HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: Λευκαδίτες στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων (ανανέωση)

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: Λευκαδίτες στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων (ανανέωση)

Tη Δευτέρα 8 Μαΐου έγινε ένα τιμητικό αφιέρωμα που διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη των Ελλήνων και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών (ιδρύθηκε το 1970) με θέμα “Λευκαδίτες στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων”. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων ακούστηκαν πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για Λευκαδίτες που υπηρέτησαν το θεσμό της Δημοκρατίας είτε ως πολιτευτές είτε ως υπάλληλοι της Βουλής.

Το λόγο πήρε καταρχάς η Έλλη Δρούλια, προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Αθανάσιος Μελάς, με το πάντα γλαφυρό του ύφος μας έβαλε στο πνεύμα της εκδήλωσης.

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτση, χαιρέτησε τους παραβρισκόμενους ο Γιώργος Πάντζας, πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο οποίος μίλησε με πολύ συγκινητικά λόγια για τους Λευκαδίτες της Βουλής. Ακολούθησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Λευκαδίων στα πολιτικά δρώμενα της χώρας από την Ένωση και εντεύθεν. Μάλιστα επεσήμανε στον πρόεδρο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών την αναγκαιότητα να διοργανώσει μια επιπλέον εκδήλωση στην οποία θα συμπεριλαμβάνει μια πληθώρα Λευκαδίων πολιτικών που θήτευσαν στη Βουλή των Ελλήνων και άφησαν αξιόλογο έργο πίσω τους. Ακολούθησαν με μικρά λογύδρια οι: Βουλευτής Λευκάδας, Αθ. Καββαδάς, αντιπ/ρχης Λευκάδας, Θ. Χαλικιάς και Δήμαρχος Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μίλησαν οι:
Ευσταθία Πολίτη, ΜΑ Ιστορικός, με θέμα “Ο Σπυρίδων Ε. Βαλαωρίτης (1819-1887), Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1882, 1883)”.
Γεράσιμος Μελάς, τ. Δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας, “Ο Ευάγγελος Θ. Τσαρλαμπάς (1818-1913), προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1890… 1905)”.
Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, δΦ Επίτιμος Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, “Οι ποιητές Κώστας Μ. Γράψας (1880-1948), Διευθυντής Νομοθετικής Εργασίας, και Δημήτριος Π. Γολέμης (1875-1941, υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων”.
Λίλα Θεοδόση, ΜΑ Φιλόλογος, υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων, “Ο Γεράσιμος Γ. Σολδάτος (1883-1950), Τμηματάρχης του Στενογραφικού Γραφείου της Βουλής των Ελλήνων, και ο Σπυρίδων Ι. Κατωπόδης (1903-1942), στενογράφος της Βουλής των Ελλήνων”.
Τις ομιλίες συντόνισε με άριστο τρόπο η Μ. Βλασσοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Η κατά γενική ομολογία εμπεριστατωμένη εκδήλωση έκλεισε με μικρό μπουφέ και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες τόσο σημαντικές για τους νεότερους Λευκαδίτες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολιτική ευθύτητα και το ήθος στην Λευκαδίων πολιτικών που όπως είπε και ο Απ. Κακλαμάνης, ουδέν έχουν να τους προσάψουν στις ταραχώδεις εποχές που υπηρέτησαν στο Κοινοβούλιο.
Καίτη Χόρτη
μέλος της Εταιρείας Λευκαδικων Μελετών
(katehorti.blogspot.gr)

Μετά τις φωτογραφίες ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης

Προηγουμενο αρθρο
Ο Τηλυκράτης τιμάει τους Χριστοβασίλη, Πετράκη και Γκλασμάνη
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα σε χάρτες της «Τρικογλείου Βιβλιοθήκης» του ΑΠΘ. στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»

