HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣ1 Ιουλίου 1948: Η Λευκάδα κείται εις ερείπια- Τρομερός σεισμός

1 Ιουλίου 1948: Η Λευκάδα κείται εις ερείπια- Τρομερός σεισμός

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στους καταστρεπτικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί μας στις 22 Απρίλη και στις 30 Ιουνίου του 1948, με πληροφορίες, εικόνες και βίντεο.

Η σημερινή φωτογραφία δείχνει μια εικόνα από το παζάρι της Λευκάδας. Με την βοήθεια των πινακίδων των καταστημάτων εντοπίσαμε τον ακριβή χώρο και χρόνο της φωτογραφίας. Είναι τραβηγμένη τις αμέσως επόμενες μέρες μετά τις 30 Ιουνίου 1948. Το γκρεμισμένο κτίριο με την μαρκίζα βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα με την επιγραφή Μαλακάση. Από τα ανοίγματα στη μαρκίζα εικάζουμε ότι το κτίριο ίσως είχε βιοτεχνική χρήση.

Το κτίριο με τις πινακίδες Μαλακάση όσο το θυμόμαστε είχε χρήση μπακάλικου, αργότερα σουπερ μάρκετ και μεταγενέστερα τράπεζας. Μέχρι πρότινος στο ισόγειο του κτιρίου στεγαζόταν το κατάστημα του Φίλιππου Μελά με τα αθλητικά είδη.

Παντοπωλείο Αφών Μαλακάση, Λευκάδα, 1972

Ο δαιμόνιος κ. Μάκης Μελάς στον οποίο δείξαμε τη φωτογραφία παρατήρησε με προσοχή την αφίσα που είναι κολλημένη στον τοίχο του κτιρίου. Ήταν διαφήμιση της εφημερίδος «Ελευθερία» για άρθρο που παρουσίαζε η εφημερίδα σε συνέχειες από το βιβλίο του Κρις Γουντχάουζ. Από κει οδηγηθήκαμε και στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας για τον σεισμό.

Η Λ Ε Υ Κ Α Σ  κείται εις ερείπια

ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

Κατέστρεψε τα 90% περίπου των οικημάτων της πόλεως

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ

Επείγοντα τηλεγραφήματα, ληφθέντα τας απογευματινάς ώρας εκ Λευκάδος, αναφέρουν ότι ισχυρός σεισμός εκλόνισε την πόλιν της Λευκάδος περί ώραν 2 και 20΄ απογευματινήν. Αι μέχρι της νυκτός πληροφορίαι αναφέρουν ότι υπάρχουν 3 νεκροί και 100 τραυματίαι και ότι τα 90% των οικιών της πόλεως κατεστράφησαν.

Υπό του Αστεροσκοπείου, εξεδόθη σχετικώς το κάτωθι ανακοινωθέν: «Σήμερον 30ην Ιουνίου, εις τας 2 ώρας 21’ και 22’’ μετά μεσημβρίαν, εσημειώθη υπό των σεισμογράφων του Αστεροσκοπείου σφοδρός σεισμός όστις είχεν την εστίαν του, δυτικά βορειοδυτικά των Αθηνών και εις απόστασιν 300 χιλιομέτρων (δυτικά της πόλεως Λευκάδος και εις την θάλασσαν)».

Το πρώτον ληφθέν τηλεγράφημα ήτο του δημάρχου Λευκάδος και ανέφερεν ότι η πόλις κατερειπώθη, εζήτει δε την άμεσον αποστολήν βοηθείας. Τέλος ο ναυτικός διοικητής Δυτικής Ελλάδος απέστειλε το κάτωθι τηλεγράφημα: «Από τας ώρας 15.05 το ρυμουλκόν «Ανταίος» ευρίσκετο εις Λευκάδα. Σεισμός ήρχισεν ώραν 14.25. Πλείσται οικίαι εν τη πόλει είναι ερειπομέναι. Θύματα ανεξακρίβωτα. Αρκετοί νεκροί. Πλείστοι τραυματίαι. Ζημίαι και θύματα εις την ύπαιθρον άγνωστα. Το κρηπίδωμα του λιμένος είναι ετοιμόροπον. Η παραλιακή οδός υπέστη καθίζησιν ημίσεως μέτρου.

Άμα τη λήψει των πρώτων τηλεγραφημάτων, όλαι αι αρμόδιαι υπηρεσίαι εκινητοποιήθησαν δια την αποστολήν βοηθείας. Απεφασίσθη η αποστολή επειγόντως ιατρών και φαρμάκων, διετάχθη δε ο νομίατρος Πατρών, ασχέτως προς την βοήθειαν την οποίαν θα στείλη αμέσως το υπουργείον, να αποστείλη εκείθεν επειγόντως ιατρικά συνεργεία και φάρμακα.

Σύσκεψις επίσης συνεκροτήθη εις το υπουργείον Προνοίας, απεφασίσθη δε η αποστολή σκηνών, κλινοσκεπασμάτων, ειδών ρουχισμού και τροφίμων. Επίσης ο Ερυθρός Σταυρός, εν συνεργασία με το υπουργείον Υγιεινής απέστειλε συνεργείον εκ 2 ιατρών, 15 νοσοκόμων, 20 τραυματιοφορέων, πλήρες φαρμακευτικόν υλικόν και πλήρες χειρουργείον δια 40 – 50 άτομα.

Το υπουργείο των Ναυτικών εγνώρισεν ότι θέτει εις την διάθεσιν του υπουργείου Προνοίας εν αρματαγωγόν και εν ναρκαλιευτικόν, προκειμένου να προωθήσουν αποστελλόμενα εφόδια, υγειονομικόν υλικόν, σκηνάς και τρόφιμα δια τους κατοίκους της Λευκάδος.

Εξ αφορμής των καταστροφών εκ σεισμού εις την πόλιν Λευκάδος εγένετο συζήτησις εις την Βουλήν. Ωμίλησαν οι κ.κ. Κ. Καλκάνης, Π. Γαρουφαλιάς και Ι. Φωτόπουλος, οι οποίοι εζήτησαν να ληφθούν υπό της κυβερνήσεως μέτρα αμέσου βοηθείας και περιθάλψεως των σεισμοπλήκτων…

Ευχαριστούμε τον Μάκη Μελά για την βοήθεια στην ανάγνωση της φωτογραφίας.

Σχετικά άρθρα:
Εικόνες από το μεγάλο σεισμό του 1948 στη Λευκάδα
Οι σεισμοί το 1948 στη Λευκάδα – Βίντεο ντοκουμέντο
Αι ζημίαι είνε ανυπολόγιστοι…

Προηγουμενο αρθρο
Χρήσιμοι ηλίθιοι
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Βαλαμόντε από την Αγιομαυρίτικη παρέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.