποιες και πόσες τάξεις θα εγκριθούν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά.
ε. Το Γυμνάσιο & Λ.Τ Καρυάς έχει τοποθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην κατηγορία ΣΤ΄, όποτε με βάση την τελευταία Υπουργική Απόφαση απαιτείται ελάχιστος αριθμός 8 μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων. Προφανώς αυτή η κατηγοριοποίηση έχει γίνει με κριτήριο την απόσταση από την Πρωτεύουσα του Νομού και την μοριοδότηση των υπηρετούντων σε αυτό εκπαιδευτικών και δεν λαμβάνει ουδόλως υπόψη τις γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της Ορεινής Λευκάδας.

4. Κατόπιν των παραπάνω, αιτούμαστε:

α. Την τελική έγκριση λειτουργίας για φέτος των μαθημάτων – ομάδων που αρχικώς δεν εγκρίθηκαν.
β. Την τοποθέτηση του Σχολείου μας σε κατηγορία από Η΄- ΙΒ΄ ώστε από τον επόμενο χρόνο να τύχει της πρόνοιας του νόμου για τα απομονωμένα Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.
γ. Να ληφθεί υπόψη και να συνεξετάζεται η αυξανόμενη δυναμικό¬τητα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών, που τροφοδοτεί εξολοκλήρου το Γυμνάσιο & ΛΤ Καρυάς, ώστε να μην υπάρχουν πρόσκαιρες και εντέλει άσκοπες διακοπές και επαναλειτουργίες μαθημάτων ή και ολοκλήρων τάξεων, που μόνο σύγχυση, ταλαιπωρία και πικρία δημιουργούν στους μαθητές και του γονείς, στο όνομα ενός αμφίβολου οικονομικού αποτελέσματος.

5. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΤΕΝΑ                                ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Λαϊκής Ενότητας για τους πλειστηριασμούς
Επομενο αρθρο
Φαγιά με μακαρούνια και μανέστρες (Ζουμαριακά)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.