HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΌλα όσα μάθαμε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821…

Όλα όσα μάθαμε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821…

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ
Όλα όσα μάθαμε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821…

Την Πέμπτη, 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με πολλή επιτυχία, προκαλώντας ζωηρό ενδιαφέρον και προβληματισμούς, η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, στη φιλόξενη σάλα του Ξενοδοχείου Νήρικος. Το βιβλίο που παρουσιάσαμε ήταν: Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, των έγκριτων ιστορικών Ιωάννη Γρυντάκη, Γεωργίου Δάλκου και των άξιων συμπατριωτών μας Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη. Το βιβλίο παρουσίασαν οι φιλόλογοι Κατερίνα Ροντογιάννη, Γενική Γραμματέας και Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας.

Η Κατερίνα Ροντογιάννη, ξεκινώντας από την εκφραστική σημειολογία του εξωφύλλου, αναφέρθηκε στους στόχους του βιβλίου, στο περιεχόμενο και στη δομή των επιμέρους ενοτήτων, στις πηγές, στο ευρετήριο και τη βιβλιογραφική πλαισίωση, προβαίνοντας σε συγκρίσεις ανάμεσα στην επίσημη ιστορία και την έρευνά της και σε μιαν ιστορία των παραλειπομένων της, που φωτίζουν τα μικρά συμβάντα και τις λεπτομέρειες, την καθημερινότητα και τις ελάσσονες πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Παρουσίασε επίσης τους συγγραφείς του βιβλίου, ειδικότερα τους Λευκάδιους Άγγελο και Έκτορα Χόρτη, και έκαμε σύντομη αναφορά στο προηγούμενο έργο τους με τίτλο: Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου-Ιστορικά παράδοξα (εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2014).

Η Βιβή Κοψιδά σκιαγράφησε συμπληρωματικά το πορτρέτο των δύο συμπατριωτών μας φιλολόγων και ιστορικών, το εκπαιδευτικό έργο και την προσφορά τους, τις σπουδές και τις ερευνητικές τους ανησυχίες, την εκλαϊκευση της επιστήμης της ιστορίας ώστε να γίνεται κτήμα των πολλών ανθρώπων, την ευρύτερη προσφορά τους και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους μέσω του λευκαδίτικου περιοδικού Τα Χορτάτα, που εκδίδουν στην Αθήνα. Υπογράμμισε την ποιότητα του χαρακτήρα, το επιστημονικό και παιδαγωγικό τους ήθος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του βιβλίου, στη συνάντηση ιστορίας, λαογραφίας, ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας κ.λ.π. στις σελίδες του, στις τάσεις της σύγχρονης ιστοριογραφίας, στη θεώρηση της μικροϊστορίας και τέλος στη χρήση του συγκεκριμένου βιβλίου στη σχολική τάξη, παράλληλα με τη διδασκαλία της σχολικής ιστορίας. Διαβάστηκαν αντιπροσωπευτικές «ιστορίες» από το βιβλίο και σχολιάστηκαν οι πληροφορίες που φέρουν σε σχέση με την άποψη της επίσημης ιστορίας. Το βιβλίο ωστόσο, προκάλεσε ζωηρές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω σε γενικότερα και ειδικότερα θέματα της ιστορικής επιστήμης, της διδακτικής της ιστορίας, της τοπικής ιστορίας και της μεγάλης παράδοσης ιστοριογραφίας που έχει το νησί της Λευκάδας. Πάνος Ροντογιάννης, Νίκος Σβορώνος, Σπύρος Ασδραχάς, Ζαμπέλιοι-ήταν μερικά από τα ονόματα που αναφέρθηκαν με συγκεκριμένες αποτιμήσεις του έργου και της προσφοράς τους.

Στη συνάντηση ήταν πολλοί και καλοί «αναγνώστες», «διαβασμένοι» και «αδιάβαστοι», ως συνήθως. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας και δ. φ. Σπύρος Βρεττός, η Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μαρία Ρούσσου, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Αναστάσιος Στάμου, η ποιήτρια Ιωάννα Κόκλα, ο μαθηματικός (και με πολλαπλά άλλα ενδιαφέροντα-φιλολογικά, γλωσσολογικά ιστορικά) Πολυχρόνης Σίδερης, η Μαρία Σίδερη, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Κωστόπουλος και η σκηνογράφος Λιάνα Πιτικάρη, ο ταλαντούχος συμπατριώτης μας φωτογράφος και σκηνοθέτης Γιάννης Φαλκώνης, που έτυχε να βρίσκεται στη Λευκάδα, η φιλόλογος Ζωή Ροντογιάννη, η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Άννα Κοψιδά, και άλλοι. Θα θέλαμε τους συγγραφείς ανάμεσά μας και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας, Άγγελο και Έκτορα Χόρτη. Ευχόμαστε να είναι υγιείς και αισιόδοξοι, σε μια συνεχή και άοκνη πνευματική παρουσία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων

Προηγουμενο αρθρο
Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ με τη σκηνοθετική «ανάγνωση» του Γιάννη Φαλκώνη
Επομενο αρθρο
Συναυλία Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας «για την μικρή Παναγιώτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.