HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΌχι σε όποιον θέλει να σκλαβώσει τη σκέψη μας!

Όχι σε όποιον θέλει να σκλαβώσει τη σκέψη μας!

Τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα μας έστειλε η φίλη και αναγνώστρια Καίτη Χόρτη και την ευχαριστούμε. Απ’ όσα θυμάται την πρωτοείδε δημοσιευμένη στην εφημερίδα «Ηχώ της Λευκάδας» χωρίς επεξηγηματικό κείμενο. Εικάζει πως χρονολογικά αναφέρεται στη δεκαετία του ’60, αλλά με επιφύλαξη.

Από τη δική μας μικρή έρευνα δεν μπορέσαμε να αποκομίσουμε άλλα στοιχεία. Άρα η φωτογραφία ξεπερνά τις μνήμες μας από το 1965 και πίσω. Εικονίζεται ο δρόμος του Κάστρου. Η ταμπέλα είναι τοποθετημένη στον Πόντε. (Όπως ήταν μέχρι την αλλαγή του, το 1981).Είναι σχεδόν στο ίδιο σημείο που μετά το 1967 είχε τοποθετηθεί η πινακίδα με το «πουλί» σύμβολο της χούντας.

Η μεταλλική και στέρεα κατασκευή στην οποία είναι τοποθετημένη η πινακίδα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν έγινε από κάποιο επίσημο φορέα. Ίσως αν γνωρίζαμε την ακριβή χρονολογία μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβόλιζε για την εποχή το περιεχόμενο: «Όχι σε όποιον θέλει να σκλαβώσει τη γη μας, ή τη σκέψη μας». Η γλώσσα είναι καθαρεύουσα το: «να σκλαβώση» γραμμένο με «η».

Κατά την άποψή μας το σύνθημα σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο ως προς το δεύτερο σκέλος του. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο καθηγητής κ. Γιώργος Δερτιλής: «Μισός αιώνας απαιδευσίας στα σχολεία και στα πανεπιστήμια είχε διαμορφώσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων χωρίς παιδεία και χωρίς κριτική σκέψη… Η ημιμάθεια και ακρισία των πολιτικών τάξεων, σε συνδυασμό με τη δημαγωγία όλων των κομμάτων, διαιώνιζαν τα σύνδρομα της γενικότερης κοινωνικής απαιδευσίας…»

Παρακαλούμε όποιος από τους αναγνώστες έχει περισσότερα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάγνωση της φωτογραφίας ας μας βοηθήσει.

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου
Επομενο αρθρο
Συγχαρητήρια στον Πανλευκάδιο για την άνοδο στη Γ' Εθνική

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.