HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΌταν η ΔΕΗ γίνεται σύμμαχος των πελαργών

Όταν η ΔΕΗ γίνεται σύμμαχος των πελαργών

Σήμερα το πρωί το συνεργείο της ΔΕΗ Λευκάδας πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική εργασία. Τοποθέτησε δυο φωλιές πελαργών στη Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας σε στύλο Χ.Τ και σε στύλο Μ.T..

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει κάθε άνοιξη η επιστροφή των πελαργών που έρχονται να περάσουν το καλοκαίρι τους στην Ελλάδα. Οι φωλιές τους είναι «πληγωμένες» από τον χειμώνα που προηγήθηκε. Η επισκευή ή κατασκευή της φωλιάς γίνεται από τους αρσενικούς πελαργούς. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια οι πελαργοί έχουν σύμμαχο τη ΔΕΗ.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας η ΔΕΗ σε συνεργασία με ορνιθολογίες και φιλοζωικές οργανώσεις τοποθετεί μεταλλικές φωλιές πάνω στους στύλους της. Το αποτέλεσμα είναι διπλά ωφέλιμο. Βοηθούν τα πουλιά να εγκατασταθούν και από την άλλη προστατεύουν το δίκτυο. Οι πελαργοί δένονται με τις φωλιές τους και κάθε φορά που επιστρέφουν, ψάχνουν να βρουν τις συγκεκριμένες που άφησαν την περασμένη χρονιά. Συνήθως φτάνει πρώτος ο αρσενικός, ο οποίος εγκαθίσταται στη φωλιά, την «επισκευάζει» και περιμένει το ταίρι του για να ζευγαρώσει, ενώ κάποιες φορές το ζευγάρι φτάνει μαζί.

Οι τεχνητές φωλιές που τοποθετεί η ΔΕΗ είναι πιο ανθεκτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αποτελούνται από μια κυκλική βάση πολυουρεθάνης και ένα μεταλλικό πλέγμα περιμετρικά, ύψους 25-30 εκατοστών. Πάνω σε αυτά οι πελαργοί χτίζουν τοποθετώντας τα κλαδιά.

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση στην Πλαγιά έχει ολοκληρωθεί. Όπως μας είπε ο Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Κατωπόδης, το συνεργείο δεν απομακρύνεται από το χώρο. Περιμένει τον αρσενικό πελαργό να εγκατασταθεί. Μόνο τότε θα θεωρηθεί ότι το έργο τους τελείωσε με επιτυχία.

Στοιχεία αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Οι φωτογραφίες είναι του Διευθυντή της ΔΕΗ Κώστα Κατωπόδη

Το ζευγαράκι των πελαργών εγκαταστάθηκε!

Προηγουμενο αρθρο
Μουσική βραδιά παραμονή Πρωτομαγιάς από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Το δάκρυ του ήλιου!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.