HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΌταν η «Λευκάς» θυμήθηκε, υπενθύμισε κι εξανέστη!

Όταν η «Λευκάς» θυμήθηκε, υπενθύμισε κι εξανέστη!

Διανύουμε το έτος 1925 κατά το οποίο ο Θεόδωρος Πάγκαλος (συγκεκριμένα την 26η Ιουνίου) ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου εγκαθιστώντας δικτατορία. Χρειάστηκαν μόλις 13 μήνες και 15 ημέρες για την δημιουργία σκανδάλων, κατάχρηση κρατικών κονδυλίων, υπογραφή αμαρτωλών συμβάσεων κ.λπ. Ανατράπηκε στις 7 Αυγούστου 1926.

Το πλήθος των οικονομικών σκανδάλων οδήγησε στην απαξίωση των πολιτικών, και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έγινε κοινή συνείδηση η αναγκαιότητα για διαφάνεια στην πολιτική ζωή και την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς. Κατ’ αυτό τον τρόπο γεννήθηκε η ιδέα του «πόθεν έσχες». Ποιοι ήταν οι γεννήτορές του; Δύο βουλευτές, ο Μεσσήνιος Φώτης Μοσχούλας και ο Κρητικός Ρούσος Κούνδουρος.

Ο Φώτης Μοσχούλας υπέβαλε στις 2 Δεκεμβρίου 1927 την πρόταση για τη θέσπιση του νόμου περί «Πόθεν έσχες» και ο Ρούσος Κούνδουρος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η περιουσιακή κατάσταση όλων αυτών που πολιτεύτηκαν και ανέλαβαν λειτουργήματα στην Ελλάδα από το 1914 και εξής. Τελικά, στην πλειονότητά τους οι βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν την υποβληθείσα πρόταση νόμου.

ΣΚΡΙΠΤ, 3/12/1927

Ακολούθησε η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου (1928-1932), αλλά και πάλι οι προσπάθειες για την καθιέρωση του νόμου απέτυχαν.

Η «Λευκάδα» εξανέστη!

Η εφημερίδα «Εργαταγροτική Λευκάς» (φ. 116, 22/4/1936) σε άρθρο τού Παναγιώτη Κουνιάκη στην πρώτη σελίδα (η εφημερίδα ήταν δισέλιδη) κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Παν. Τσαλδάρη, στην οποία ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Σπυρίδων Τρικούπης (28 Δεκεμβρίου 1934), παραπέμποντας, ιστορικά, στην απροθυμία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν τον νόμο για το «Πόθεν έσχες» που είχαν εισηγηθεί οι Μοσχούλας και Κούνδουρος, θέλοντας να καταδείξει με αυτό τον τρόπο τα όσα η χώρα υπέστη και αναμενόταν να υποστεί.

Ένα άρθρο του 1936 μα αλήθεια τόσο επίκαιρο!

ΠΗΓΗ

Προηγουμενο αρθρο
10 προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας του Νοσοκομείου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη Θανάση Καββαδά στον Αντιπεριφερειάρχη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μεγανησίου

2 Σχόλια

  1. Meganisi News
    29 Δεκεμβρίου 2017 at 21:11 — Απάντηση

    Κύριε Μελά,
    έχετε απόλυτο δίκιο και σας ευχαριστούμε για την επισήμανση. Το όνομα του Τρικούπη στο κείμενο του Meganisi News είχε διορθωθεί στο ορθό (Σπυρίδων) χρονικά μετά την ανάρτηση της κυρίας Σάντα, καθώς φαίνεται.
    Και εμείς με τη σειρά μας σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για όλες τις μέρες.

  2. μακης μελας
    29 Δεκεμβρίου 2017 at 20:43 — Απάντηση

    Κυρια Σαντα , χρονια πολλα , καλη χρονια , αλλα αφηστε τον αειμνηστο Χαριλαο Τρικουπη ησυχο στο ταφο του…¨ Μονο αντι του ” δυστυχως επτωχευσαμεν ” , θα μπορουσε ισως να μας πει αν ξαναζουσε , ” δυστυχως …. επτωχευσατε .” Ενημερωσε και την …πηγη… Ηταν πεθαμενος απο τις 30 Μαρτιου 1896 Και παλι τις καλυτερες ευχες μου για το 2018 …Μακης Μελας 29 δεκ 2017

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.