HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΌσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι το βιβλίο που θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε κατά την προσεχή συνάντησή μας είναι το ενδιαφέρον έργο των έγκριτων ιστορικών Ιωάννη Γρυντάκη, Γεωργίου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη: Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 (εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2016). (Σημειώνουμε ότι οι ίδιοι συγγραφείς έγραψαν και το έργο: Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου: Ιστορικά παράδοξα, Μεταίχμιο, 2014).
Η ημερομηνία, η ώρα και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

Καλή ανάγνωση!

Εισαγωγικά για το βιβλίο

Στην «επίσημη» ιστοριογραφία, περιγράφονται συνήθως οι συνθήκες, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που οδήγησαν στο ένα ή στο άλλο κοσμοϊστορικό γεγονός και τον αντίκτυπο που αυτό είχε. Όμως «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για τα μικρά και τα ασήμαντα, τα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων, τον τρόπο που ζούσαν, που σκέφτονταν, τον αγώνα τους για επιβίωση. Αλλά και πολλές «ασήμαντες» πράξεις των μεγάλων ανδρών παραλείπονται δημιουργώντας έτσι μονοδιάστατη εικόνα για το χαρακτήρα, τη δράση και το ήθος τους». Αν και στα απομνημονεύματα που -συνήθως παλιότερα- έγραφαν οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, υπάρχουν καταχωρημένα, άγνωστα «μικρά» περιστατικά, τα οποία μπορεί να μην έπαιξαν κάποιο σημαντικό ρόλο στη ροή των γεγονότων, παρ’ όλα αυτά, φανερώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τέτοια περιστατικά έψαξαν και βρήκαν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου και μας τα παρουσιάζουν, χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία ενότητα αφορά την περίοδο της τουρκοκρατίας και η άλλη την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης. «Στις επιμέρους ενότητες περιλαμβάνονται ανέκδοτα (σημ. έτσι είθισται να ονομάζονται αυτά τα περιστατικά), για ιστορικά πρόσωπα, για σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα, για στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, για τις συνήθειες των ανθρώπων, την παιδεία, τον πολιτισμό, κλπ»… Για κάθε περιστατικό, υπάρχει παραπομπή στην πηγή, ώστε να είναι τεκμηριωμένο.

Το εξαιρετικά διασκεδαστικό αυτό βιβλίο, που χωρίς να «διδάσκει» μας μαθαίνει Ιστορία, συμπληρώνεται από μια αρκετά ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία με βιβλία που είναι γραμμένα (ή μεταφρασμένα) στα ελληνικά και κυκλοφορούν στην Ελλάδα και από ευρετήριο ονομάτων.
(Δ. Μουρατίδης, Σελιδοδείκτης, 31-1-2017)

Η Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                                   Κατερίνα Ροντογιάννη

Προηγουμενο αρθρο
last year...
Επομενο αρθρο
Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 15 Μάρτη

1 Σχόλιο

  1. ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ
    14 Μαρτίου 2017 at 19:41 — Απάντηση

    Tο βιβλίο δεν περιέχει “όσα δεν γνωρίζαμε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση”. Περιέχει κάποια από αυτά που λέμε “στιγμές της καθημερινότητας”, δηλαδή που δεν αναγράφονται στα σχολικά βιβλία (αναγράφονται όμως σε άλλα επιστημονικά συγγράμματα). Από κει και πέρα καθένας το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις δικές του δυνατότητες και επιλογές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.