HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣύλλογος εργαζομένων Κ.Δ.Α.Π. – Υπόμνημα προς υποψήφιους Περιφερειάρχες

Σύλλογος εργαζομένων Κ.Δ.Α.Π. – Υπόμνημα προς υποψήφιους Περιφερειάρχες

Κύριοι υποψήφιοι,

Το τελευταίο διάστημα οι Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ (Παιδικοί σταθμοί – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ – Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.) δέχονται κύμα «επιθέσεων» από πολλούς αυτοδιοικητικούς με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών για την ελληνική κοινωνία παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα Δήμων οι οποίοι μέσω του νέου μοντέλου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), μετατρέπουν τις κοινωνικές τους υπηρεσίες (καθαριότητα – παιδικοί σταθμοί – Βοήθεια στο Σπίτι – ΚΔΑΠ – πολιτιστικές δομές) σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά σε υπηρεσίες εμπορεύματα, που θα μπορούν να απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν.

Παράλληλα οι ΚΟΙΝΣΕΠ παρουσιάζονται εσκεμμένα ως μονόδρομος για τους εργαζομένους, οι οποίοι παροτρύνονται από αρκετούς Δημάρχους για τη δημιουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων, κάτω από την απειλή της απόλυσης, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι θα λειτουργούν στις συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία, αφού είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθούν με ιδιώτες.

Επίσης, μεγάλη ανασφάλεια έχει κυριεύσει τους ωφελούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές, καθώς παρατηρούμε μία μεγάλη καθυστέρηση στην ομαλή ένταξη των προγραμμάτων αυτών στην νέα προγραμματική περίοδο του «ΣΕΣ 2014-2020». Στην παρούσα συγκυρία, μία παραπάνω ανησυχία προκαλεί και η δήλωση του Υφυπουργού Εργασίας, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», μέσω του οποίου λειτουργούν ΚΔΑΠ και Παιδικοί Σταθμοί, θα υπαχθεί στο «ΣΕΣ 2014-2020» αλλά θα γίνεται πλέον μέσω των Περιφερειών. Η ανησυχία έγκειται σε διάφορα σημεία όπως στο: α) αν κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγαλύτερη καθυστέρηση ένταξης στην νέα προγραμματική περίοδο β) κατά πόσο οι Περιφέρειες θα είναι έτοιμες να αναλάβουν την διαχείριση των προγραμμάτων αυτών και γ) τι βαρύτητα θα δώσει η κάθε Περιφέρεια στην χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ.

Κύριοι υποψήφιοι, όλες ανεξαιρέτως οι δομές είναι απαραίτητες για την κοινωνία μας και αγώνας όλων μας, αυτοδιοικητικών και εργαζομένων, θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτησή τους για δωρεάν κοινωνικές παροχές προς όλους τους πολίτες.

Για αυτόν τον λόγο, ζητάμε από εσάς να μας γνωστοποιήσετε την επίσημη θέση του συνδυασμού σας, ενόψει τον επερχόμενων εκλογών του Μαΐου, στις κάτωθι διεκδικήσεις γονέων και εργαζομένων:

  • Ομαλή και έγκαιρη ένταξη του προγράμματος της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) στο «ΣΕΣ 2014-2020» με επαρκή χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των προσφερόμενων θέσεων τέκνων στις Δομές αλλά και νομοθετική ρύθμιση για την διατήρηση όλων των θέσεων – και της σχέσης – εργασίας των εργαζομένων στις Δομές.
  • Καμία κίνηση ιδιωτικοποίησης των Κοινωνικών Δομών, είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης μεθόδου.
  • Στην περίπτωση που η χρηματοδότηση του προγράμματος της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) (πάντα μέσω του «ΣΕΣ 2014-2020») περάσει στην δικαιοδοσία των Περιφερειών, καλούνται οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες να δεσμευτούν πως θα εγγυηθούν για την δίκαιη, χωρίς διακρίσεις και επαρκή χρηματοδότηση όλων των Δομών που συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα.
  • Κάλυψη του κενού που θα προκύψει στην χρηματοδότηση των Δομών για το διάστημα μεταξύ της λήξης της φετινής περιόδου (Αύγουστος 2014) και της ολοκληρωμένης ένταξής μας στη νέα προγραμματική περίοδο (αρχές 2015).
  • Άμεση δημιουργία Κοινωνικών Υπηρεσιών στο οργανόγραμμα των Ο.Τ.Α. και μονίμων κοινωνικών δομών όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των Προνοιακών Δομών.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα Κ.Δ.Α.Π. – και την κάθε Κοινωνική Δομή – θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες.

Τέλος, σας καλούμε να σταθείτε συμπαραστάτες στους εργαζόμενους αλλά και στους ωφελούμενους (γονείς) στον κοινό αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει για την συνέχιση λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας ώστε έγκαιρα να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δομών για τα επόμενα χρόνια.

Με εκτίμηση

για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                  ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Προηγουμενο αρθρο
H κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης Ιόνιος Πολιτεία
Επομενο αρθρο
Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες των Ιονίων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.