HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠάνος Κ. Πολίτης και Σπύρος Τ. Κατσαΐτης δωρητές του νέου τμήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Πάνος Κ. Πολίτης και Σπύρος Τ. Κατσαΐτης δωρητές του νέου τμήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Τα εγκαίνια ενός νέου τμήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας έγιναν χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο υπόγειο του Πνευματικού κέντρου και περιλαμβάνει τις δωρεές δυο σημαντικών και άγνωστων συμπατριωτών μας. Του Πάνου Κ. Πολίτη και του Σπύρου Τ. Κατσαΐτη.

Η Προισταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κ.Ρούσσου μέσα από την ομιλία της μας γνώρισε τους δυο δωρητές της Βιβλιοθήκης, οι οποίοι ξεκίνησαν απ΄τα χωριά τους με όχι και τόσο ρόδινες συνθήκες, διάνυσαν σημαντική πορεία, κατέλαβαν σημαντικές θέσεις, διακρίθηκαν στον τομέα τους και αγωνίσθηκαν για τα ιδανικά τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πνευματικού κέντρου ο κ. Γάζης, ενώ η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής ομόρφυνε την εκδήλωση με τις μουσικές και την παρουσία της.

Πάνος Κ. Πολίτης

DSCN0221Ο Πάνος Κων/νου Πολίτης, Βερετής, γεννήθηκε στον Πόρο το 1915. Ήταν γιος του Κων/νου Πολίτη και εγγονός του Πάνου Πολίτη, Νοδάρου, μοναδικού συμβολαιογράφου στον Πόρο Λευκάδας . Μητέρα του ήταν η Μαρία Σκλαβενίτη, (Φασόλια) από το χωριό Βλυχό Λευκάδας.Επειδή πέθανε νωρίς ο πατέρας του, σχεδόν μεγάλωσε στο Βλυχό,κυρίως στην οικογένεια του αδερφού της μητέρας του.

Ο Πάνος Πολίτης τελείωσε το Γυμνάσιο Λευκάδος. Περίπου το 1933-34 γράφτηκε στη Νομική Αθηνών, αλλά δεν την τελείωσε ποτέ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιώργος , υπηρετούσε στο ΙΚΑ και τον έβαλε υπάλληλο στο αρχείο του ΙΚΑ, όπως και πολλούς άλλους απ’ τον Πόρο.

Από το ΙΚΑ, ο Πάνος Πολίτης, απολύθηκε το 1946 και εξορίσθηκε λόγω κοινωνικών φρονημάτων. Συνολικά 15 χρόνια περίπου έμεινε στις φυλακές και στις εξορίες, κυρίως στον Άη Στράτη όπου ήταν εξόριστος (την 3η περίοδο) με άλλους πατριώτες μεταξύ των οποίων ο Φώντας Κατωπόδης/ Κοτάς κ.α.) .

Απ’ τον Αη – . Στράτη επέστρεψε στην Αθήνα το 1959 – 60. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια διορθωτής σε εφημερίδες, απ’ όπου πήρε και σύνταξη δημοσιογράφου. Παντρεύτηκε με την, κατά τι μεγαλύτερή τουΜικρασιάτισσα Ιλαρία Κονσολίδου, υπάλληλο του ΙΚΑ. Έζησαν αγαπημένα με σεβασμό ο ένας για τον άλλο ως το τέλος.

Πάνος Πολίτης, εξέδωσε και προλόγισε το βιβλίο «Νίκου Καρβούνη Εκλογή από το Έργο του» εκδόσεις «ΕΚΛΕΚΤΑ ΒΙΒΛΙΑ» ΑΘΗΝΑ 1960. Επιμελήθηκε επίσης την έκδοση του βιβλίου «Σπουδή της Ιστορίας» του Άρνολντ Τόυμπη, εκδόσεις Αφοί Συρόπουλου/Κουμουνδουρέας, 1962. Και το βιβλίο «Μάθε το παιδί να σκέπτεται, νεότερες πληροφορίες για την παιδική σκέψη. 40 παιχνίδια που θεμελιώνουν την επιστημονική σκέψη». Συγγραφείς Σαρπ ΄Εβελιν, …Πολίτης Πάνος του Κ. έκδοση Αθήναι, Προσαρμογή 1971, 173 σελ. Πιθανότατα και πολλά άλλα βιβλία που δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη.

