HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΌταν η Καρυά είχε και Φιλαρμονική

Όταν η Καρυά είχε και Φιλαρμονική

«Η Καρυά είναι το ωραιότερο κεφαλοχώρι της Λευκάδας…. Πριν από πολλά χρόνια η Καρυά, όπως όλα τα χωριά γλεντούσαν στα πανηγύρια με τον αγνό και λεβέντικο (που πάντα θαύμαζα) τρόπο, με τις δημοτικές ορχήστρες. Τότε εγώ είχα πρώτος την τιμή να ανεβώ στην Καρυά με την ορχήστρα μου και να κάνουμε τον πρώτο και πετυχημένο Ευρωπαϊκού στυλ χορό. Αυτό έγινε αιτία να γνωρίσω αρκετούς Καρσάνους, καθώς και τους κ. κ. Αλέκο Σταύρακα και Πέτρο Σταύρακα, οι οποίοι μου πρότειναν να πηγαίνω στην Καρυά και να διδάσκω μουσική στα παιδιά., δυο φορές την εβδομάδα…

photo (39)

… Ανέλαβα στις 2-6-60 και αμέσως πρότεινα να ντύσουμε με στολές αρκετά παιδιά και να λάβουμε μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λευκάδα. Η έκπληξη και το χειροκρότημα που εισπράξαμε από τους Λευκαδίτες ήταν κάτι ανεπανάληπτο. Μ’ αυτή μου την ιδέα θέλησα να αφυπνίσω την Καρυά για να μας συνδράμει στην προσπάθεια μας και επέτυχα απόλυτα. Οι Καρσάνοι πανέξυπνοι, τα έδωσαν όλα.

photo (28)

Αμέσως μετά έβαλα μπροστά την δημιουργία μαντολινάτας και χορευτικού. Δούλεψα σκληρά και μέσα σε 5 μήνες (ρεκόρ ανεπανάληπτο) λάβαμε μέρος στο Φεστιβάλ με τη μαντολινάτα και το χορευτικό….

photo (31)

photo (33)

Μια μέρα είπα στον κ. Κακλμάνη «θα φτιάξουμε Φιλαρμονική» αυτός το θεωρούσε ακατόρθωτο διότι δεν υπήρχαν χρήματα. Τότε ανέβηκα στην Αθήνα και πήρα με δόσεις τα πιο απαραίτητα όργανα (μεταχειρισμένα) από τα μαγαζιά που με γνώριζαν. Ήρθα στην Καρυά και είπα στο Δ.Σ. «εγώ τα έφερα και αν θέλετε τα πληρώνετε, διαφορετικά θα τα πληρώσω εγώ».

photo (27)

Άρχισα τότε εντατικά να διδάσκω τα παιδιά. Βεβαίως το Δ.Σ. ανέλαβε αμέσως να πληρώσει τα όργανα( έχω το συμφωνητικό) και έτσι έγινε η Φιλαρμονική με την οποία βγάζαμε τον Άγιο Σπυρίδωνα και λαβαίναμε μέρος στην παρέλαση στο Φεστιβάλ. Είχα υπόψιν μου να φτιάξω και μαζορέτες αλλά δεν το σήκωνε το κλίμα στην Καρυά….

photo (40)

…Εγώ παρ’ όλες τις αντιξοότητες και δυσκολίες έφτιαξα ένα απίθανο χορευτικό και έκανα γνωστή την Καρυά σε όλη την Ελλάδα, αλλά υποχρέωσα τα παιδιά να μάθουν και μουσική, γι’ αυτό έφτιαξα Μαντολινάτα, Φιλαρμονική, μικρή ορχήστρα από διάφορα όργανα, κουαρτέτα κ.λ.π….

photo (44)

…Είχα την τιμή να κάνω τον πρώτο χορό σε Ευρωπαϊκό στυλ. Εν συνεχεία ακολούθησαν δεκάδες χοροί στην αίθουσα του Απόλλωνα με μεγάλη επιτυχία, που δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από τους Λευκαδίτικους χορούς. Έκαναν παρά πολλές εμφανίσεις στην πλατεία του χωριού, χορευτικές, συναυλίες με ορχηστρούλες, κουαρτέτα κλασικής μουσικής παρελάσεις, λιτανείες με τη Φιλαρμονική και συναυλίες με τη μαντολινάτα…..»*

* Νικόλαος Γ. Θάνος: «Η ζωή και το έργο μου» Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη.

Προηγουμενο αρθρο
Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα
Επομενο αρθρο
Oι 10 ωραιότερες πόλεις στον κόσμο

1 Σχόλιο

  1. ενας παλιος απολλωνιστης
    26 Οκτωβρίου 2014 at 16:01 — Απάντηση

    Η θητεία του Ν. Θάνου – Μορίνα στον Απόλλωνα Καρυάς τη δεκαετία του 60 ήταν πράγματι μείζονος σημασίας για την εποχή εκείνη, και φυσικά για τα αμέσως επόμενα χρόνια, μιας και η παρακαταθήκη που άφησε αποτέλεσε τη σπίθα για πολιτιστική δημιουργία για τη μετά Μορίνα εποχη.
    Στις μέρες μας, οι διοικούντες των πολιτιστικών του συλλόγου, έχουν αναλογιστεί τη θέση ευθύνης που έχουν, ως συνεχιστές του αντίστοιχου έργου που κληροδότησε ο Μορίνας;;
    Ποία η πολιτιστική δημιουργία στην Καρυά τα τελευταία χρόνια;; Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει με επιχειρήματα;; Το να έχουν επαναπαυτεί οι Καρσάνοι στην στείρα αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου, δεν αποτελεί δείγμα προόδου και δημιουργίας αλλά επανάπαυσης, στασιμότητας, μιμητισμού και τίποτε άλλο. Ουδεμία άλλη πρόοδος κύριοι, ουδεμία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.