HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΌταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος

Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος

✔ Όταν πριν από ενάμιση χρόνο ο Δήμος σταμάτησε να μισθώνει το χώρο μπροστά από το Κάρμα -στην ομώνυμη επιχείρηση- οι καλοπροαίρετοι δημότες σκέφτηκαν πως είχε κάποιο σχέδιο, για την ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αυτό το ασήμαντο που κατασκεύασαν, δείχνει πως ούτε σχέδιο είχαν, ούτε προοπτική, αλλά, ούτε και καλαισθησία.

Το ερώτημα είναι αναπόφευκτο. Αφού δεν είχαν σχέδιο για το χώρο -κατασκεύασαν ένα τίποτα, μια μετριότητα- γιατί το έκαναν;

IMG_4397IMG_4398

Έστρωσαν το έδαφος σκούρες πλάκες, έφτιαξαν ένα παρτέρι με χόρτο της κακιάς ώρας και «πέταξαν» μερικα παγκάκια. Το χειμώνα κρατάει νερά. Πέραν των άλλων, παρκάρουν μηχανές και ποδήλατα που ολοκληρώνουν τα μαύρο χάλι της κατασκευής.

IMG_4636IMG_4639

Ο χώρος αυτός, σε συνδυασμό με τη συνέχειά του, τον κήπο στο πίσω μέρος, τον φοίνικα, την προτομή του αειμνήστου Τζεβελέκη, αλλά και το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο -ήταν η κατοικία του Αντώνη Τζεβελέκη- σημερινό «Boschetto», αποτελούν την είσοδο του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης. Όπως όλοι φροντίζουμε περισσότερο για την είσοδο του σπιτιού μας, έτσι και ο Δήμος θα μπορούσε να ενοποιήσει το χώρο και να δημιουργήσει μια εμβληματική «είσοδο» για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

IMG_4634

Το νησί μας έχει τόσους αρχιτέκτονες. Θα μπορούσε να προκηρύξει διαγωνισμό. Να κατατεθούν ιδέες και να επιλεγεί η καλύτερη. Επιμένω, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εκπληκτικό σύνολο που θα προκαταλάμβανε και θα υποδχόταν θετικά τον επισκέπτη.

✔ Είδα το αποτέλεσμα με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν είχα όμως μέσο να τραβήξω φωτογραφίες. Είχα και τις πληροφορίες για το πώς επιτεύχθηκε το αποτέλεσμα. Σήμερα στο facebook βρήκα και σχετικές φωτογραφίες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η οδός Γολέμη είναι το όνειδος της Λευκάδας. Η αναρχία που επικρατεί στο δρόμο με τα σταθμευμένα και από τις δυο μεριές αυτοκίνητα, και τα διπλοπαρκαρίσματα, δείχνουν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας. Όσα και να λένε περί τουρισμού και προβολής του νησιού, η κατάντια αυτού του δρόμου είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μας.

Ουδείς ασχολείται ώστε να μπει τάξη στο δρόμο. Η μια υπηρεσία τα ρίχνει στην άλλη, ώστε να μην αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη.

36

Κι όμως όταν θέλησαν οι αρμόδιοι τα κατάφεραν έστω για μια και μοναδική μέρα. Την ημέρα που έγινε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Με υποδειγματικό συντονισμό Δήμου, Λιμεναρχείου και Αστυνομίας μέσα σε 10 λεπτά ο δρόμος είχα πάρει την κανονική του μορφή. Είχε χρησιμοποιηθεί και ειδικό όχημα απομάκρυνσης και μεταφοράς παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων.

Το παράδειγμα δείχνει ολοκάθαρα πως όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος.

Ας αφήσουν τις δικαιολογίες λοιπόν οι αρμόδιοι. Ο τρόπος υπάρχει. Απλώς δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τους ψηφοφόρους.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

.

Προηγουμενο αρθρο
Μια εικόνα χίλιες απογοητεύσεις
Επομενο αρθρο
Λιτανεία εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας

2 Σχόλια

  1. Vag.
    3 Μαΐου 2016 at 13:21 — Απάντηση

    Kαλα τα λες αλλα πες μας και ποιο ειναι το μαγαζι που εχεις στην πολη η τα συμφεροντα σου να σου πουμε bravo.

  2. ΑΦΕΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
    3 Μαΐου 2016 at 11:26 — Απάντηση

    Δημοτικέ μου σχολιαστή, σε ποιον τα λες αυτά; Τι καταλαβαίνουν από αυτά ο Δήμαρχος και το (ο θεός να το κάμει!) επιτελείο του; Το μυαλό τους φτάνει, το πολύ, μέχρι αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες. Όπως και της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας που τους ψηφίζει. Οπότε εγώ και συ είμαστε μειοψηφία και χαμένοι από χέρι!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.