Ο Πάνος Πολίτης πέθανε στις 6/9/2006 και η σύζυγός του Ιλαρία στις 3/4/2011, πλήρεις ημερών.

Με τη χρηματική δωρεά του Πάνου Πολίτη διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος που στεγάζεται το νέο τμήμα της Βιβλιοθήκης με σύγχρονα ευέλικτα βιβλιοστάσια, επιπλέον από την ίδια δωρεά εγκαταστάθηκε εξοπλισμός και ανελκυστήρας για ΑΜΕΑ στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Βιβλιοθήκης και στο Μουσείο.

Η Συλλογή αποτελείται από 1.000 εγγραφές, περισσότερους από 1.500 τόμους και είναι όλη ηλεκτρονικά καταχωρημένη. Το σύνολο του υλικού είναι διαθέσιμο μέσω του καταλόγου της Βιβλιοθήκης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για σημαντικά βιβλία στην πλειοψηφία τους ιστορικά, νομικά, αλλά και κλασσική λογοτεχνία, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων έχει δερματόδετη βιβλιοδεσία, για την οποία μέχρι κάποια στιγμή είχε διαθέσει ο δωρητής -κατά δήλωσή του- το ποσόν των 11 εκατ. Δρχ. Ελάχιστα είναι τα βιβλία δεν πρόλαβε να «δέσει».

Σπυρίδων Τιμοθέου Κατσαΐτης

DSCN0194

Ο Σπύρος Κατσαΐτης γεννήθηκε στα Χαραδιάτικα το 1924, γιος του Τιμόθεου και της Αικατερίνης, 2ος από 8 παιδιά.Τέλειωσε το Δημοτικό στο χωριό και πήγε στον Πειραιά με τον κατά 2 χρόνια μεγαλύτερο αδελφό του Δημήτρη, όπου τελείωσαν νυχτερινό γυμνάσιο και σπούδασαν μηχανικοί στον «Προμηθέα».

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου για μεγάλο διάστημα ήταν στο βουνό, χαμένοι από την οικογένειά τους. Το 1950 ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στην Καστοριά, λόγω κοινωνικών φρονημάτων βρέθηκε εξόριστος στη Μακρόνησο.

Στη διάρκεια της 4χρονης (1950- 1954) φυλάκισής του εκεί, έγραψε μελέτη, όπου παρουσίαζε μία σημαντική εφεύρεση, την οποία κατάφερε κι έστειλε στην Ανατολική Γερμανία. Τον έκαναν δεκτό στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Ναυπηγική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Αρχικά εργάσθηκε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας μέχρι το θάνατό του, μετά από ολιγόμηνη ασθένεια, το Μάρτιο του 1997 στην Αθήνα.

Είναι θαμμένος στα Χαραδιάτικα.

Μετά από συνεννόηση με τον αδελφό του Δημήτρη (πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 2004), τα βιβλία του δωρήθηκαν και παραδόθηκαν στη Βιβλιοθήκη.

Η Βιβλιοθήκη του Σπύρου Κατσαΐτη ήταν πλουσιότατη.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν τεχνικά βιβλία μηχανολογίας, ροοστατικής κλπ. σε Ελληνική, Γερμανική και ορισμένα σε Ρωσική γλώσσα. Όλα τα τεχνικά βιβλία στο φυσικό τους χώρο στο Πολυτεχνείο της Πάτρας ώστε να αξιοποιηθούν από του συναδέλφους του καθηγητές και από τους φοιτητές.Στη βιβλιοθήκη παρέμειναν τα βιβλία γενικού ενδιαφέροντος.

Προηγουμενο αρθρο
Βόλτα στη Βασιλική
Επομενο αρθρο
Σύγκρουση σκαφών στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.