2 Σχόλια

  1. timos
    13 Μαΐου 2017 at 03:17 — Απάντηση

    Κε Μελα μακη αν εχω καταλαβει καλα εισασταν δημαρχος η΄΄ κατι τετοιο πριν καιρο κ επειδη σας βλεπω συνεχομενα να παρεμβαινεται σε διαφορα θεματα κ ιστοσελιδες εχω την αισθηση οτι πατε για ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ καλα κανετε…….. ειμαι λευκαδιτης κ μενω αθηνα, βαθεια πολιτικο ον κ πολυ προβληματισμενος με οσα συμβαινουν στη κοινωνια μας……………. δε σας γνωριζω Κε μελα κ αναρωτιεμαι αν εχει νοημα να να σπαταλαται τοσο χρονο κ τοση ενεργεια για το τι εγινε στις εκλογες 1850 !!!!!!!!! αν ειναι δυνατον ?
    μνημοσυνο κανετε???????? ειμαι της αποψης οτι ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΕΙ///ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΟΝ…………. οκ μεχρι εδω αλλα??? αλλα??? οσο πολυ συχνα παρακολουθω οτι γινετε στη πατριδα νιωθω οτι οι πολιτικαντιδες της πατριδας/λευκαδας ειστε εντελως εξω απ’τις εγνιες κ τα βασανα του κοσμου…οπως λειτουργουν οι πολιτικοι στη κεντρικη σκηνη…. παρακολουθησα 2.5 ωρες την εκδηλωση στη βουλη ”λευκαδιτες στην υπηρεσια της βουλης των ελληνων”
    οπως κ πολλες αλλες ”εκδηλωσεις” κλπ κ εχω να κανω μια πολυ σοβαρη παρατηρηση…………. γιατι σε ολλες τις εκδηλωσεις οσοι μιλανε το μονο που κανουν ειναι να πουν με πιο τροπο αυτοι η” καποιος συγγενης τους …………. ο Κος αντιπεριφεριαρχης ειχε ενα θειο προεδρο των λευκαδικων μελετων ….. ο δημαρχος αρχαιος….. ο κακλαμανης μουμια του φαιδρου πασοκοκατακτητη…. εσυ κ ολλοι το ιδιο………… ο κοσμος που ηταν εκει το ιδιο κ χειροτερα …. γιατι??? γιατι δε μπορουν ολλα αυτα ναναι ζωντανα??? γιατι οσοι ηταν εκει ηταν ολλοι …ηντα [70-90] ετων κ οχι μαζι με αυτους νεοι… 25χρονοι κ 35χρονοι??? γιατι τοσο γεροντολαγνεια??? τι εχουν να πουν οι 80+ οταν δε μπορουν να τους ακουσουν κ να μιλησουν οι νεοι??? ολλοι αυτοι απλα ειναι το παρελθον…. κ πολυ απλα θελουν να πουν οτι ηταν ….. δεν εχεται καμια σκεψη πως κ γιατι η νεα γενια σας εχουν στην ακρη??? κ σαςγραφουν εντελως???
    ΚΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ Κ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ . . . . . . ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΞΕΡΩΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΕΝΟΥΣ ΜΙΑΣ Κ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ

  2. μακης μελας
    11 Μαΐου 2017 at 18:10 — Απάντηση

    Κα Σαντα για οσους ακουσαν την ομιλια ζωντανα κι οσους την ακουσουν απο το βιντεο να σημειωσω οτι η σελιδα με τις εκλογες ΤΟΥ 1850 για την Θ Βουλη [ διχως διπλο καταλογο του προκαταρκτικου συμβουλιου με ελευθεροτυπια με καταλογο προτεινοντων εκλογεων κλπ ] και τις πρωτες εκλογες του 1852 – Ι Βουλη – στις οποιες ο Ευαγγελος Τζαρλαμπας συμμετειχε διχως να εκλεγει και μεχρι την παραιτηση του Ναπολ Ζαμπελιου, κολλησε με την προηγούμενη και δεν εγινε αναγνωση της..Χθες διαπιστωσα τι συνεβη… Οταν δωθει το χειρογραφο για δημοσιευση στο Ιδρυμα της Βουλης ολα θα ειναι σωστα….Ο χρονος ηταν πιεστικος…Αυτα για οσους γνωριζουν τα ιστορικα γεγονοτα της εποχης…ευχαριστω μακης μελας 11 μαη 2017

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.