HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤο Δημόσιο των… αρίστων

Το Δημόσιο των… αρίστων

Κώστας Γιαννακίδης

Η κυβέρνηση είχε επιλέξει Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με κριτήριο την… αντίστασή τους στην αξιολόγηση. Και τώρα τους ζητεί να φέρουν εις πέρας τη σχετική διαδικασία. Τι έμεινε; Να χαρακτηριστούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι άριστοι…

Το θεολογικό μας αφήγημα τελειώνει με τη Δευτέρα Παρουσία. Ο Ιησούς θα επιστρέψει, τα μνήματα θα σκιστούν και οι νεκροί θα τεθούν υπό την κρίση του Κυρίου. Αξιολόγηση υπάρχει ως και στο τέλος του κόσμου. Οχι όμως στο ελληνικό Δημόσιο.

Το μεσημέρι της Τρίτης, δημόσιοι υπάλληλοι, υπό την καθοδήγηση της ΑΔΕΔΥ έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αίτημα τους ήταν να μην προχωρήσει η αξιολόγηση. Ενα από τα πανό τους ζητούσε ανατροπή των μνημονίων, μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο και, φυσικά, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Ωραίο το αίτημα, πλην όμως είναι περισσότερο θεολογικού χαρακτήρα και δύναται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Δευτέρας Παρουσίας -Λάβετε, φάγετε, προσληφθείτε.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στη διαδικασία αξιολόγησης η οποία, όμως, είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η άλλη αξιολόγηση, η μεγάλη, εκείνη που δίνει τα λεφτά. Γενικώς για να πάρεις λεφτά πρέπει κάποιος, κάπως να σε αξιολογεί. Μπορεί να είναι δανειστής και να αξιολογεί την πιστοληπτική σου ικανότητα καθώς και τις προοπτικές για να πάρει πίσω τα λεφτά του. Ισως είναι εργοδότης, στον ιδιωτικό τομέα, που αξιολογεί τις επιδόσεις σου. Ομως στο Δημόσιο δεν ισχύει αυτό. Ο μισθός θα σταματήσει να μπαίνει στον λογαριασμό μόνο όταν πάψει να βγαίνει ο ήλιος. Η δε μεταχείριση επίορκων, πλαστογράφων και λοιπών, είναι μάλλον για γέλια.

Ναι, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν περάσει καλά τα χρόνια της κρίσης. Αλλά ποιος πέρασε; Εχασαν δώρα, έχασαν λεφτά, αλλά έχουν τη δουλειά τους. Τέλος πάντων, το θέμα μας δεν είναι αυτό, είναι η αντίδραση τους στην αξιολόγηση που, κατά την εκτίμηση τους, θα οδηγήσει σε απολύσεις. Δεν είναι παράλογο να φοβούνται. Αν οδηγηθούμε σε απολύσεις, το ξεκαθάρισμα θα αρχίσει από τους τελευταίους στη βαθμολογία. Ομοίως, δεν είναι εύκολο για έναν προϊστάμενο να αξιολογήσει τους υφισταμένους του. Στο μέλλον μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για δουλειές που χάθηκαν και σπίτια που έκλεισαν. Ομως, συγγνώμη, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Το να λειτουργεί το Δημόσιο χωρίς αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι πέρα από τη λογική.

Οι υπάλληλοι, λοιπόν, αντιδρούν, οι προϊστάμενοι δεν πιάνουν το μολύβι και η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη αποφάσισε να τους μαλώσει, διευκρινίζοντας όμως, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να ανησυχούν για καμία συνέπεια. Το πολύ να στερηθούν οι προϊστάμενοί τους το δικαίωμα προαγωγής. Και κάπου εδώ, στο σημείο δηλαδή που παρεμβαίνει η Ολγα Γεροβασίλη, αρχίζει το διασκεδαστικό: «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης ή να θέλεις να ξαναδιεκδικήσεις μία θέση ευθύνης και να έχεις αρνηθεί να αξιολογήσεις το προσωπικό σου», είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός. Είναι μία υπέροχη δήλωση, ειδικά όταν την βάλεις δίπλα σε εκείνα που έλεγε η κυρία Γεροβασίλη και οι σύντροφοι της από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τότε η αξιολόγηση θα οδηγούσε σε απολύσεις. Τώρα, όμως, έχουμε Αριστερά, ναι;

Το πράγμα γίνεται αληθινά γελοίο αν προσέξεις τι δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου: «Οι περισσότεροι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης που επελέγησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, (επί υπουργίας Μπαλτά) είχαν ως βασικό στοιχείο του βιογραφικού τους το ότι αρνήθηκαν και εμπόδισαν κάθε προσπάθεια αυτό-αξιολόγησης και αξιολόγησης στα σχολεία. Τι λέει σήμερα ο υπουργός Παιδείας; Τι λένε οι ίδιοι οι περιφερειακοί διευθυντές, οι οποίοι προΐστανται χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ακολούθως με τη στάση τους επηρεάζουν τους νέους ανθρώπους; Υπάρχει ίχνος πολιτική τσίπας;»

Δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, το έχουμε καταλάβει όλοι. Ζητούν από διευθυντές τους οποίους επέλεξαν επειδή αντιτάχθηκαν στην αξιολόγηση, να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία αξιολόγησης. Και, εντάξει, η πολιτική ηγεσία έχει την κωλοτούμπα και τον κυνισμό στην περιγραφή των καθηκόντων της. Αυτοί οι κακομοίρηδες οι διευθυντές τι θα κάνουν;

Να σας πω εγώ τι θα κάνουν. Απολύτως τίποτα. Διότι η κυβέρνηση κλείνει μάτι και παίζει άμυνα. Και, μετά το τσεκούρωμα των συντάξεων, δεν έχει απομείνει άλλη συμπαγής κατηγορία ψηφοφόρων πέρα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Μην εκπλαγείτε αν στο τέλος κατατεθούν φύλλα αξιολόγησης που θα δείχνουν ότι έχουμε το Δημόσιο των αρίστων.

ΠΗΓΉ

Προηγουμενο αρθρο
Εγγραφές νέων μαθητών στην Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα της δεκαετίας του '60: Ανάγκη για ελπίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.